Zobacz pełną wersję : Nikon F4 + AF-S
dejnekas
13-05-2008, 11:05
witam,
czy ktoś miał taki tandem? Nikon F4 z AF-Sem dowolnym. Na stronach Nikonians piszą, ze F4 jest kompatybilny do przodu więc z tymi obiektywami będzie współpracować i szczególnie duża różnica ma być w odczuciu prędkości AF.
Pytanie czy trzeba w korpusie ustawić AF na manuala? Chyba tak ponieważ wiertełko musi się schować.
http://www.nikonians.org/nikon/slr-lens.html
Śrubokręt sam się schowa. Ma być na AF ustawione body!
F4 wspołpracuje z AF-I i z AF-S
dejnekas
13-05-2008, 12:10
http://www.nikonians.org/nikon/slr-lens.html
Śrubokręt sam się schowa. Ma być na AF ustawione body!
tak nie wywierci "dziury" po roku uzywania?
Wiesz, ja mam w każdym AF-S małą dziurkę, ale nie przeszkadza to bardzo (ale znajomemu wpadły pyłki przez tą dziurę). Teraz wpuściłem tam silikonu trochę i się wiertarka blokuje. ;)
A tak poważnie. Nic się nie wywierci :D
dejnekas
13-05-2008, 12:47
kurcze na serio pytam ;)
dejnekas
13-05-2008, 12:48
właśnie wziąłem aparat do łapy i widzę, ze sprężyna bardzo ładnie i delikatnie wypycha wiertło wię nie ma szans na jakies uszkodzenie obietywu.
Wydaje mi się, że jedynie może być tak, że jest tam jakiś rodzaj sprzęgła, który w ten sposób zostaje rozłączone z silnikiem napędzającym AF.
F4 działa z AF-S ( obiektyw ostrzy prwaidłowo).
Działa także z obiektywami, które wpychają "śrubokręt" do body przy włączonym AF.
dejnekas
14-05-2008, 11:06
No i sprawdziłem z kitowym 18-55 AF-S DX. Wszystko działa jak marzenie. Powiem szczerze, ze F4 to jest mistrzostwo świata.
Działa zawsze i niemal ze wszystkim. No bomba po prostu. Po podłączeniu AF-Sa nie jest przekazywany napęd na śrubokręt i prawie nie słychać pracy AF.
Swoją drogą to mój pierwszy kontakt z takimi obiektywami. Trzeba będzie się rozejrzeć za 17-35 Nikona.
problem pewnie tylko z G (....nymi) obiektywami
Trzeba będzie się rozejrzeć za 17-35 Nikona.
Lepiej kupić SIGMA 16/2,8 AF-S starsza wersja (nie jest to rybie oko - tylko najszersza stałka).
Obiektyw posiada pierscień przysłon od f=2,8 do f=22 i osłonę tulipanową.
(nie jest to rybie oko - tylko najszersza stałka).
Moja Sigma 14mm/3.5 (chętnie sprzedam) też nie jest rybim okiem.
Ale czy nie pomyliłeś 16 z 14?
Ale czy nie pomyliłeś 16 z 14?
Możliwe, że pomyliłem. Miałem z tym obiektywem do czynienia bardzo dawno temu.
dejnekas
14-05-2008, 22:48
Lepiej kupić SIGMA 16/2,8 AF-S starsza wersja (nie jest to rybie oko - tylko najszersza stałka).
Ale to już za krótka ogniskowa jak dla mnie.