PDA

Zobacz pełną wersję : Elements 6.0 a NEF-y

Radzio
14-05-2008, 23:25
Witam!
Czy w programie Adobe Photoshop Elements 6.0 PL można otworzyć i obrabiać NEF-y?

MariuszS
15-05-2008, 08:01
Jak najbardziej można, służy do tego camera raw, w wersji 6 jest on od początku zainstalowany, a jak nie to można ściągnąć ze strony adobe.

Wojteksw
15-05-2008, 08:34
W moim jest od początku camera raw 4.2

TomaszR
15-05-2008, 10:37
Smutnym faktem jest, że Camera Raw pod PS Elements jest mocno okrojona w stosunku do pełnego PS... Ciekawe pokombinowane, bo to ten sam plugin. Ale o ile pamiętam w pełnym PSie ma przynajmniej 2 zakładki opcji więcej. Życie...

Radzio
15-05-2008, 12:53
Smutnym faktem jest, że Camera Raw pod PS Elements jest mocno okrojona w stosunku do pełnego PS... Ciekawe pokombinowane, bo to ten sam plugin. Ale o ile pamiętam w pełnym PSie ma przynajmniej 2 zakładki opcji więcej. Życie...

Czy możesz sprecyzować na czym polegają "mocne okrojenia"? Chodzi mi czy mozliwości obróbki zdjęć które daje Elements 6.0.PL są w pełni do użycia na NEF-ach.

Wojteksw
15-05-2008, 14:28
Mam pytanie. Czy mogę zamienić na nową wersję Camera Raw od pełnego PS i jak to zrobić bezboleśnie?

PaSkal
15-05-2008, 15:30
zamienić na nową wersję Camera Raw od pełnego PS

ACR jest jeden. Kidy ten sam plik wkładamy do odpowiedniego katalogu w PSE, niektóre funkcje dostępne w PS znikają.

PSE kaleczy funkcjonalność ACR softwareowo. Nie słyszałem, żeby ktokolwiek próbował "odzyskać" pełną funkcjonalność.

Też się na to kiedyś naciąłem.

Z forum PSE:
Lista (niepełna?) elementów ACR niedostępnych w PSE:

Chromatic Aberration, Vignetting, Curves, Calibration Controls.
Color Sampler Tool, Crop Tool, Straighen Tool, Color Space, Image Size.
Image Resolution, Save Settings, Save Processed file direct from ACR

asmo71
15-05-2008, 15:37
w ACR używanym z PSE nie ma krzywych, kalibracji kolorów, korekty aberracji chromatycznych i winietowania, o ile dobrze pamiętam (o ile to się tak po polsku nazywa, bo zarówno PSE, jak i PS mam w wersji angielskiej)
mimo wszystko można uzyskać całkiem niezłe efekty, znacznie lepsze niż przy obróbce jpg

Radzio
15-05-2008, 18:06
Dzięki za wyjaśnienia. Przy tak dużej różnicy cenowej wygląda na to, że PSE to całkiem rozsądne rozwiązanie.