Zobacz pełną wersję : Co sądzicie o Sigma 105/2.8 EX macro DG a może inny?
Okazało się, że jakość makro z kita od D70 przy użyciu pierścienia pośredniego mnie nie satysfakcjonuje, a niestety będę tych zdjęć trochę robić. Muszę więc kupić jakiś obiektyw do tego celu.
Poczytałem trochę opinii na tym forum, przejrzałem oferty sklepów internetowych i zastanawiam się nad Sigmą 105/2.8 EX macro DG. Co Wy na to?
Myślałem też o Tokinie, ale podobno cienko z serwisem w Polsce.
Zaznaczę, że będę pstrykać głównie zdjęcia biżuterii (ale niewykluczone inne) no i hobbystycznie malutką :D :D :D przyrodę.
I pytanko dodatkowe, czy z tego typu obiektywami można jeszcze łączyć pierścienie pośrednie do makro?
Gawronnek
18-04-2006, 21:49
pierścienie mozna podłączyć zawsze, co do obiektywu jest to jeden 3-4 jesli chodzi o czołówkę, lepszy jest Tamron 90 i Nikon 105, ale róznice nie są aż tak wielkie, aczkolwiek widoczne w testach
to ja sie podepne.. przymierzam sie do zakupu obiektywu, który musi spełniac dwa kryteria. musi byc dobry do macro i do portretu.. myslłem o tamronie 90, nikonie 60 (wiem ze do macro zajbongo ale do portetretu to nie wiem) no i tej signmie... ze wzgledu an cene skłaniam sie ku tamronowi, ale jezeli sigma jest o wiele lepsza (w tym i do portretu) to poczekam i zakupie ją własnie..
pozdrawiam
Gawronnek
18-04-2006, 22:17
stary ogólnie znany TEST (http://orchideen-kartierung.de/Macro100E.html),
a co do portretów robionych Tamronem to proszę bardzo
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.sie.vectranet.pl/%7Egawronnek/cyberfoto1/portret03.jpg)
parametrów Exifa nie podam bo nie chce mi sie szukać NEFa
no to chyba tamron :)
180 tka odpada bo cena jak dla mnie z kosmosu
A wracając do Sigmy to czy Ktoś ma jakieś osobiste doświadczenia?
foto-tip.pl
19-04-2006, 09:19
A wracając do Sigmy to czy Ktoś ma jakieś osobiste doświadczenia?
Nie polecam sigmy. Miałem i szybko sprzedałem.
Do F8 mydło i to jakieś takie nieprzyjemne. Potem niby ostro, ale plastyka i bokeh jakieś takie niezbyt fajne.
Jedyne co przemawia na + to w miarę solidna konstrukcja.
hmm... mam sigmę i żadnego mydełka nie widzę...
foto-tip.pl moim zdaniem sigma ma właśnie dobrą plastykę ale każdy lubi co innego :D
Ja tamrona sobie nie kupię bo kojarzy mi się z plastikowym pojemnikiem na waciki :mrgreen: ale z drugiej strony to z cyfrą to 90mm jest lepsze niż 105...
foto-tip.pl
19-04-2006, 10:49
hmm... mam sigmę i żadnego mydełka nie widzę...
foto-tip.pl moim zdaniem sigma ma właśnie dobrą plastykę ale każdy lubi co innego :D
być może to dlatego, że ja miałem jeszcze wersję bez DG, bo wtedy jeszcze nie było.
Ja tamrona sobie nie kupię bo kojarzy mi się z plastikowym pojemnikiem na waciki :mrgreen: ale z drugiej strony to z cyfrą to 90mm jest lepsze niż 105...
To zależy od cyfry :)
To zależy od cyfry
dokładnie :)
na analogu 105-tka jest dla mnie idealna ale na cyfrze po cropie robi się 150 i ciężko jest zrobić portret w ciasnym pomieszczeniu... z kolei do macro to im więcej tym lepiej :D
scorses jak chcesz to do bizuterii to niestety (bo droższe) pomyśl o dłuższych ogniskowych - 180 - 200 mm (albo zoom micro nikona)
W bizuterii sie wszystko odbija, także czarna kropka obiektywu. Jak będziesz dalej to kropka będzie mniejsza, łatwiejsza do zaakceptowania lub retuszu.
To spory problem w fotografii przedmiotów z połyskiem - szkło, bizuteria, chrom
No dzięki. Teraz łatwiej będzie mi się zdecydować, ale na początek i tak muszę sprzedać mój średni formacik bo finansowo nie dam rady :cry: :cry: :cry: Krok nastepny to przypięcie na realu do body obiektywów o których klikaliśmy i zobaczymy.
zacznij robic zdjecia srednim a z cyfra daj sobie spokoj