Zobacz pełną wersję : co sądzicie o tym kompie
Jacek B.
13-05-2008, 13:01
Witam, będę składał kompa na potrzeby obróbki zdjęć w programach Lightroom oraz Nikon Capture NX. W grę wodzi wołanie z rawów dużej ilości ploków. (ok 500 jednorazowo). Czy ten zestaw bedzie wystarczający. Co ewentualnie zmienić? Mogę wydać na to max 1300 zł. Zasilacz i obudowę już mam.
Gigabyte GA-G31M-S2L, G31+ICH7, DualDDR2-800, SATA2, GBLAN, VGA, mATX, BULK
Kod: C6701330 P/N: GA-G31M-S2L 1.0B M/B BULK - 190zł
Intel Core 2 Duo E6550, 2.33GHz, 1333FSB, 4MB Cache, LGA775, 65nm, BOX
Kod: C6300871 P/N: BX80557E6550 891191 - 510zł
HDD 500GB SATA seagate - 260zł
pamięć RAM 2GB DDR2/800 patriot - 150zł
pozdrawiam
Podstawą jest szybki, wydajny procek i szybka i wydajna pamięć.
Reszta to tylko dodatki.
O ile mnie pamięć nie myli to takie wątki są zakładane dość regularnie. więc ........ tylko poszukać.;)
Art Erie
13-05-2008, 15:15
Reszta to tylko dodatki.(...)
Takim ważnym dodatkiem jest płyta główna. Poszukaj jakiegoś Asusa...
Jacek B.
13-05-2008, 16:20
Ta płyta którą mi zaproponowali nie jest za dobra?
Art Erie
13-05-2008, 16:32
Nigdy nie miałem zaufania do Gigabyte. Asus ma bardzo dobrą opinię od wielu lat niezależnie od klasy płyty.
Jacek B.
13-05-2008, 16:57
więc płyte wymienie na asusa a reszta jak? Programy będą smigać? O to mi głównie chodzi.
Art Erie
13-05-2008, 17:09
Tutaj masz Asusa na Soket 775 http://www.allegro.pl/search.php?string=asus&category=47447&description=1&from_showcat=1&country=1&order=pd
wybierz sobie cos co będzie Ci odpowiadac cenowo
Jacek B.
13-05-2008, 17:23
nie znam się więc strzelam:
http://www.allegro.pl/item356593709_asus_p5k_nowa_gwar_mocarnce_oc_najta niej_.html
Czy ta płyta wystarczy?
Czy pozostałe parametry wystarczą do programów które mnie interesują?
Jacku B., nie dawaj sobie wmawiać, że "Żygabajt" robi złe płyty, a Asus to as pośród producentów.
To bzdura.
Obydwu producentom zdarzają się perełki i złom i nie trza generalizować.
"Żygabajt" ma bardzo ciekawy patent, dwa BIOSy na płycie, co w wypadku wirusów typu Czarnobyl, czy porażki przy aktualizacji wspomnianego, dość dobrze procentuje.
Nie śpiesz się i wybierz rozważnie.
Jacek B.
13-05-2008, 19:27
Jacku B., nie dawaj sobie wmawiać, że "Żygabajt" robi złe płyty, a Asus to as pośród producentów.
To bzdura.
"Żygabajt" ma bardzo ciekawy patent, dwa BIOSy na płycie, co w wypadku wirusów typu Czarnobyl, czy porażki przy aktualizacji wspomnianego, dość dobrze procentuje.
Cóż, rozwanie nie wybiorę bo sie nie znam i mogę wziąść tylko to co mi w sklepie zaoferują. Jak już wspomiałem chodzi mi o kompa do Lightrooma i Capture NX. Jaka to bedzie firma to nie jest istotne. Kompa jakiego mi zaoferowali opisałem w pierwszym poście ale czy będzą działały programy które mnie interesują tak abym mógł swobodnie pracować to w sklepie nie potrafili mi odpowiedzieć, dlatego pytam tu.
Art Erie
13-05-2008, 19:49
nie znam się więc strzelam:
http://www.allegro.pl/item356593709_asus_p5k_nowa_gwar_mocarnce_oc_najta niej_.html
Czy ta płyta wystarczy?
Czy pozostałe parametry wystarczą do programów które mnie interesują?
