Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Capture NX-przy zmianie ekspozycji leci ostrość

Marcin T
14-05-2008, 14:07
Witam.

Zauważyłem, że po minimalnej poprawie suwakiem exposure compensation fotografia traci ostrość.
Dziś po uruchomieniu program zasugerował update do wersji 1.3.3 i zrobiłem to ale nic nie pomogło.
Czy ktoś zna przyczynę lub lekarstwo na to?

markB
14-05-2008, 16:36
Program cofa wyostrzanie jeśli wprowadzasz małą korektę ekspozycji po tym procesie (to był znany błąd w programie: http://dptnt.com/2007/12/capture-nx-sharpening-bug/, http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1039&message=25963465&changemode=1). A niby mieli to poprawić?! Najlepiej wyostrzać w ostatnim kroku.

Marcin T
14-05-2008, 18:56
Zawsze wyostrzam na końcu obróbki tak więc wyostrzanie, które może program cofnąć to chyba to, które ma miejsce w puszce. Zassałem nową wersję programu a problem pozostał :twisted:.

ekonet
15-05-2008, 08:59
Też tak miałem, po aktualizacji problem zniknął. I nie dotyczyło to wyostrzania - po ruszeniu suwakiem kompensacji ekspozycji nawet o "pół ciuta" obrazek robił się rozmyty.

markB
15-05-2008, 13:11
A czy ta utrata ostrości następuje już na zawsze, czy też na chwilę? Bo przy wolniejszych kompach NX bardzo powoli generuje tego jpega co widać na ekranie. I dopiero jak go wygeneruje to obraz wraca do normy.

jakubs
15-05-2008, 13:24
Nie wiem, czy program generuje jpga? Gdyby generował jpega, to na najwolniejszych komputerach nie powinno to zająć więcej niż kilka sekund, to co widzimy finalnie, to chyba właśnie raw... przynajmniej tak powinno być. Jednak fakt, że właściwie z podjęciem każdego kolejnego działania optymalnie byłoby zaczekać do zgaśnięcia żółtej ikonki z wykrzyknikiem, a w każdym razie nie zapisywać zdjęcia w trakcie przetwarzania, chyba że zmiany były kosmetyczne, lub doskonale się przewiduje efekt końcowy.

Marcin T
15-05-2008, 13:31
A czy ta utrata ostrości następuje już na zawsze, czy też na chwilę? Bo przy wolniejszych kompach NX bardzo powoli generuje tego jpega co widać na ekranie. I dopiero jak go wygeneruje to obraz wraca do normy.
Pogorszenie ostrości następuje na zawsze

Marcin T
17-05-2008, 06:31
Wreszcie wymęczyłem temat, nakładka nie pomagała i to mnie wkurzało. Po formatowaniu dysku i wgraniu programu od początku włącznie z nakładką 1.3.3 ostrość już się nie gubi :mrgreen:

Macro
18-07-2008, 01:06
Heh - no proszę zapamiętałem ten temat jako ciekawostkę, a dziś dotknęło mnie to samo. Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek wczesniej zauważył ten efekt, ale mam dokładnie to samo z tym, że używając CNX 2. Ja na razie nie zamierzam formatowac dysku :/

ekonet
18-07-2008, 01:12
O żesz w mordę - powtórka z rozrywki.

MirekM
18-07-2008, 18:56
Tak na prawdę to ostrość jest dalej ustawiona , tylko jest odznaczona . Robi się to automatycznie w przypadku różnych regulacji . Skoro jest tak samo w 2.0 jak i w poprzednich wersjach programu , to nie wiem czy to błąd czy takie podejście autorów aby działać na pliku nie skorygowanym . Dopiero w finale pozałączać wszystkie korekty . Przykład odszumianie z załączonym wyostrzeniem , może być zafałszowane .

Macro
18-07-2008, 19:31
Tak na prawdę to ostrość jest dalej ustawiona , tylko jest odznaczona . Robi się to automatycznie w przypadku różnych regulacji . Skoro jest tak samo w 2.0 jak i w poprzednich wersjach programu , to nie wiem czy to błąd czy takie podejście autorów aby działać na pliku nie skorygowanym . Dopiero w finale pozałączać wszystkie korekty . Przykład odszumianie z załączonym wyostrzeniem , może być zafałszowane .

