Zobacz pełną wersję : Niedziała lampa w d50
witam kupilem używany d50 i niedziala wbudowana lampa czy to wina ustawiań czy padnięta?
Żeby się przekonać czy to nie wina ustawień włącz aparat na auto i zrób zdjęcie w ciemnicy jakiejś. Jak się nie odpali to znaczy że padnięta.
motodiabel
08-07-2006, 13:15
no to wlasnie mam taki objaw
lampa sie pdnosi ale nie blyska :(
Sprawdź w EXIF-ie, czy zapisał "flash fired". Jeśli tak, to pewnie palnik się skończył. Jaki przebieg aparatu?
albo przegrzanie lampy czy po odczekaniu nadal nie błyska?
...to pewnie palnik się skończył. Jaki przebieg aparatu?
...a na ile fotek jest przewidziany palnik w D50?
...a na ile fotek jest przewidziany palnik w D50?
Pewnie na jakieś 30% wyzwoleń migawki. Tego nikt nie wie, ale żarówka nie powinna być droga.
Archangel
11-07-2006, 12:51
slyszalem kilkukrotnie ze lampa w D50 siada, szkoda ze [pewnie] nie masz na gwarancji
GreenToad
11-07-2006, 17:29
Musze potwierdzić z własnych doświadczeń że lampa d50 "siada", wczoraj oddalem aparat na gwarancji (kupiony pod koniec stycznia). Lampka sie podnosiła ale w iTTL'u dawała tylko przedbłysk, bez błysku głównego. Po około 10 do 20 próbach zaskakiwał także błysk główny, ale jakoś nie bardzo mnie to satysfakcjonowało. Nie wiecie przypadkeim ile trwa taka naprawa? :) I dlaczego tak długo? No cóż, wreszcie mam okazje dostrzelać tą rolkę velvii która się kurzy w aparacie.