PDA

Zobacz pełną wersję : D50 rozregulowany AF - PROSZE O POMOC

manio
14-05-2008, 12:47
Sprawa wyglada tak - D50 z kompletnie rozjechanym AF (bylo dosc duzo grzebane na imbusach domowym spoosbem)
Nikon Polska - wyreguluja? i za ile?
Moze jakis serwis w Krakowie - Kadeja - tez za ile. (ok juz wiem ze odpada - dzwonilem)
Bardzo prosze pomozcie - sprzedalem korpus kumplowi i oczywiscie przez to ze bylo grzebane sprzedalem bardzo tanio (teraz moze nawet dostanie go za free) ale chce mu pomoc i doradzic gdzie mu to wyreguluja.
Kumpel byl swiadomy jak kupowal ale jak mowie chce zeby mial calkiem sprawny aparat.

Archibald
14-05-2008, 14:56
Skoro już było grzebane to zapewne nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jeszcze raz pogrzebać - weź 50/1,8 i na centralnym czujniku przy f 1,8 ustaw prawidłowo ostrość na jakimś oddalonym obiekcie (min. kilkanaście metrów, na powierzchni, na której widać rozkład GO - np. na równo skoszonej trawie) i dla porównania np. standardowy test z bateryjkami. Jeśli będzie OK to przy pozostałych szkłach będą one winne FF/BF, a nie body.

manio
14-05-2008, 15:05
Skoro już było grzebane to zapewne nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jeszcze raz pogrzebać - weź 50/1,8 i na centralnym czujniku przy f 1,8 ustaw prawidłowo ostrość na jakimś oddalonym obiekcie (min. kilkanaście metrów, na powierzchni, na której widać rozkład GO - np. na równo skoszonej trawie) i dla porównania np. standardowy test z bateryjkami. Jeśli będzie OK to przy pozostałych szkłach będą one winne FF/BF, a nie body.
To juz zostalo przerobione - kwestia jest taka ze imbus jest ze tak powiem delikatnie "o powiekszonej srednicy" czyli kluczyk imbusowy lata dosc luzno i pole manewru jest ograniczone.

carl00s
14-05-2008, 15:12
ktos jest mi w stanie powiedziec jaka srednice ma srubka sterujaca AF? czy to wogole jest srubka czy tylko mechanizm z lebkiem imbusowym? jesli to srubka, jestem w stanie zalatwic kazdy rozmiar od m 0,5 do m2 (rowniez z roznymi srednicami trzpienia imbusowego).
Moze komus przyda sie takie info.

manio
14-05-2008, 15:33
ktos jest mi w stanie powiedziec jaka srednice ma srubka sterujaca AF? czy to wogole jest srubka czy tylko mechanizm z lebkiem imbusowym? jesli to srubka, jestem w stanie zalatwic kazdy rozmiar od m 0,5 do m2 (rowniez z roznymi srednicami trzpienia imbusowego).
Moze komus przyda sie takie info.

śrubka - klucz imbusowy 1,5 mm przynajmniej w tym przypadku o ktorym pisze.

" Srubki sa ,,mimosrodami'' i obracaja sie w kolko."

Albert44
14-05-2008, 18:31
Poczytaj http://dvdhelp.narod.ru/D70_back_focus.html

manio
14-05-2008, 19:54
Poczytaj http://dvdhelp.narod.ru/D70_back_focus.html
Od tego to sie akurat zaczelo ale poszlo dalej niz trzeba :oops:
No nic sprobuje jeszcze z kumplem na spokojnie w weekend sprobowac przywrocic do ustawien fabrycznych te im busy

Archibald
14-05-2008, 20:39
Jest jeszcze jeden sposób - małe szczypczyki, którymi można bez problemu ten mimośród objąć ;-)

manio
14-05-2008, 22:18
Jest jeszcze jeden sposób - małe szczypczyki, którymi można bez problemu ten mimośród objąć ;-)
O widzisz jak sie bawic to sie bawic, wiem o jakie biega, sprobujemy zachowujac ostroznosc ;)

zdyboo
15-05-2008, 08:06
O widzisz jak sie bawic to sie bawic, wiem o jakie biega, sprobujemy zachowujac ostroznosc

Zanim zaczniecie wsadzać szczypce do komory apartu spróbujcie kluczem torx. Kilka śrub ze zniszczonym gniazdem imbusowym udało mi się torxem odkręcić.

snajper
15-05-2008, 08:43
Tak dokładnie to jest imbus calowy, nie metryczny. Kup imbus 5/64 cala. Jest trochę większy od 1,5 mm, a mnieszy od 2mm.

karol_n1
23-05-2008, 13:47
Witam!

Mam problem z AF w D50. Nie chce mi łapać AF na obiektach które się zlewają z tłem... sprawdzałem na obu obiektywach (kit i Sigma70-300 DG) i nic :(. Pomóżcie...

Pozdrawiam

qwerty1237
23-05-2008, 13:54
Witam!

Mam problem z AF w D50. Nie chce mi łapać AF na obiektach które się zlewają z tłem... sprawdzałem na obu obiektywach (kit i Sigma70-300 DG) i nic :(. Pomóżcie...

Pozdrawiam

Radzilbym poczytac na jakiej zasadzie dziala AF w aparacie...
O na przyklad to: http://leongoodman.tripod.com/d70focusnew.html