Obawiam się, ze nie zrozumiałeś problemu. NIE chodzi o sytuację gdy:
1-otwieram zdjęcie
2-wyostrzam
3-koryguję ekspozycję ... i nagle leci ostrość na pysk, bo się odznaczyło

Sytuacja jest:
1-otwieram zdjęcie (mniej lub bardziej ostre)
2-koryguję ekspozycję ... i tu ostrość leci na pysk jakby orginalne zdjęcie przejechano tanim blurem. Żadnego odznaczania, bo nic nie zostało zrobione jeszcze.

stig
19-07-2008, 12:20
Sytuacja jest:
1-otwieram zdjęcie (mniej lub bardziej ostre)
2-koryguję ekspozycję ... i tu ostrość leci na pysk jakby orginalne zdjęcie przejechano tanim blurem. Żadnego odznaczania, bo nic nie zostało zrobione jeszcze.Moze zrob powiekszenie do 100% w tym NXie, kiedy zdjecie tak fatalnie wyglada i wrzuc tutaj grabscreena. Osobiscie ani razu sie nie spotkalem z taka sytuacja jak opisujesz, wiec bym chociaz zobaczyc chcial. ;)

ADAM1
19-07-2008, 12:40
Moze zrob powiekszenie do 100% w tym NXie, kiedy zdjecie tak fatalnie wyglada i wrzuc tutaj grabscreena. Osobiscie ani razu sie nie spotkalem z taka sytuacja jak opisujesz, wiec bym chociaz zobaczyc chcial. ;)

Przyłączam się do prośby stiga, też jestem bardzo ciekaw.

ekonet
19-07-2008, 13:01
Moze zrob powiekszenie do 100% w tym NXie, kiedy zdjecie tak fatalnie wyglada i wrzuc tutaj grabscreena. Osobiscie ani razu sie nie spotkalem z taka sytuacja jak opisujesz, wiec bym chociaz zobaczyc chcial. ;)
Ja też to miałem w pierwszej wersji NX, po aktualizacji problem zniknął.

Macro
19-07-2008, 13:05
Pff no i nieźle - jak nigdy wcześniej nie miałem takiego efektu do tamtego wieczora, tak teraz znów go nie ma. Dziwne... :confused:
No cóż - nie będę się martwił z tego powodu. Jak się efekt powtórzy, to wrzucę screena.
W każdym razie miałem wrażenie, że autor wątku wrzucał już tu kiedyś screeny i wyraźnie yło widać pogorszenie jakości zdjęcia.
No nic - oby temat nie musiał kiedyś znów wypływać.

decemberx
22-07-2008, 16:02
Mam identyczną sytuację. Aż miałem już pytanie zadawać. Dzisiaj ściągnę aktualizację i obaczymy.

Macro
22-07-2008, 22:11
No proszę - ale w Twoim przypadku to CNX1 prawda?

decemberx
23-07-2008, 11:02
No i klops. Mam v1.3 ale z USA i instalator krzyczy, że nie ten region i aktualizacja nie może być zainstalowana. Zasiadam dalej do gmerania. Może znajdziemy USA...

decemberx
23-07-2008, 13:37
Dobra, wszystko jasne. Po godzinie szperania znalazłem aktualizację USA. Zainstalowana, wszystko śmiga poprawnie czyli ostrość pozostaje przy korekcji ekspozycji. Nowe profile kolorów, których nie widziała v1.3.0 również widoczne. Jakby ktoś też miał CNX USA to proszę link, coby się nie męczyć: http://support.nikontech.com/cgi-bin/nikonusa.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=15961&p_created=1215902580&p_sid=LoQhVQ8j&p_accessibility=0&p_redirect=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9NjksNjkmcF9wcm9kcz00MiwyOTgmcF9jYXRzPTA mcF9wdj0yLjI5OCZwX2N2PSZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlc nMuc2VhcmNoX25sJnBfcGFnZT00&p_li=&p_topview=1