Zobacz pełną wersję : D50 rozregulowany AF - PROSZE O POMOC
Sprawa wyglada tak - D50 z kompletnie rozjechanym AF (bylo dosc duzo grzebane na imbusach domowym spoosbem)
Nikon Polska - wyreguluja? i za ile?
Moze jakis serwis w Krakowie - Kadeja - tez za ile. (ok juz wiem ze odpada - dzwonilem)
Bardzo prosze pomozcie - sprzedalem korpus kumplowi i oczywiscie przez to ze bylo grzebane sprzedalem bardzo tanio (teraz moze nawet dostanie go za free) ale chce mu pomoc i doradzic gdzie mu to wyreguluja.
Kumpel byl swiadomy jak kupowal ale jak mowie chce zeby mial calkiem sprawny aparat.
Archibald
14-05-2008, 14:56
Skoro już było grzebane to zapewne nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jeszcze raz pogrzebać - weź 50/1,8 i na centralnym czujniku przy f 1,8 ustaw prawidłowo ostrość na jakimś oddalonym obiekcie (min. kilkanaście metrów, na powierzchni, na której widać rozkład GO - np. na równo skoszonej trawie) i dla porównania np. standardowy test z bateryjkami. Jeśli będzie OK to przy pozostałych szkłach będą one winne FF/BF, a nie body.
Skoro już było grzebane to zapewne nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jeszcze raz pogrzebać - weź 50/1,8 i na centralnym czujniku przy f 1,8 ustaw prawidłowo ostrość na jakimś oddalonym obiekcie (min. kilkanaście metrów, na powierzchni, na której widać rozkład GO - np. na równo skoszonej trawie) i dla porównania np. standardowy test z bateryjkami. Jeśli będzie OK to przy pozostałych szkłach będą one winne FF/BF, a nie body.
To juz zostalo przerobione - kwestia jest taka ze imbus jest ze tak powiem delikatnie "o powiekszonej srednicy" czyli kluczyk imbusowy lata dosc luzno i pole manewru jest ograniczone.
ktos jest mi w stanie powiedziec jaka srednice ma srubka sterujaca AF? czy to wogole jest srubka czy tylko mechanizm z lebkiem imbusowym? jesli to srubka, jestem w stanie zalatwic kazdy rozmiar od m 0,5 do m2 (rowniez z roznymi srednicami trzpienia imbusowego).
Moze komus przyda sie takie info.
ktos jest mi w stanie powiedziec jaka srednice ma srubka sterujaca AF? czy to wogole jest srubka czy tylko mechanizm z lebkiem imbusowym? jesli to srubka, jestem w stanie zalatwic kazdy rozmiar od m 0,5 do m2 (rowniez z roznymi srednicami trzpienia imbusowego).
Moze komus przyda sie takie info.
śrubka - klucz imbusowy 1,5 mm przynajmniej w tym przypadku o ktorym pisze.
" Srubki sa ,,mimosrodami'' i obracaja sie w kolko."
Albert44
14-05-2008, 18:31
Poczytaj http://dvdhelp.narod.ru/D70_back_focus.html
Poczytaj http://dvdhelp.narod.ru/D70_back_focus.html
Od tego to sie akurat zaczelo ale poszlo dalej niz trzeba :oops:
No nic sprobuje jeszcze z kumplem na spokojnie w weekend sprobowac przywrocic do ustawien fabrycznych te im busy
Archibald
14-05-2008, 20:39
Jest jeszcze jeden sposób - małe szczypczyki, którymi można bez problemu ten mimośród objąć ;-)
Jest jeszcze jeden sposób - małe szczypczyki, którymi można bez problemu ten mimośród objąć ;-)
O widzisz jak sie bawic to sie bawic, wiem o jakie biega, sprobujemy zachowujac ostroznosc ;)
O widzisz jak sie bawic to sie bawic, wiem o jakie biega, sprobujemy zachowujac ostroznosc
Zanim zaczniecie wsadzać szczypce do komory apartu spróbujcie kluczem torx. Kilka śrub ze zniszczonym gniazdem imbusowym udało mi się torxem odkręcić.
Tak dokładnie to jest imbus calowy, nie metryczny. Kup imbus 5/64 cala. Jest trochę większy od 1,5 mm, a mnieszy od 2mm.
karol_n1
23-05-2008, 13:47
Witam!
Mam problem z AF w D50. Nie chce mi łapać AF na obiektach które się zlewają z tłem... sprawdzałem na obu obiektywach (kit i Sigma70-300 DG) i nic :(. Pomóżcie...
Pozdrawiam
qwerty1237
23-05-2008, 13:54
Witam!
Mam problem z AF w D50. Nie chce mi łapać AF na obiektach które się zlewają z tłem... sprawdzałem na obu obiektywach (kit i Sigma70-300 DG) i nic :(. Pomóżcie...
Pozdrawiam
Radzilbym poczytac na jakiej zasadzie dziala AF w aparacie...
O na przyklad to: http://leongoodman.tripod.com/d70focusnew.html