PDA

Zobacz pełną wersję : przygotowanie zdjęć do labu

maciekjak
13-05-2008, 07:35
wiem, że temat był juz wałkowany al chciałbym, żeby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczył co dokładnie musze zrobić w PS ze zdjęciem o rozdzielczości np. 2781x3397, żeby mi w labie go nie przycieli na swój sposób ??

stig
13-05-2008, 07:44
wiem, że temat był juz wałkowany al chciałbym, żeby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczył co dokładnie musze zrobić w PS ze zdjęciem o rozdzielczości np. 2781x3397, żeby mi w labie go nie przycieli na swój sposób ??Podaj jeszcze rozmiar odbitki, jaki chcesz wykonac. :)

maciekjak
13-05-2008, 07:47
interesują mnie głownie odbitki 10x15 i 15x21

stig
13-05-2008, 08:11
Rozmiary dla FUJI Frontier:
10,2x15,2
15,2x21,6

Czyli dla 300 DPI (maszyna (czy raczej soft) i tak musi dostac plik w tej rozdzielczosci), w pikselach wychodzi odpowiednio:
1205x1795
1795x2551
To oczywiscie rozmiary w pikselach dla orientacji pionowej.
Do takich wiec rozmiarow powinienes przyciac swoje zdjecia, zeby zachowac swoj kadr. W praktyce jednak im wieksza odbitka tym wieksze prawdopodobienstwo, ze z kadru i tak cos zostanie uciete. W moim labie akurat nad tym nie potrafia zapanowac. Niby odbitka pomierzona co do milimetra, potem tak samo co do milimetra przygotowana w kompie, a i tak odpada jakis fragmencik. Niewieleki, ale zawsze.

pebees
13-05-2008, 08:27
W praktyce jednak im wieksza odbitka tym wieksze prawdopodobienstwo, ze z kadru i tak cos zostanie uciete. W moim labie akurat nad tym nie potrafia zapanowac. Niby odbitka pomierzona co do milimetra, potem tak samo co do milimetra przygotowana w kompie, a i tak odpada jakis fragmencik. Niewieleki, ale zawsze.
Rozmawiałem już w kilku labach na ten temat, i wynika to podobno z prowadzenia papieru. Radzą zakładać o 1 mm więcej z każdej strony, podobno więcej nie ma szans się papier w maszynie 'poruszyć'. Choć i tak im nie wierzę, bo gdy zechciałem zdjęcia z 'ramką' wokół właściwego zdjęcia, niektóre i tak zostały nieco przycięte (na szerokości).
Może jakiś specjalista od labów wyjaśni, skąd to się bierze? :)

stig
13-05-2008, 08:33
Choć i tak im nie wierzę, bo gdy zechciałem zdjęcia z 'ramką' wokół właściwego zdjęcia, niektóre i tak zostały nieco przycięte (na szerokości). No wlasnie z tym tez walczylem. Robilem zlepki kilku zdjec 2-3 czasami 4 i obwodki robilem w kompie -- o takiej samej szerokosci jak odstepy miedzy zdjeciami. No i ladnych kilka razy podchodzilem do tematu, zeby sie wstrzelic z moim shopowym template'em w format koncowy. :( A i tak to nie jest jeszcze to.

pebees
13-05-2008, 08:45
No ja teraz zakładam ten 1-2 mm więcej na stronę (w zależności od formatu), i jest przyzwoicie. A i ceny dostaję nienajgorsze, i pogadać można, i papiery mają inne niż tylko błyszczący, więc jest w miarę ok :)

maciekjak
13-05-2008, 08:51
Rozmiary dla FUJI Frontier:
10,2x15,2
15,2x21,6

Czyli dla 300 DPI (maszyna (czy raczej soft) i tak musi dostac plik w tej rozdzielczosci), w pikselach wychodzi odpowiednio:
1205x1795
1795x2551
To oczywiscie rozmiary w pikselach dla orientacji pionowej.
Do takich wiec rozmiarow powinienes przyciac swoje zdjecia, zeby zachowac swoj kadr. W praktyce jednak im wieksza odbitka tym wieksze prawdopodobienstwo, ze z kadru i tak cos zostanie uciete. W moim labie akurat nad tym nie potrafia zapanowac. Niby odbitka pomierzona co do milimetra, potem tak samo co do milimetra przygotowana w kompie, a i tak odpada jakis fragmencik. Niewieleki, ale zawsze.

czyli wchodze w psie w image size i zmieniam na 300 dpi, nastepnie w polach gdzie jest podana rodzielczość zmieniam na wartości które podałes ??

pebees
13-05-2008, 08:56
czyli wchodze w psie

Mówi się 'w psa', Ty, Ty... weterynarzu :D

w image size i zmieniam na 300 dpi, nastepnie w polach gdzie jest podana rodzielczość zmieniam na wartości które podałes ??
Nie wiem jak w PS, ale ogólnie przycinasz zdjęcie do tych rozmiarów, wielkość czy w PS czy w innym programie ustalasz na takie ilości pikseli.

stig
13-05-2008, 09:03
i papiery mają inne niż tylko błyszczący, więc jest w miarę ok :)No ja nie moge sie doprosic o mat. :( Maja tylko cos takiego ziarnistego, co to najwyzej pol-matem mozna nazwac. Prawdziwego matu niestety niet.

maciekjak
13-05-2008, 09:12
Mówi się 'w psa', Ty, Ty... weterynarzu :D

Nie wiem jak w PS, ale ogólnie przycinasz zdjęcie do tych rozmiarów, wielkość czy w PS czy w innym programie ustalasz na takie ilości pikseli.

ups

pebees
13-05-2008, 09:35
No ja nie moge sie doprosic o mat. :( Maja tylko cos takiego ziarnistego, co to najwyzej pol-matem mozna nazwac. Prawdziwego matu niestety niet.
No niestety, prawdziwego matu nie uświadczysz, przynajmniej u mnie na wsi :D Zawsze robię na tym półmacie, lub czymś, co zwą papierem jedwabistym, czy jedwabnym (ale do takiego jedwabnego jaki znam, to mu daleko) :)

abre
14-05-2008, 09:25
czyli wchodze w psie w image size i zmieniam na 300 dpi, nastepnie w polach gdzie jest podana rodzielczość zmieniam na wartości które podałes ??

