Zobacz pełną wersję : Cos w rodzaju 8400
Czesc,
Byl kiedys taki aparat, czy obecnie jest jakis kompakt za ok 1000pln ktoym ma ustawienia manualne, szerszy obiektyw oraz szybko dziala?
Cześć,
nie wiem jak jest teraz ale mam 8400 i powiem Ci, że z tą szybkością działania - szczególnie pracując na RAW-ach to dramat, zapis 1 klatki to kilka sekund w trakcie których aparat jest całkiem zablokowany.
To była główna przyczyna dla której przeszedłem na lustro (obok szybkości AF oczywiście). Ale pomimo, że mam teraz D300 tamten aparat ma u mnie dożywocie, a kupić go możesz za grosze.
pzdr
A taka zabawka jak P5100?
Jest w tej chwili praktycznie jeden tego typu kompakt - Ricoh Caplio GX100 (z bardzo dobrym obiektywem - odpowiednikiem 24-72/2.5-4.4). Cała reszta nie schodzi poniżej odpowiednika 28mm
a z 28 mm?Ten Calipo troszke drogawy.
Ogólnie ciężko o sensownego gupieloka.
W zakresie do 28mm:
W zakresie cenowym mieści się Ricoh Caplio R8 z zoomikiem 28-200
Godne uwagi są jeszcze Panasonic LX2 / Leica D-Lux3
W zakresie do 35mm:
Najfajniejszy jest chyba Canon G9, ale znacznie droższy i zaczyna się od 35mm (26 po dokupieniu wielgachnego konwertera x0,75). Jego konkurent - Nikon P5100 jest trochę nędzny jeśli chodzi o jakość zdjęć, ale zasadniczo jest nieprawdopodobnie tani, że chyba można przymknąć na to oko ;)
faktycznie trudno o sensownego coś .... miałem G9 ogólnie wygląd i wszystko - piękne - nawiązuje do starych analogów - ale jakość zdjęć .... taka sobie (szum) wg. mnie zupełnie zbędna taka duża matryca - nie mniej wart swojej ceny
ciekawe jak wypadnie nowy N P80 (pierwszy tego typu kompakt w stajni) ->18krotny zoom od 27mm,... normalnie powariowali :mrgreen:
Zrobiliby lepiej jaki jasny ~24-70 z matrycą DX...
noo marzenie!
marketing, marketing, ..nami profesjonalistami, nikt się nie przejmuje :(
Debile - gdyby zrobili taki kompatk, to amerykańce darliby toto taczkami...
ciekawe jak wypadnie nowy N P80 (pierwszy tego typu kompakt w stajni) ->18krotny zoom od 27mm,... normalnie powariowali :mrgreen:
W poszukiwaniu czegoś w miarę uniwersalnego - miałem go w ręku i mam bardzo mieszane uczucia. Co do jakości zdjęć nie będę się wypowiadać (nie miałem swojej karty żeby zabrać zrobione fotki - a na miejscu sami wiecie). Co do ergonomii - pozytywne wrażenia, ale to ogólne wrażenie - mocno plastikowe. Obudowa wydaje się mało solidna - wręcz delikatna. Biorąc do ręki konkurencję np. Olympa 560 takiego plastikowego wrażenia nie miałem. I tak to opierać się na publikowanych testach, niby wszystko ok, ale nie ma to jak wziąć w łapki i "pomacać" ;)
Obiecałem sobie oczywiście jeszcze raz go (z własną kartą) pobadać. Zobaczymy.
Kurcze jak nic nie znajdę to będę musiał Leica M8 zakupić;-)
Kurcze jak nic nie znajdę to będę musiał Leica M8 zakupić;-)
Taaa, to jest właśnie ta prawidłowa opcja :D
A na serio - możesz też poszperać za starym Epsonem R-D1 (mocowanie Leica, matryca DX 6MP), ew. łyknąć nową Sigmę DP-1 - ma pierońską rozpiętość tonalną i przyjemny odpowiednik 28mm