Zobacz pełną wersję : NIKON 55-200 a 70-300
Witam wszystkich na moim pierwszym poście.
Mam na imię Marcin i jestem z Opola.
Mam zamiar na dniach kupić Nikona d50 ze standardowym obiektywem 18-55 (jestem początkującym.To będzie moja pierwsza lustrzanka)...Oto moje pytanie...
Z tego co wiem standardowy obiektyw nie posiada zbytniego zooma, a zależało by mi by dokupić jeszcze jeden obiektyw...Nie chce by był on drogi a nie chce kupić i później żałować..Bo znając życie za kupiony i używany jeden dzień nie dostanę tyle samo co za nówke....
Wiem że było już kilka postów o podobnym temacie, ale za pomoc z góry dziękuje:D..
mad_mark
18-04-2006, 20:07
najllepiej ugadac sie z kims z okolicy zeby pozwolil podpiac ktores ze szkielek i sprawdzic jak dziala. nic innego do glowy nie przychodzi.
Witaj na forum.
Wnioskuję, że chodzi Ci o 55-200mm?
Osobiście nie jestem zwolennikiem posiadania jednego uniwersalnego obiektywu. Zawsze szerszy kąt by się przydał. Myslę, że na Twoim miejscu zostaw sobie KIT'a i kup coś dłuższego (np właśnie 55-200 lub 70-300). Marne grosze to kosztuje a czasem dłuższa lufka się przyda.
Jak to w życiu ;)
Adam Trzcionka
18-04-2006, 20:31
kup 18-70 zamiast 55-200. tele dokupisz pozniej..
[ Dodano: Wto 18 Kwi, 2006 ]
tfu.. zamiast 18-55 i 55-200 miało być :)
Ale który lepszy na początek...Np. do fotografowania makro, pejzażów i małej ilości portretów...Jeżeli jest inny lepszy i nie dużo droższy...To czekam na info:)
mad_mark
18-04-2006, 21:17
makro, pejzaz, portret...
do makro tozadem sie nie nadaje.
pejzaz - szerokie i srednie szerokie (18-70)
portret - tu od 50mm w gore (tez 18-70)
Widze że tak jak powiedział habakuk...Musze załatwić sobie 18-70 i 55-200...A tele na później...
Skorzystam z okazji a jaki obiektyw na makro:)...Wiem, wiem że było ale poprosze o odpowiedź:D
mad_mark
18-04-2006, 21:59
a jaki masz budzet na makro?
A jaki powinienem mieć...
I jaki obiektyw...??
:):]
Ja też szukam obiektywu do Nikona tak co najmniej 300 mm dla fotografi przyrodniczej ale nie co wybrac aby nie płacić ogromnej kasy
patrycjusz
19-04-2006, 08:36
Jesli do makro i nie chcac wydawac duzej kasy to moze obiekytyw na m42?, Wtedy tylko mozna dokupic pierscienie redukcyjne. Koszta sa niewielkie
....
Pierścienie redukcyjne...Z tego co wiem to ten obiektyw ma problemy z ostrzeniem na nieskończoności i chyba do pejzażu sie nie nadaje...A te pierścienie to kwota około 200 pln...
I cały czas więcej kasy:):/
Adam Trzcionka
19-04-2006, 09:30
cabage, jesli chodzi o macro, to raczej nie poszalejesz, jesli nie kupisz konkretnego szkła, np. tamrona 90 f/2:8 1:1 a dodatkowo możesz nakręcic na niego soczewkę raynoxa , to daje rewelacyjne efekty. możesz też kombinować z tele 70-300 + raynox, efekty przyzwoite, ale to już nie to. niestety - w macro, efekty są współmierne do finansowego wkładu, nawet talent niewiele tu pomoże ;-)
natomiast jeśli chodzi o portret i krajobraz - zdecydowanie weź 18-70. po pierwsze uniwesalny przedzxiał ogniskowych - od 18 do pejzażu, 50-70 portret. poza tym - lepsza optyka, budowa, wszystko..
tu masz link do podobnego wątku:
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=22799
nie zastanawiaj sie nawet: tylko 18-70, no, chyba, że coś lepszego ;-)
Ja na poczatek bral bym (w tym kontekscie) AF-S DX VR 18-200mm 3.5-5.6G IF-ED. Zaspokoi wszelakie potrzeby. Zawsze szeroka lub ultra-tele stalke mozna dokupic w przyszlosci.
A te pierścienie to kwota około 200 pln...
Przejściówka nikon/m42 około 30-40zł
Pierścienie bez przeniesienia przesłony około 30-40zł
Helios 58mm około 40-50zł
Mi wychodzi około 130 zł, zamiast heliosa możesz wziąć coś lepszego optycznie np:
pentacona, wołne, jupitera lub zeisa poszukaj na alledrogo, na pewno coś znajdziesz.
A fotki nawet z heliosem wychodzą elegancio. Tańszego rozwiązania do makro nie znajdziesz.
mad_mark
19-04-2006, 11:32
darko29, i slusznie.
jezeli chodzio o makro to m42 daje tania i calkiem niezla alternatywe, chociaz pomeczysz sie troche bez pomieru swiatla.
ja do makro uzywam soligora 100/3,5. daje odwzorowanie 1:2 i do portretu sie nadaje. takie szkielko (znane pod innymi nazwami cosina/vivitar) uzywane mozesz trafic za okolo 350pln.
chociaz pomeczysz sie troche bez pomieru swiatla.
Z cyfrą to nie problem, jak nie wstrzelisz się za pierwszym razem to drugi już będzie ok
używam też jupitera 135mm, 12 listków przysłony to jest to