Zobacz pełną wersję : apropo gripa i d80
Hej.
Moze glupie pytanie ale intryguje mnie ta kwestia.:-)
Otoz jak wszyscy wiemy w d80 zmieniamy pola ostrosci za pomoca, jak to nazywa instrukcja, wybieraka wielofunkcyjnego (strzaleczki :)) Po przypieciu gripa, robiac pionowe kadry, trudno mi zmieniac kciukiem pola ostrosci na tych strzaleczkach.. Chyba mam za krotkie palce :) I teraz pytanie: czy mozna ustawic w jakis sposob zmienianie pol ostrosci za pomoca ktoregos z dwoch pokretel na gripie?
Moze zle kojarze, ale cos mi sie obilo o pamiec, ze np. w d50 mozna bylo tez zmieniac pola za pomoca wlasnie pokretla na korpusie..
Dzieki za przeczytanie, i pomoc! :mrgreen:
Pozdrawiam i milego dnia wszystkim :-)
Powinna Ci pomóc strona 94. w instrukcji.
PaRaGaS bylam na stronie 94.. Ale tam jest jedynie o opcjach zmiany pol ostrosci "w petli" lub "bez petli". Stad zadaje pytanie tutaj..
PaRaGaS bylam na stronie 94.. Ale tam jest jedynie o opcjach zmiany pol ostrosci "w petli" lub "bez petli". Stad zadaje pytanie tutaj..
ustaw w petli, pokrec koleczkiem i zobacz co sie stanie :)
Dziekuje po przeczytaniu precyzyjnie instrukcji juz znalazlam :-), strona 30 w instrukcji, ustawienia osobiste. ustawienie w petli nie powoduje mozliwosci zmiany pol pokretlem manio.
Dziekuje po przeczytaniu precyzyjnie instrukcji juz znalazlam :-), strona 30 w instrukcji, ustawienia osobiste. ustawienie w petli nie powoduje mozliwosci zmiany pol pokretlem manio.
A sory faktycznie cos mi sie po....tolilo. Przepraszam.
Wydawało mi się, że jest tam wzmianka o kombinacji AE-L+scroll.
Tak, jest zarowno na stronie 30 jak i 94. Dzieki bardzo za pomoc.
Polsar74
13-05-2008, 14:44
i co ? gdzie kupiłaś w końcu tego gripa ?
opisz wrażenia
Paweł
Nie mam gripa ale korzystając z okazji zadam banalne pytanie… co z klapką baterii przy montowaniu gripa w D80 ? demontuje się ją? czy może chowa się ona w jakiejś wnęce gripa ?
demontuje się ją?
Tak
czy może chowa się ona w jakiejś wnęce gripa ?
Tak
:)
2x Tak :)
Rozumiem że chowa sie już zdemontowaną? ;)
2x Tak :)
Rozumiem że chowa sie już zdemontowaną? ;)
To będzie 3x TAK...
Bardzo fajny jest ten patent z chowaniem tej klapki do gripa :) nie zginie.
Polsar kupilam jednak gripa w tym krakowskim sklepie, tym ktory tez handluje na allegro. Powiem szczerze calkiem niezle ceny maja. A wrazenia.. Ja jestem na tak :) Duzo wygodniej sie trzyma aparat, zwlaszcza przy doczepionych tele. Jeszcze tylko musze opanowac szybka zmiane pol ostrosci na pokretle od gripa i bedzie super.
Polsar74
14-05-2008, 14:07
thx za info
Polsar74
15-05-2008, 21:40
kupilam jednak gripa w tym krakowskim sklepie, tym ktory tez handluje na allegro. Powiem szczerze calkiem niezle ceny maja.
a zdradzisz nam za ile udało Ci się go "wyrwać" na miejscu w Kr. ?
jaką formę zasilania przyjęłaś u siebie ? (accu Nikona czy LR6)
za 330zl, nowka grip :) smieszna sprawa, bo w drugim sklepie foto w Krakowie, dokladnie kilka ulicy dalej ten sam grip kosztuje 460zl.
a zasilanie, na razie jeden akumulator, ktory i tak wystarcza na sporo, bo okolo 2tys zdjec, ale jak bedzie gotowka kiedys tam to kupie drugi. baterie duzo slabiej trzymaja, podobno.
...baterie duzo slabiej trzymaja, podobno.
Nawet nie podobno ale trzymają mniej, testowałem, nie polecam NiMH do gripa z 80'tką, szczególnie wqża fakt jak chwile nie używasz aparatu, potem wyjmujesz a tu aku zdążyły się rozładować, zdecydowanie lepsze tutaj są EN-EL.
