Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : wskazówki do fotografii z flashem :D

mp_
19-04-2006, 14:23
jak w temacie..

jeśli macie jakies wskazówki, kóre mozna zastosować przy fotografowaniu z lampa błyskową.. to proszę podzielcie się!
mam od jakiegoś czasu sb 24.. i ciezko idzie mi nauka.
podpowiedzcie jakie filtry stosować (jeśli wogule), jaki dyfuzor byłby ok.. z czego ewentualnie sobie takie ustrojstwa jak dyfuzor wykonać itp...??
jakie negatywy najlepiej stosować (a moze slajdy)

i takie pytanie dodatkowe: czy filtr polaryzacyjny daje coś przy fotografowaniu z lampą błyskową??

.... myślę, że taki zbiorczy temat się przyda. zwłaszcza, że zagadnienie jest dość trudne bo mało który amator potrafi robić fotki z lampą tak by były naprawdę dobre.

Dzięki z góry za rozliczne wskazówki i podpowiedzi!!
Pozdrawiam!

marcin_G
19-04-2006, 15:26
Przede wszystkim poszukaj kabla SC-17. Dzięki niemu będziesz miał wszystkie funkcje zachowane, a lampa nie będzie "przywiązana" do korpusu.
Naukę zdjęć sugeruje na negatywach, a filtry do wyższa szkoła jazdy, szczególnie przy świetle mieszanym ciągłe/błysk

darsedz
20-04-2006, 14:59
np cos na poczatek http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=22633,
mozna tez cos tu ...http://www.raysfoto.pl/
lub http://www.photozone.de/3Technology/index.html w grupie flash technology

mp_
20-04-2006, 15:16
dzięki serdeczne!

slaw74
24-04-2006, 13:56
WITAM MP!!!

Fotki w niewielkich wnetrzach (w domu idealnie) polecam robic na ustawieniach aparatu M gdzie czas to 1/30 przyslona 4 lub 5.6
Palnik lampy zas (jesli sie da w tym modelu) skierowac 90stopni do gory a z tylu mozna wykombinowac dyfuzor z bialego kawalka kartonu lub nawet z bialej plastikowej karty telefonicznej!!!! swego czasu uzywane przeze mnie!

Dzieki wydluzeniu czasu do 1/30 uzyskasz dobrze naswietlone tlo, czy tez dalszy plan
Natomiast dyfuzor i swiatlo odbite od sufitu (zdjecia w poziomie) czy sciany (fotki w pionie) pozwola Ci na unikniecie tak popularnych wypalen twarzy oraz splaszczeniu rysow modela poprzez swiatlo centralne z przodu.

Oj mam nadzieje ze nie namieszalem za bardzo i ze sie zrozumielismy! jakby co to pytaj, postaram sie pomoc.

mp_
24-04-2006, 19:42
dzięki! :D

rozumiem wszystko.. ale przy 1/30 to nastawić lampę chyba na drugą zasłonkę tak?? w razie jakiegoś poruszenia... ??

kurcze szkoda, że wcześniej nie widziałem tego postu.. właśnie wracam z fotek dla gazety studenckiej... dokładnie opisane warunki z tym, że pomieszczenie baardzo małe i ciemno jak szlag:/ nie miałem karty tel ani innego odbijacza, ale większość fotek robiłem odbijając flash od sufitu.. mam nadzieję, że coś wyjdzie bo jak nie to redakcyjni koledzy mnie zjedzą:( (nie mowiąc już o profesorce której te fotki strzelałem:) ...

moje dalsze pytania to:

-czy błysk na drugą zasłonkę daje coś oprucz ewentualnej smugi w odpowiednim miejscu??
-przy odbijaniu od sufitu powinienem nastawić zoom lampy na szeroki kąt czy raczej wąski? (chciałbym uzyskać jak najbardziej równomierne oświetlenie)
-do czego dokładnie słuzy błysk próbny (u mnie czerwona lampka-przycisk) i jak powinno się go stosować
-czy polarek poprawia coś przy zdjęciach z flashem czy niebardzo??

dzięki serdeczne za rady.. i prosze o więcej :D bo jutro ciąg dalszy moich zmagań :D
Pozdrawiam !

Jacek_Z
24-04-2006, 19:50
o kurcze, dużo dodatkowych pytań a nie mam czasu, bo to małe wypracowania.
ważne co do odbijania błysku od ścian w szczególności (czasem od sufitu) - stosuj gdy są białe. Inaczej wprowadzą ci dominante barwną.

slaw74
24-04-2006, 20:25
Witaj ponownie MP!