To jest dużo lepsza płyta od tej którą zaproponowano Ci w sklepie, niestety róznica w cenie tez jest spora ( procentowo) ale jesli nie robi Ci to zbyt wielkiej róznicy to zawsze warto kupic coś lepszego. Co do Gygabyte nie napisałem że to "szajs", tylko że nie mam do tej firmy zaufania. Notabene Gygabyte jest bardzo często polecana przez sprzedawców w sklepach i to właśnie w przedziale cenowym jaki już wymieniłeś; myslę że to wynik marketingu bo takie parametry jak szybkość procesora, ilość pamięci i wielkość dysku są dla klienta "czytelne", natomiast płyta to "płyta" a tu liczy się wydajnośc i stabilnośc działania. To oczywiście tylko moje skromne zdanie ( osobiscie uzywam Tyan'a )
sokrates
13-05-2008, 21:40
To bzdura.
i zdaje się Gigabyte ma fajny patent na kondensatory na płycię - polimerowe o podwyższonej trwałości.
Na nic z super wydajnej płyty jak jej kondensatory "spuchną" to będzię się wieszać i ogólnie będzie BUBA.
2 biosy też fajna sprawa...
Nie żebym jakoś gloryfikował specjalnie Gigabyte (sam mam Asusa) ale mam wielu znajomych z płytami G i są zadowoleni.
i zdaje się Gigabyte ma fajny patent na kondensatory na płycię - polimerowe o podwyższonej trwałości.
Na nic z super wydajnej płyty jak jej kondensatory "spuchną" to będzię się wieszać i ogólnie będzie BUBA.
2 biosy też fajna sprawa...
Nie żebym jakoś gloryfikował specjalnie Gigabyte (sam mam Asusa) ale mam wielu znajomych z płytami G i są zadowoleni.
To co mówisz to prawda.
Płyty tego producenta, być może ustępują tym overlockerskim o kilka punktów, ale pracują niezwykle stabilnie i są długowieczne, a to raczej plus.
Poza tym dobrze jest sobie uświadomić, że płyty te bywają montowane, nieraz w obok stojących budynkach.:D
moje sugestie :
proc E8200 , boxowany 540 komputronik, nowe jadro , 2.6GHz - szybszy,mniej sie grzeje i pradu mniej bierze ;-)
plyta cos na P35 chipsecie starczy- gigabytea DS3 290zl albo np wspomniany Asus P5K
.. pamiec 2x1GB jak rozumiem? czy do dolozenia drugiej 2ki ? patriot ok, mozna wziac cl4
Jacek B.
14-05-2008, 18:13
moje sugestie :
proc E8200 , boxowany 540 komputronik, nowe jadro , 2.6GHz - szybszy,mniej sie grzeje i pradu mniej bierze ;-)
plyta cos na P35 chipsecie starczy- gigabytea DS3 290zl albo np wspomniany Asus P5K
.. pamiec 2x1GB jak rozumiem? czy do dolozenia drugiej 2ki ? patriot ok, mozna wziac cl4
Dizękuję wszystkim za odpowiedzi. Jeszcze nic nie zamówiełm. Pamięc chcę wziąść 2GB w jedenj kości bo z czasem dokupię drugą jeśli będzie taka potrzeba. Jużsprawa wygląda lepiej bo doradziliście mi lepszy procesor E8200 , boxowany 2.6GHz - 540 - czy to intel dwurdzeniowy? Ile ma cache? Czy to wystarczy na swobodne śmiagnie na programach?
Tak jest to procesor posiadający dwa rdzenie, reszta będzie aż naddto wystarczająca i będzie Ci wszytko szybko pracować tj. Capture NX i Lightroom. Jedynie co to pamięci weź sobie od razu 2x2GB cena nie jest moim zdaniem odstraszająca. W konfiguracji 2 kostki ramu pracują one w tak zwanym trybie dual - jest szybciej.
Fakt, że Windows XP nie wykorzysta Ci całych 4GB ale jakieś ~3,4GB ale warto.
Waże jest abyś przyjżał się też swojej obudowie i zasilaczowi, który posiadasz. Bo często wyeksploatowany, za słaby zasilacz stanowi problem w stabilności całego zestawu. Ha ważny też jest fakt, że również zsilacze ewoluowały tak samo jak i płyty gówne, poprostu upenij się też, że bedą złącza od zailania pasować.
pozdrawiam
remos
MarzycielPL
20-05-2008, 16:42
Reszta to tylko dodatki.
O ile mnie pamięć nie myli to takie wątki są zakładane dość regularnie. więc ........ tylko poszukać.;)
Kolego pominales bardzo wazna rzecz gdyz plyte glowna to ona czasem niewlasciwie dobrana ogranicza mozliwosci procka i pamieci.
Edit: ups sorki nie doczytalem do konca watku. Sorki:)