Polsar74
17-05-2008, 21:49
Nawet nie podobno ale trzymają mniej, testowałem, nie polecam NiMH do gripa z 80'tką, szczególnie wqża fakt jak chwile nie używasz aparatu, potem wyjmujesz a tu aku zdążyły się rozładować, zdecydowanie lepsze tutaj są EN-EL.
ciekawe od czego zależy - przecież jeden accu NiMH ma teraz nawet 2700mAh, a jeden EN- to 1500mAh ?
dziwna sprawa - może kto wie
Paweł
przecież jeden accu NiMH ma teraz nawet 2700mAh
Przede wszystkim ile tych 2700 ma rzeczywiście 2700 mAh...
Polsar74
18-05-2008, 20:40
Przede wszystkim ile tych 2700 ma rzeczywiście 2700 mAh...
no proszę Cię ... nawet niech mają po 1000mAh - to jest ich tam 6 !
z matematyki mi wychodzi że to wielokrotnie więcej niż ma oryginalne ogniwo Nikona
więc ponawiam pytanie : o co kaman ?
z matematyki mi wychodzi że to wielokrotnie więcej niż ma oryginalne ogniwo Nikona
A z fizyki?
Polsar74
18-05-2008, 21:32
A z fizyki?
a z fizyki to sam napisz co ci wychodzi
:-)
ps.
tak swoja drogą - żaden Moderator nie pisał do Ciebie żebyś wykosił z podpisu ogłoszenie o sprzedaży szkła ?
a z fizyki to sam napisz co ci wychodzi
:-)
Elektrofizykiem nie jestem i wzorów ze szkoły nie pamiętam. Ale tak sobie myślę, że może być to związane z tym, że baterie mają jednak niższe napięcie.
...że baterie mają jednak niższe napięcie.
Bateria powstaje jak połączysz kilka akumulatorów lub ogniw, więc de facto aparat ma jedną baterię mimo iż posiada w gripie kilka aku, to tak dla ścisłości. Natomiast zagadką jest faktycznie dlaczego NiMH są mniej wydajne niż EN-EL i nie jestem przekonany, że chodzi tu o napięcie, więkrze znaczenie dla aparatu ma jednak prąd, napięcie ma znaczenie przy lampie błyskowej (Sabina ma kródszy czas gotowości na ogniwach niż aku).
Niech mnie znów ktoś poprawi, bo tak sobie gdybam. Bo już prawie nic nie pamiętam. Ale jak jest mniejsze napięcie to musi być większe natężenie żeby dostarczyć tę samą moc.
P = U * I
Czyli przez baterię płynie większe natężenie. Tak?
P.S. jeśli gadam bzdury to niech mnie admin wykasuje :D
taipei101
19-05-2008, 12:59
Baterie NiMH szybciej podlegają samorozładownaiu (pozostawione same sobie bez obciążenia) tracą około 20% na miesiąc, dla porównania LI-Ion tracą około 6%. Czas życia ogniw NiMH zmniejsza także nieodpowiednie ładowanie - szybkie większym prądem niż to do jakiego zostały zaprojektowane.
Tutaj może leżeć problem ich "mniejszej" wydajności.
Akumulator en-el nominalnie ma 7.4V w rzeczywistości znacznie więcej (mój 8,4V ale nie był ładowany ostatnio) nie mam NiMH pod ręką aby sprawdzić ich rzeczywiste napięcie. Jeżeli ogniwa NiMH mają rzeczywiście 1,2V (1,2V * 6 = 7,2V w porównaniu do 8,4V) szybszy spadek napięcia w czasie może powodować zakończenie współpracy z aparatem (oznakę wyładowania) ale to tylko mój pomysł. Jeśli się mylę proszę o sprosotwanie.
Polsar74
19-05-2008, 14:48
Baterie NiMH szybciej podlegają samorozładownaiu
Tutaj może leżeć problem ich "mniejszej" wydajności.
Jeśli się mylę proszę o sprostowanie.
myślę że kolega tu jest najbliżej prawdy
ciekawe zatem czy wszelkiej maści Eneloopy by sie tu nie sprawdziły ?
Ja testuję w gripie Eneloopy ale używam je jako zapasowe i odkąd kupiłem gripa (w lutym??) i wkładam je sporadycznie to nadal wg wskazań wyświetlacza mają "pełną" pojemność. En-el3 jest lżjejszy :)
Ale jak widać sprowadza się to do fizy :)
Polsar74
19-05-2008, 16:09
no .... a kolega potwierdza ! Jasne że EN będą lżejsze :-) Napisz lepiej na jak długo Ci wystarcza zestaw zasilany NiMH ?
a ja mam inne pytanie, czy aparat odpali jak w gripie bedzie tylko 1 bateria???
Mateoosh
21-05-2008, 10:59
ja latalem z jedna bateria dosyc długo. a gripa glownie kupowalem bo mam zaduze lapy:P
Polsar74
23-05-2008, 12:45
Ja testuję w gripie Eneloopy ale używam je jako zapasowe
ponawiam swoje pytanie - na jak długo wystarczają Ci accu Sanyo ?