Mam nadzieje ze fotki Ci wyjdą i będziesz zadowolony z nich.

Co sie zaś tyczy tej drugiej kurtyny... jest to bez znaczenia jeśli robisz np. statyczne portrety. Jeśli zaś np. tańczącą parę to faktycznie lepiej błyskać na drugą kurtynę. Ruch będzie ładnie podkreślony zamrożeniem błysku.
Zaś przy odbijaniu od sufitu i ścian lepiej mieć nastawiony zoom lampy na szeroki kąt, da to większą powierzchnię odbijającą światło za czym idzie właśnie równomierne oświetlenie.

dodam tylko że samo odbijanie od sufitu bez dyfuzora jest mniej ciekawe niż z dyfuzorem. Ta "karta telefoniczna" jest właśnie po to by odbić niewielką stosunkowo część błysku na wprost, co daje eleganckie rozświetlenie oczu i twarzy fotografowanych osób. Bez tej kartki światło na modela będzie padać tylko z góry... co nie jest wskazane, ciemne oczodoły i możliwe niedoświetlenie obiektu.

Mam nadzieję że pomogłem... swego czasu pamiętam moje testy... hihi niejeden film na to poszedł.

Jeśli zaś chodzi o polara z błyskiem to we wnętrzach nie powinno mięć to znaczenia, o ile nawet nie utrudni poprzez "zciemnienie obiektywu".
Błysku próbnego nie stosuję, nie będę więc tu Ci smucił...
Powodzenia! Udanych fotek.

mp_
24-04-2006, 20:42
Bardzo pomogłeś!! :D

dziękuję serdecznie..
martwią mnie te oczodoły z dzisiejszych zdjęć (zwłaszcza, że byłem blisko fotografowanej osoby) ale co tam, kilka zrobiłem od ściany i kilka centralnie..takze myslę że będzie z czego wybrać zwłaszcza, że do artykułu pujdzie tylko 1 ... :D takze pociesze się że nie odrazu rzym zbudowano ...

tak czy siak Twoje wskazówki bardzo mi pomogły i będe o nich jutro pamiętał!!

dzieki serdeczne jeszcze raz!

slaw74
25-04-2006, 09:32
MP trzymam kciuki.

Daj znać jak wyszły, jakby co to pytaj jak będę umiał to pomogę. :)

mp_
25-04-2006, 15:25
hahah:D

wyszły świetnie i wczorajsze (bez dyfuzora - naszczęscie zrobiłem wiele bo większośc ma ciemne oczodoły) i dzisiejsze. mogłem cyknąć dziś tylko 5 klatek a dzieki wskazówkom kazda z nich jest dobra!!

dziękiii!

irekka
25-04-2006, 15:50
Drobne sprostowanie - druga kurtyna ma znacznie nawet dla portretów. W przypadku gdy błysk jest ustawiony na pierwszą to mamy sytuację taką, że błyska ile wyliczy automatyka, a w przypadku drugie kurtyny najpierw naswietla światłem zastanym a potem błyska tyle ile brakuje. Inne będą proporcje światła zastanego.

mp_
25-04-2006, 15:56
hmhmhmhm... czyli przy drugiej kurtynce, więcej jest światła zastanego?? hmhh... czyli ma znaczenie dla filmu co świeci na niego pierwsze?

irekka
28-04-2006, 19:39
Sam się dziwię sobie co za bzdury piszę. To co napisałem wcześniej to nie jest prawda - nie wiem ktoś mi to kiedys zsasugerował, a ja bez sprawdzenia i przemyslenia przyjałem to za wysoce prawdopodobne. Gdy ustawimy pełny manual, lampa błyśnie tak jak wyliczy automatyka - bez znaczenia jest natomiast czy bedzie to przy pierwszej czy drugiej kurtynie. Zrobiłem szereg prób i zdjęcia naświetlone były identycznie. Oczywiście gdy obiekt fotografowany będzie w ruchu to efekt koncowy będzie różny - ja pisze o fotografowaniu statycznym. Przy drugiej kurtynie lampa na początku błyśnie słabym błyskiem pomiarowym - przy pierwszej ten błysk tez wystepuje ale jest prawie niewidoczny - niektórzy go widzą inni nie.

mp_
09-05-2006, 15:47
mam jeszcze jedno wazne pytanie :D

który z negatywów z nizszej połki (powiedzmy max 10 - 15 zł www.fotograf-sklep.pl) nadaje się dobrze do fotografowania z flashem?? bo na moim profociaku 100 wyłazi niestety ziarno.. nie wiem czemu ale ziarno widać tylko jak naświetlam z flashem (moze to nie wina negatywu tylko moja??)

dzięki z góry za odpowiedzi!! pozdrawiam!

slaw74
09-05-2006, 16:42
Hej!
Napisz w którym miejscu wychodzi te ziarno?? Czy na głównym obiekcie oświetlonym lampą czy też może w oddalonym tle?

