Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kształt i barwa - krajobrazy człowieka (1)
Witam,
Prezentuję pierwszą fotografię z planowanego cyklu zdjęć prezentujących naturę, która w jakiś sposób została przetworzona (lub wręcz stworzona) przez człowieka.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://lh3.ggpht.com/Hla.Lukasz/SClCKHgtc8I/AAAAAAAAAVE/LDgLyzUT4T0/s800/BW_kolor_002.jpg)
2. Wersja druga - po poprawkach - mniejsze wyostrzenie + inne drobne:-)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://lh6.ggpht.com/Hla.Lukasz/SCqMqngtdBI/AAAAAAAAAVs/Tev2RskQKbg/s800/BW_kolor_002_01.jpg)
Pozdrawiam
Hael
Pomysł na +, ale przeostrzone srogo :)
Pomysł ciekawy, cykl moze byc interesujący. Ta praca tez subiektywnie mi sie podoba ;-) , ale za cholerę nie mogę dopasować srodków ekspresjii do tematu.
Jak sie do projektu ma kompozycja tego dyptyku ? Na tym małym kolorowym obrazku to tez jest przetworzone ? A zestawienie czerni i koloru - to ma byc jakiś symbol czy znak ?
Pomijam kwestie techniczne i odrobinę niekonsekwencji kompozycyjnej na zdjeciu z lewej .
tylko pomysł - reszta i motyw i obróbka już zawiodła :-D
lechupe, to taka trochę amatorska analiza obrazu, nawet nie wiem, czy powinienem to ujawniać, ale to pierwsze prace, w których najpierw była idea, a potem szukanie odpowiednich plenerów i wykonanie zdjęć, więc co mi tam:-)
Czarno-biały obraz ma pokazać formę, kształt, nie rozpraszane przez kolor, skupić uwagę na liniach i rytmach dominujących w elementach (tu akurat w przyrodzie) stworzonych przez człowieka, natomiast kolor jest dopełnieniem całości obrazu, dający dodatkowe informacje dla oglądającego oraz będący elementem natury w krajobrazie.
Harb, mógłbyś napisać, co konkretnie w motywie i obróbce zabrakło?
Pozdrawiam serdecznie
Hael
Pomysł na +, ale przeostrzone srogo :)
Bardziej mi tu pasuje słowo: okrutnie.:D
Bardziej mi tu pasuje słowo: okrutnie.:D
Tak, znalazłoby się pewnie jeszcze kilka określeń:-) Przyznaję, miałem problemy z wyostrzaniem na potrzeby internetu, raz było za mało, raz za dużo - przy zastosowaniu metody zmniejszania i filtra sharpen. Na odbitce jest oki. Może to przez ten format? Spróbuję jeszcze powalczyć.
Pozdrawiam
Hael
Tak, znalazłoby się pewnie jeszcze kilka określeń:-) Przyznaję, miałem problemy z wyostrzaniem na potrzeby internetu, raz było za mało, raz za dużo - przy zastosowaniu metody zmniejszania i filtra sharpen. Na odbitce jest oki. Może to przez ten format? Spróbuję jeszcze powalczyć.
Pozdrawiam
Hael
tak jak piszesz znalazłoby sie jeszcze wiele innych wad , napisałem generalnie zbyt dużo jest tych drobnych niedociągnięć , mnie nie podoba sie konwersja do b/w natomiast sam motyw tak skadrowany jest po prostu nudny ażeby mógł zainteresować (może na miejscu było inaczej skoro zdecydowałeś się go pokazać ) ale pokazany na fotce niczym nie ujmuje , fotka jest po prostu szara, bardzo zwykła :-?
Bardzo ciekawe, jestem za.
Obróbka jest taka, jaką chciał autor, nie wiem czy należy się jej czepiać... jest taka jaka jest po prostu.
Obróbka jest taka, jaką chciał autor, nie wiem czy należy się jej czepiać... jest taka jaka jest po prostu.
Tak, tylko jeśli Autorowi zależy na pokazaniu FORMY, to nadmierne wyostrzenie nie sprzyja. Nadaje charakter szczegółowości i tym samym chaosu (w tym przypadku).
Ponadto część kolorową widziałbym jako prawą stronę kadru B&W, czyli całą drogę.
_tomek_, zastanawiałem się, który fragment wybrać do części kolorowej, wybrałem, taki, w którym kolory przeważają nad kształtem - stąd kadr wzięty ze środka. Z ostrością tak jak napisałem, jeszcze powalczę i jak mi się coś uda, to pokażę wersję poprawioną.
_tomek_, zastanawiałem się, który fragment wybrać do części kolorowej, wybrałem, taki, w którym kolory przeważają nad kształtem - stąd kadr wzięty ze środka. Z ostrością tak jak napisałem, jeszcze powalczę i jak mi się coś uda, to pokażę wersję poprawioną.
Wiem, wiem, że celowo wybrałeś ten fragment kadru, żeby zwrócić uwagę tylko na kolory :) No mi osobiście ten fragment nie leży, ale to nie znaczy, że jest niepoprawnie.
Za to co do ostrzenia, to jest do poprawy raczej.
Używaj Unsharp Mask z parametrami:
treshold = 0;
radius = 0,001 * dłuższy bok zdjęcia w pixelach
amount = 25 - 100% (skrajnie tylko > 100%)
_tomek_, dzięki za parametry, spróbuję jak wyjdzie:-)
tak jak piszesz znalazłoby sie jeszcze wiele innych wad , napisałem generalnie zbyt dużo jest tych drobnych niedociągnięć , mnie nie podoba sie konwersja do b/w
Oki, rozumiem, że zostaniemy przy ogólnikach, po co ktoś ma poprawić swój warsztat. Szkoda, myślałem, że się czegoś nauczę.
natomiast sam motyw tak skadrowany jest po prostu nudny ażeby mógł zainteresować
Zupełnie jak w polskim kinie. Nic się nie dzieje. Żadnych fajerwerków, gołych pośladków, czy też jakiś krzaczysk ;-)
Pozdrawiam
Hael
Zgodnie z sugestiami w pierwszym wątku dodałem nową wersję z mniejszym wyostrzeniem. Przy okazji, przyciemniłem też lekko niebo i rozjaśniłem podłogę.
Pozdrawiam
Hael