PDA

Zobacz pełną wersję : ODBITKI CYFROWE a TRADYCYJNE???

slaw74
18-04-2006, 12:56
WITAM SERDECZNIE I PROWSZE O WYPOWIEDZI NA PONIZSZY TEMAT.

Jak Waszym zdaniem wygląda sprawa jakości odbitek z labów cyfrowych kontra analogowe?

Jak wiadomo w procesie analogowym zdjęcie jest naswietlane przez obiektyw na papier fotograficzny. Rozumie się zatem że jakość naszego obiektywu w aparacie to jeszcze nie wszystko. Kiedyś w jednej z maszyn analogowych miałem obiektyw Nikona a w następnej Rodenstocka i powiem wam że te pierwszy wydawały sie być ciut lepsze.

W następnej maszynie odbitki analogowe naświetlało się przez obiektyw a cyfrę przez matrycę o rozdzielczości 150 DPI (to była kiszka, piksele widziało się gołym okiem)

Dziś są już nowsze laby cyfrowe gdzie fotki naświetla się z 300DPI na każdym formacie (przynajmniej w teorii), różne są natomiast techniki naświetlania papieru. Od diod LED po laser i inne. Jednak w każdym przypadku negatyw jest wstępnie skanowany i dopiero naświetlany na papier.

Jak się ma więc fotka tak naświetlona do tej naświetlonej drogą optyczną (analogową)
Co o tym myślicie????

Dodam że dziś byłem w jednym labiku (robiłem mały test obiektywu) i im dłużej przyglądam się zdjęciom tym bardziej rzucają mi się w oczy piksele na fotce 10x15. Wiecie normalny facet by na to nie zwrócił uwagi ale ja już mam takie zboczenie zawodowe, pozostałość po pracy w labie.

pebees
18-04-2006, 13:06
slaw74, jeśli pracowałeś w labie, to przecież sam wiesz najlepiej :)

Dla mnie akceptowalne jest powiększenie 20x30 z mniej więcej 2500x1500 punktów. Przy 10x15 nie odróżniam tego w ogóle od labu analogowego.

slaw74
18-04-2006, 13:12
PRACOWALEM ale na analogowym i na tej kiszce z 150 DPI więc nie było co równać tych fotek naświetlanych przez obiektyw z tymi cyfrowymi. Lata zaś lecą i technologie idą do przodu. Może ktoś z was robił podobne testy??

Już od jakiegoś czasu nie bywałem w labach bo robię głównie cz-b.

Dziś byłem ot tak przy okazji.

PEBEES POZDRAWIAM!!!

Vadim
18-04-2006, 14:04
slaw74

Od strony technicznej wyjaśniłeś wszystko. Wiesz, że różnice występują nie tylko pomiędzy labem analogowym a cyfrowym. Same analogi znacznie różnią się od siebie jakością (na co zwróciłeś uwagę), więc ocenie podlegać powinno wszystko, co składa się na końcowy efekt w postaci zdjęcia. Ale tego to już jest za wiele do jednego wątku.
Dla mnie najważniejsze jest moje subiektywne odczucie. Na dziś wolę te z analoga, może dlatego, że mam swój ulubiony i robię w nim od wielu lat. Ale w ostatnim czasie niejako z przymusu zrobiłem odbitki w innym (też analog) i wyszło tragicznie. Co to oznacza? Tylko tyle, że ten konkretny lab jest ok., a tamten nie. Gdyby zrobili mi te odbitki na cyfrówce, mogłyby wyjść lepiej.
W 300 dpi nie powinieneś dostrzegać różnicy. Pod warunkiem jednak, że sam zrobiłeś dobre zdjęcie i oddajesz prawidłowo naświetlony film.

Pozdrawiam

slaw74
18-04-2006, 14:24
Dzieki VADIM za obszerna dopowiedz.

Chyba sie przejde jeszcze do innego labu bo na tych fotkach co dzis robilem dostrzec idzie siatke pikseli, zwlaszcza na jednolitym tle.

turbo
18-04-2006, 20:07
przy dobrze naswietlonych nie kadrowanych zdjeciach z D70 odbitki 20x30 super a wieksze dopiero sprawdzam. Ale tak jak pisali poprzednicy duzo zalezy od labu. Ja takze mam obecnie tylko jeden gdzie daje i wiem ze bedzie ok. Jeszcze musze tylko wyostrzanie dopracować :)

misiek502
18-04-2006, 20:44
przy dobrze naswietlonych nie kadrowanych zdjeciach z D70 odbitki 20x30 super a wieksze dopiero sprawdzam. Ale tak jak pisali poprzednicy duzo zalezy od labu. Ja takze mam obecnie tylko jeden gdzie daje i wiem ze bedzie ok. Jeszcze musze tylko wyostrzanie dopracować :)

można na priv link do tego labu, poszukuję jakiegoś dobrego w Rzeszowie
z góry dzięki

turbo
18-04-2006, 21:50
misiek502, poszło.

wilus
19-04-2006, 16:13
zdaje sie ze nie jest tajemnicą zakładów foto na czym pracują, wystarczy spytać
a jak mają noritsu od 3000 w górę lub fuji frontier 350 lub lepszy to można próbować
z tych maszyn odbitki są ok i niema możliwości żebyś wypatrzył piksele, oczywiście z dobrego pliku
a karetki 150 dpi i naświetlarki D8 są dla drobnych pstrykaczy
oczywiście laborant też może wszystko spaprać...

pozdrawiam
laborant :D