PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Nostalgia

Calme
14-05-2008, 22:06
Zimno, wiatr, deszcz - ktoś normalny wyłazi w taką pogodę na zdjęcia ? Pewnie nie - ale jak to mówią zawsze trzeba sprobować czegoś innego ;)
Niedzica - podana nieco odmiennie pewnie niż zazwyczaj...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img253.imageshack.us/img253/1705/nostalgiakp8.jpg)

Jakub Klimczak
15-05-2008, 00:26
Nastrojowo. Podoba się.

jarek76
15-05-2008, 07:41
Chyba jednak opłacało się wyjść nawet w taką pogodę ;-)
Mnie się podoba

Korchez
15-05-2008, 07:51
Klimatyczne to fakt :) Natomiast kadrowałbym ciaśniej. Dla mnie za dużo mleka u góry.
Pozdrawiam

Iza
15-05-2008, 08:49
Jest nieźle, bardzo statycznie, uspakajająco dla wzroku.

Macro
15-05-2008, 09:29
Rozumiem, ze prostowałeś? To wystempluj róg :)

adrian
15-05-2008, 09:39
Nawet ok, ale co się stało ze szczegółami w cieniach?

Calme
15-05-2008, 10:53
Dzięki za uwagi. Co do szczegółów w cieniach, o którym miejscu na zdjęciu dokładnie mówisz ?

bombel
15-05-2008, 12:28
Bądźmy szczerzy. Gdyby wystawił to zdjęcie ktoś o liczbie postów 12 i dodał jeszcze, że to jego debiut na forum - dostałby łomot.

Calme
15-05-2008, 13:30
Proszę o rozwinięcie :)

galu44
15-05-2008, 15:14
nie od każdego. ja tylko bym napisal, ze faktycznie ten górny prawy naroznik to jakis dziwny jest no i ciasniejszy kadr. ale nieco ciasniejszy. ogolnie nie chcialem sie wypowiadac, bo zdjecie nie powala, ale cos w sobie ma. dopiero po ostatnim poscie (bombla) stwierdzilem ze zaprotestuję. staram sie nie patrzec w lewo (ani tym bardziej nie przewijac w dół) zanim nie wyrobie sobie zdania o danej fotce (staram sie).

bombel
15-05-2008, 16:47
Proszę o rozwinięcie :)

A proszę bardzo. :)

Wiemy, że potrafisz robić dobre zdjęcia - dałeś tego niejednokrotne przykłady. Jak wystawiasz zdjęcie, które jest słabsze (lub dużo słabsze), zamiast mówić że jest świetne (bo nie jest), forumowicze mówią, że coś w sobie ma, że nastrojowe, a na ogół po prostu, że 'klimatyczne'. Klimat, nastrój - to są bezpieczne porównania, bo nie są łatwo definiowalne i są mocno subiektywne - więc bezpieczne, jeśli się ich używa.

Natomiast jakby takie zdjęcie wystawił ktoś nowy, ktoś, o kim nie wiemy prawie nic i nie znamy jego dorobku - dowiedziałby się wielu interesujących rzeczy. A to że kadr nie taki, że za ciemno (bo jest za ciemno), że obróbka drętwa, że konwersja do b&w mało ciekawa, że to i że owo, i tak dalej, i tak dalej... Gdyby miał szczęście dowiedziałby się, że może i był pomysł, ale żeby jeszcze poćwiczył. I poczytał. I poprzeglądał forum, bo mądre rzeczy piszą. :)

Zaś u Ciebie zdjęcie jeśli nei jest dobre, to ma w sobie klimat i nastrój.

Jest to zachowanie zupełnie zrozumiałe. Twój dorobek znamy, początkującego (na forum, nie w fotografii) zaś nie; dlatego Ty dostajesz kredyt zaufania, początkujący nie.

To miałem na myśli skrótowo mówiąc w poprzednim poście. :)

Janis
15-05-2008, 16:49
Zimno, wiatr, deszcz - ktoś normalny wyłazi w taką pogodę na zdjęcia ? (...)

Ja wychodzę, bardzo ciekawa pora na zdjęcia! :)
A zdjęcie na tak, do mnie trafia.

malibu
15-05-2008, 17:03
nie calmowate - szare bure i nijakie :D

Nemeth
15-05-2008, 19:47
Widziałem to zdjęcie na - o zgrozo i ja to mówię - źle skalibrowanym LCD (swoja droga 30cali woooow :D). Było lepiej. Wciąż nie wierzę w to co piszę, ale rozjaśnienie poprawiłoby - w moim odczuciu - to zdjęcie. Teraz jest za ciemno, buro i nijako. Zatem konwersja jak dla mnie mało wyrazista.
Z technicznych spraw - nie przyciąłeś dokładnie po obrocie i widać w prawym górnym rogu paseczek. I syfka.

Natomiast na plus zaliczyłbym kadr i kompozycje. Podobają mi się te spowite chmurami górki.

Calme
15-05-2008, 20:29
Dzięki za uwagi - macie racje :)