Ziarno może wskazywać na niedoświetlenie filmu.... lecz chyba wtedy dość spore jeśli na 100 masz ziarno??
Swoją drogą urzywałem Profoto 100 i było OK.

Jednak do zdjęć z lampą w trudnych warunkach oświetleniowych (np. kościoły) biorę TYLKO 400, może być superia! Powinieneś starać się zrównoważyć światło zastane z błyskowym... może nie jest to łatwe ale po paru próbach napewno Ci się uda. Oczywiście poprzednie wskazówki aktualne!

Pozdrawiam!

mp_
09-05-2006, 21:24
dzięki!
naprawdę bardzo przydatne są Twoje wskazówki!
następnym razem odbijając światło lampoy od sufitu czy ściany, sprobuję lekko wzmocnić błysk w kompensacji.. bo coś mi się własnie wydaje, że to wina niedoświetlenia... kilka zrobiłem z mocniejszym błyskiem i ziarna nie było.
dziś cyknąłem kilka fotek w ten sposób robiąc fotki jednemu panu z RMF...
jutro czekają mnie inspektorzy Unii Europejskiej ... mam nadzieję, że fotki będą tak dobre jak ostatnio bo inaczej dziekan mnie pochlasta :/ i zezre:/

z jedenej strony szkoda, że nie robię cyfrą bo nie dostawałbym zawału przy kazdym odbiorze klisz dla uczelni :D ale z drugiej strony klisze są znacznie bardziej srogim nauczycielem :D i lubię gdy aparat ma jednak tą "duszę"

jeszcze raz dzieki za wskazówki.. mam nadzieję, że mogę liczyć na dalsze :D
pewnie nie tylko mnie się przydały!

Smurf
10-05-2006, 21:26
Sam się dziwię sobie co za bzdury piszę. To co napisałem wcześniej to nie jest prawda - nie wiem ktoś mi to kiedys zsasugerował, a ja bez sprawdzenia i przemyslenia przyjałem to za wysoce prawdopodobne. Gdy ustawimy pełny manual, lampa błyśnie tak jak wyliczy automatyka - bez znaczenia jest natomiast czy bedzie to przy pierwszej czy drugiej kurtynie. Zrobiłem szereg prób i zdjęcia naświetlone były identycznie. Oczywiście gdy obiekt fotografowany będzie w ruchu to efekt koncowy będzie różny - ja pisze o fotografowaniu statycznym. Przy drugiej kurtynie lampa na początku błyśnie słabym błyskiem pomiarowym - przy pierwszej ten błysk tez wystepuje ale jest prawie niewidoczny - niektórzy go widzą inni nie.
Witam.
Irku przeprowadziłem próbę z Fuji S3 pro, który mierzy blysk w D-TTL i lampą SB 80DX. Zdjecia wykonywalem w trybie preselekcji przysłony z synchronizacją na 1 kurtynę, potem na 2. Oczywiście przy 1 kurtynie ustawiłem synchronizację w trybie "slow".
Zdjęcia naświetlone są identycznie - aparat przyjął ten sam czas naświetlania - w moim przypadku 1,4s przy f=4,8.
Wyglada na to, ze aparat najpierw mierzy poziom swiatla zastanego , po czym na podstawie przedbłysku pomiarowego dobiera odpowiednie proporcje błysku, zgodnie z zaprogramowaną automatyką.

Pozdrawiam:
Andrzej

irekka
11-05-2006, 08:47
Widzę, że Ci się nick zmienił :-)
Dyskusja na temat piewrszej i drugiej lamelki toczy się tutaj:

http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?p=238842#238842

Proponuję w tym temacie wypowiadać się w jednym miejscu - ten wątek dotyczy szerszego tematu. A Twoją wypowiedź pozwoliłem sobie tam wkleić.