Zobacz pełną wersję : Korekcja blysku w SB-80DX
Witam,
takie male pytanko z dziedziny korekcji blysku.
Kiedy chce dokonac korekcji in minus na wyswietlaczu lampy zasieg blysku mi sie zwieksza.
Jak to w koncu jest, kiedy chce zmniejszyc moc blysku to kompensuje EV flesza in minus, prawda?
Jesli tak, to w jaki sposob zasieg blysku mi sie zwieksza?
Prosze o wyjasnienie bo nie chwytam.
Dzieki.
To tak jest - logicznie. Skoro błysk ma być słabszy (ustawiasz niedoświetlenie błysku w stosunku do zastanego) , to może lampa sięgnąć dalej.
i uzupełniając (bo tez sam do tego musialem kiedys dojsc :)) - jeżeli np. w danej sytuacji przy naswietlaniu (błyskaniu) w punkt masz zasięg lampy od 2 do 15m, to chcąc niedobłysnąć o 1EV juz nie zrobisz zdjecia obiektu oddalonego o 2m tak jak chcesz, bo lampa juz nie moze zmniejszyc mocy, np. dopiero od 3m moc minimalna bedzie mniejsza o 1EV
Witam, dzieki ale dalej nie chwytam.
Skoro zmniejszam sile blysku, to logicznie lampa blyska slabiej, tym samym zasieg ma mniejszy.
Jak przy slabszym blysku lampa moze blysnac dalej? Idac tym tokiem rozumowania, jak chce zwiekszyc moc blysku np. o 2EV, to zasieg mi sie zmniejszy?
Przeciez lampa blyska mocniej, wiec powinna siegnac dalej.
Chyba ze zle rozumuje...
lampa błyska słabiej, ale ty wprowadzając krektę, chcesz NIEDOśWIETLIć, wiec lampa przy tej samej mocy znamionowej (od minimalnej do maxymalnej) moze z tą twoja korekta naswietlic dalej, gdyz ta jej moc sie nie zmienia. wprowadzjąc korekte nie zmieniasz MOżLIWOśCI lampy, tylko stopien doswietlenia sceny. jakieś porównanie......
mam:
mając dźwig o ramieniu z zssięgiem od 5m do 10m i sile 5 ton mozesz podniesc 5 ton na wysiegu 10m lub 10 ton na wysiegu 5m. natomiast nie mozesz podniesc nawet 1 tony na wysiegu 4m, bo nie utniesz ramienia dźwigu, kumasz?
Skoro nie zmieniam mozliwosci lampy, to w jaki sposob wplywam na niedoswietlenie? Na co w takim razie wplywa korekcja blysku? Tzn. wiem ze na stopien doswietlenia sceny, ale jesli lampa nie zmienia swojej mocy, to jak moze zmienic sie doswietlenie sceny. gdzies czytalem ze korygujac blysk, nie zmieniamy mocy lampy tylko czsa trwania flesza. Prawda to? Moze to dlatego, lampa blyska krocej, wiec de facto mocniej, i moze siegnac dalej. Ale blyskajac krocej, czas ekspozycji filmu z lampa jest krotszy wiec stad niedoswietlenie. Dobrze mysle?
Witam, dzieki ale dalej nie chwytam.
Skoro zmniejszam sile blysku, to logicznie lampa blyska slabiej, tym samym zasieg ma mniejszy. Jak przy slabszym blysku lampa moze blysnac dalej?
Liczba przewodnia lampy to iloraz przysłony i odległości. Tak?
Policzmy sobie jakąś przykładową sytuacje.
LP lampy (dla danego ISO i zooma palnika - stała) załózmy =40
ustawiasz przysłonę na 8. Normalny zasięg lampy w tej sytuacji to 5 metrów (bo 40/8=5)
jeśli chcesz mieć błysk słabszy (załóżmy o 2 EV) to jest to błysk jak dla przysłony 4. W tej sytuacji zasięg lampy wynosi 40/4=10 metrów!
Idac tym tokiem rozumowania, jak chce zwiekszyc moc blysku np. o 2EV, to zasieg mi sie zmniejszy?
Przeciez lampa blyska mocniej, wiec powinna siegnac dalej.
Chyba ze zle rozumuje...
tak, zasięg się zmniejszy. Lampa nie może błysnąć mocniej niż max.
Niech cie nie interesuje to, że błysk w danej odległości będzie słabszy czy silniejszy. Tu chodzi o zasięg przy błysku z maksymalną mocą. Dla bardziej otwartej przysłony (niedoświetlenie) zasięg jest większy, dla przymkniętej (prześwietlenie) zasięg jest mniejszy.
ale jesli lampa nie zmienia swojej mocy,
skąd ten pomysł? lampa pracując w TTL zmienia moc błysku.
skąd ten pomysł? lampa pracując w TTL zmienia moc błysku.
No wlasnie stad, ze lampa blyska z taka sama moca. Zmienia sie tylko czas trwania, co ludzkie oko traktuje jako silniejszy lub slabszy blysk.
No wlasnie stad, ze lampa blyska z taka sama moca. Zmienia sie tylko czas trwania, co ludzkie oko traktuje jako silniejszy lub slabszy blysk.
Nie. Zmiana czasu trwania to zmiana mocy.
Oko nie wyłapuje tak krótkich zmian czasu.