Niekoniecznie. Jeśli masz inne proporcje zdjęcia a wpiszesz obie podane przez Stiga wartości to proporcje zdjęcia Ci się zmienią ;) Wprowadzaj zawsze tylko jedną wartość i zaznacz "zachowaj proporcje".
W Photoshopie masz możliwość ustalenia wymiaru nie tylko w pikselach ale i w centymetrach czy calach.

stig
14-05-2008, 09:33
Niekoniecznie. Jeśli masz inne proporcje zdjęcia a wpiszesz obie podane przez Stiga wartości to proporcje zdjęcia Ci się zmienią ;) No raczej niemozliwe jest zachowanie proporcji odbitki z klatki z aparatu. ;) Dlatego zdjęcia się kadruje, zanim zaniesie sie do labu. Po to podalem wymiary w pikselach, zeby wlasnie kadrowanie wykonac od razu do proporcji odbitki.

maciekjak
14-05-2008, 14:31
wielkie dzieki Wam za pomoc, niedług będe wysyłał fotki do labu to zobaczymy, co z tego wyjdzie :).
jeszcze byście polecili jakiś dobry w miare niedrogi lab w necie

Patyk
14-05-2008, 14:40
Jak macie dobrze sformatowany plik mówicie że chcecie bez przycinania i nie powinno być juz nic przycięte z kadru, ale warunkiem jest dobry format pliku bo inaczej białe ramki zostaną. U mnie jest np 152 x 210 mm, u Stiga 152 x 216, nie wiem dlaczego.

piotereks
14-05-2008, 18:27
wielkie dzieki Wam za pomoc, niedług będe wysyłał fotki do labu to zobaczymy, co z tego wyjdzie :).
jeszcze byście polecili jakiś dobry w miare niedrogi lab w necie

ja z tym walcze juz pare watkow, ale wreszcie Stig jakos rozjasnil sprawe. daj znac jakiego laba wybrales i jak wykadrowales i co z tego wyszlo. Tak sie zastanawiam jak np. dodam ramke 1 cm. to czy ona "naklada sie na zdjecie, czy "dobudowywana jest na obwodzie i dlatego w labie jest obcieta.

barracuda
14-05-2008, 19:58
A kontynuując temat... Możecie polecić jakiś dobry (stosunek ceny do jakości) LAB w necie?

maciekjak
14-05-2008, 20:39
ja z tym walcze juz pare watkow, ale wreszcie Stig jakos rozjasnil sprawe. daj znac jakiego laba wybrales i jak wykadrowales i co z tego wyszlo. Tak sie zastanawiam jak np. dodam ramke 1 cm. to czy ona "naklada sie na zdjecie, czy "dobudowywana jest na obwodzie i dlatego w labie jest obcieta.

tzn z tego co się orientuję, jak dodasz np białą ramkę w psie poprzez select all- edit- stroke to ci się nakłada ona na zdjęcie i jego rozdzielczość się nie zmienia ale jak np robisz ramkę poprzez powiększenie pola roboczego to ci się zmienia rozmiar. Często mam na zdjęciach białe obramowanie i nie mogę dojsc do ładu, żeby mi tego w labie niepoobcinali. Ostatnio odbitki zamawiałem w ufoto.pl ale jakos nie za bardzo mi odpowiada.

maciekjak
14-05-2008, 20:42
Niekoniecznie. Jeśli masz inne proporcje zdjęcia a wpiszesz obie podane przez Stiga wartości to proporcje zdjęcia Ci się zmienią ;) Wprowadzaj zawsze tylko jedną wartość i zaznacz "zachowaj proporcje".
W Photoshopie masz możliwość ustalenia wymiaru nie tylko w pikselach ale i w centymetrach czy calach.

no wiem wiem, tylko jest problem bo jak np wprowadze jedną wartośc 2551 o zaznacze zachowaj proporcje to ta druga wartość z regóły będzie inna niz 1795 i wtedy znowu mi w labie przytną cos po swojemu ?

barracuda
14-05-2008, 20:53
no wiem wiem, tylko jest problem bo jak np wprowadze jedną wartośc 2551 o zaznacze zachowaj proporcje to ta druga wartość z regóły będzie inna niz 1795 i wtedy znowu mi w labie przytną cos po swojemu ?

Bo tak chyba nigdy nie zmienisz poprawnie rozmiaru. Musiałbyś przyciąć, skadrować zdjęcie do odpowiedniego stosunku boków.

maciekjak
14-05-2008, 21:54
Bo tak chyba nigdy nie zmienisz poprawnie rozmiaru. Musiałbyś przyciąć, skadrować zdjęcie do odpowiedniego stosunku boków.

czyli w gruncie rzeczy zawsze zostaną odrobinę przyciete

Wini
14-05-2008, 22:03
Może to: http://www.lab-net.pl/pliki/kadrowanie.pdf