Zobacz pełną wersję : Normal_Active w 70-300 VR
Witam czy mógłbym prosić o pomoc w wytłumaczeniu działania w/w funkcji w obiektywnie ponieważ nie posiadam instrukcji do niego, więc nie za bardzo rozumiem działanie, domyślam się iż może chodzi o używanie jej kiedy ja jestem w ruchu np. jadę pociągiem czy może chodzi o fotografowanie poruszających sie obiektów uwaga to są tylko moje domysły :) więc proszę nie brać ich na serio, ale poważnie chciałbym się dowiedzieć na czym polega ta funkcja, mieć ją a nie korzystać z niej to grzech. Pozdrawiam Tomasz A.
Przemek Paśnik
13-05-2008, 08:19
Twoje podejrzenia są słuszne. Normal - na codzień, active - jak bardzo trzęsie. Pozdrawiam
piotrekwrobel
13-05-2008, 08:19
Normal - stoisz i robisz fotki
Active - fotki robione z samochodu, pociagu itp
A jak stoję i robie fotki i łapy mi się strasznie trzęsą bo poprzedniego dnia były urodziny wujka Stanisława ? serio pytam I czy obie opcje stabilizuja w pionie i poziomie czy może jakos inaczej to działa.
Stabilizacja działa zarówno w pionie jak i w poziomie.
Po urodzinach u wuja ustawiasz na normal, jak w większości przypadków.
Może dodam jeszcze to:
- VR NORMAL dla zdjęć z ręki (w tym panoramowanie) lub z monopodu, albo z "gibanego" statywu,
- VR ACTIVE tylko dla zdjęć z poruszających się pojazdów (np. z jadącego samochodu, czy pociągu),
- VR OFF dla zdjęć z solidnego statywu.
Od siebie dodam, że także VR OFF dla zdjęć z bardzo krótlimi czasami, przy których nie grozi poruszenie zdjęcia.
Ok własnie rozpakowałem szkiełko i doczytałem w instrukcji :D Pytałem na wyrost bo zobaczyłem wątek :D Teraz trza ruszyc w plenerek i testować
To jak sobie włączę Active i będę trzymać aparat w ręce lub ustawię go na niegibatym statywie to będzie to miało jakieś negatywne skutki na ostrość zdjęcia? Pytam z ciekawości bo nie posiadam żadnego szkła z VR.
nysander
13-05-2008, 18:54
[/URL]Bonthyc ja również takowego nie mam ale właśnie czytałem gdzieś o takim zjawisku, że VR czasem może bardziej popsuć zdjęcie niż mu pomóc. Niestety potwierdzić doświadczeniem nie mogę.
[URL="http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=13014"] (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=13014)