Zobacz pełną wersję : Elements 6.0 a NEF-y
Witam!
Czy w programie Adobe Photoshop Elements 6.0 PL można otworzyć i obrabiać NEF-y?
MariuszS
15-05-2008, 08:01
Jak najbardziej można, służy do tego camera raw, w wersji 6 jest on od początku zainstalowany, a jak nie to można ściągnąć ze strony adobe.
Wojteksw
15-05-2008, 08:34
W moim jest od początku camera raw 4.2
Smutnym faktem jest, że Camera Raw pod PS Elements jest mocno okrojona w stosunku do pełnego PS... Ciekawe pokombinowane, bo to ten sam plugin. Ale o ile pamiętam w pełnym PSie ma przynajmniej 2 zakładki opcji więcej. Życie...
Smutnym faktem jest, że Camera Raw pod PS Elements jest mocno okrojona w stosunku do pełnego PS... Ciekawe pokombinowane, bo to ten sam plugin. Ale o ile pamiętam w pełnym PSie ma przynajmniej 2 zakładki opcji więcej. Życie...
Czy możesz sprecyzować na czym polegają "mocne okrojenia"? Chodzi mi czy mozliwości obróbki zdjęć które daje Elements 6.0.PL są w pełni do użycia na NEF-ach.
Wojteksw
15-05-2008, 14:28
Mam pytanie. Czy mogę zamienić na nową wersję Camera Raw od pełnego PS i jak to zrobić bezboleśnie?
zamienić na nową wersję Camera Raw od pełnego PS
ACR jest jeden. Kidy ten sam plik wkładamy do odpowiedniego katalogu w PSE, niektóre funkcje dostępne w PS znikają.
PSE kaleczy funkcjonalność ACR softwareowo. Nie słyszałem, żeby ktokolwiek próbował "odzyskać" pełną funkcjonalność.
Też się na to kiedyś naciąłem.
Z forum PSE:
Lista (niepełna?) elementów ACR niedostępnych w PSE:
Chromatic Aberration, Vignetting, Curves, Calibration Controls.
Color Sampler Tool, Crop Tool, Straighen Tool, Color Space, Image Size.
Image Resolution, Save Settings, Save Processed file direct from ACR
w ACR używanym z PSE nie ma krzywych, kalibracji kolorów, korekty aberracji chromatycznych i winietowania, o ile dobrze pamiętam (o ile to się tak po polsku nazywa, bo zarówno PSE, jak i PS mam w wersji angielskiej)
mimo wszystko można uzyskać całkiem niezłe efekty, znacznie lepsze niż przy obróbce jpg
Dzięki za wyjaśnienia. Przy tak dużej różnicy cenowej wygląda na to, że PSE to całkiem rozsądne rozwiązanie.