PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dwa widoki w zachodzącym słońcu

rychu40
12-05-2008, 00:37
Takie dwa obrazki z Gdańska. Oliwa. Widoki z pod góry Pachołek na Staw Młyński i mostek.
1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.ryszardpetrajtis.pl/images/staw_mlynski.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.ryszardpetrajtis.pl/images/staw_mlynski2.jpg)

bombel
12-05-2008, 00:55
Witaj -

myślę, że chciałeś zachować nastrój chwili, ale (zwłaszcza na dwójce) nie wyszlo. Mimo tego, że miało być ciemno - to jednak w tych ciemnościach - wbrew pozorom - powinno być coś widać.

Zasada podobnie jak w kinie; niby noc, ma być ciemno - ale tak naprawdę widać prawie wszystko. :) Bo w istocie cała rzecz polega na umiejętnym oszukaniu oglądającego...

I tu, w tych obrazkach przydałoby się trochę jasności w cieniach. Ja wiem, że światło z kontry to nie najłatwiejsza sprawa do opanowania, ale nie należy się zrażać. A i obróbka obrazka i rozjaśnienie tych najgłębszych cieni nie zaszkodzi. Czekam na dalsze prace.

rychu40
13-05-2008, 16:48
I tu, w tych obrazkach przydałoby się trochę jasności w cieniach. Ja wiem, że światło z kontry to nie najłatwiejsza sprawa do opanowania, ale nie należy się zrażać.
Trzeba przyznać że lekkiego bzika na punkcie obróbki to macie na tym forum. Wczoraj w ogóle nie mogłem wejść na forum. Nie otwierało się. Co monitor to inny obraz a tutaj wiele dyskusji technicznych tak jak by był ogląd zdjęcia na papierze. Pozostaje przy swoim przedstawieniu i nie mam pretensji do uwag technicznych. Dziękuję za opinię. Uroki Oliwy to temat który w zestawie wielu zdjęć nawet skopanych technicznie oddaje niepowtarzalny nastrój tego miejsca.

jurekb
13-05-2008, 18:29
Trzeba przyznać że lekkiego bzika na punkcie obróbki to macie na tym forum.
Wystaw na plfoto to zobaczysz co to jest bzik na punkcie obróbki :)

Wczoraj w ogóle nie mogłem wejść na forum. Nie otwierało się.
Ja też, ale był już taki wątek.

Uroki Oliwy to temat który w zestawie wielu zdjęć nawet skopanych technicznie oddaje niepowtarzalny nastrój tego miejsca.
Niestety, zdjęcie skopane technicznie nie nadaje się do niczego, chyba że jest to zdjęcie ukochanej osoby której nie zobaczymy więcej i nie mamy jej innego zdjęcia i to też tylko do rodzinnego albumu.

ADAM1
13-05-2008, 18:38
Rychu40, monitory mam dwa w zasięgu wzroku, obydwa bardzo dobrej firmy, w tym jeden uznawany za profesjonalny i zapewniam Cię, że jest ciemno.

I się normalnie nie obrażaj, bo nikt tu mam nadzieję, nie ma zamiaru Ci robić przykrości.

Mówimy szczerą, choć czasem bolesną, prawdę.

rychu40
13-05-2008, 19:58
Rychu40, monitory mam dwa w zasięgu wzroku, obydwa bardzo dobrej firmy, w tym jeden uznawany za profesjonalny i zapewniam Cię, że jest ciemno.
Zapewnij mnie jeszcze że to nie jest subiektywne odczucie.:)

Wystaw na plfoto to zobaczysz co to jest bzik na punkcie obróbki :)
Niestety, zdjęcie skopane technicznie nie nadaje się do niczego, chyba że jest to zdjęcie ukochanej osoby której nie zobaczymy więcej i nie mamy jej innego zdjęcia i to też tylko do rodzinnego albumu.
Rozumiem że pojęcie wstawiania zdjęć niezbyt perfekcyjnych czy wymuskanych (pod pojęciem skopanych nie miałem na myśli jakiś całkowicie dennych) nie jest na forum miło przyjęte. Wyższy poziom wszak forum Nikona. Profesjonalizm. Są tacy którzy nie wstawiają na plfoto. Tutaj jest http://plfoto.com/812727/zdjecie.html zdjęcie z plfoto. Na moim monitorze brak szczegółów w ciemnych partiach, coś z ostrością chociaż malowniczość motywu może zakłada taką nieostrość. Autor wystawia bardzo dużo. W rozmaitych galeriach całe mnóstwo mdłych, rozjaśnionych fotek. Fotografia autorska nie musi się sugerować standardami że w cieniach i światłach muszą być szczegóły. Przy cyfrówkach nadmiar szczegółów jest właśnie wadą. Oko ludzkie tak nie widzi. Kiedyś Wański redukował szczegóły przez intensywny retusz, prawie rozmazywał i zmiękczał swoje krajobrazy. To była jego suwerenna wypowiedź. Na forum mam wrażenie że nie chodzi o to co widzi autor lecz to co sugeruje opiniotwórca. Mnie na moim zdjęciu nie razi brak szczegółów. Redukuję je przyciemnieniem bo szlag trafi cały nastrój późnego wieczoru. Zresztą dobrze czasami poddać się realnym ocenom i wiedzieć na czym się stoi przynajmniej technicznie. :???: Na innym forum pieją z zachwytu.:-D

ADAM1
13-05-2008, 21:11
Zapewnij mnie jeszcze że to nie jest subiektywne odczucie.:)

Nie ma takiego pojęcia, jak "subiektywne odczucie" na profesjonalnych dobrze skalibrowanych monitorach.

Jest albo dobrze, albo źle.

Tu jest za ciemno i nie obronisz tych zdjęć upierając się że na Twoim monitorze są bardzo ładne, bo pokazujesz je tu.
A tu są za ciemne.:)

PS.
Rozumiem zamysły i eksperymenty, ale zasady są takie, że jak zdjęcie nie ma szczegółów w światłach, czy w cieniach, to staje się nieczytelne i uznawane jest za nieudane.

rychu40
13-05-2008, 21:28
Nie ma takiego pojęcia, jak "subiektywne odczucie" na profesjonalnych dobrze skalibrowanych monitorach. Jest albo dobrze, albo źle.
Widziałem swoje zdjęcia (zeskanowane slajdy publikacyjne) na kilku skalibrowanych monitorach. Każdy właściciel mówił że to jest to. Na każdym było inaczej. To co wyprawia się z publikacjami jest znane. Nie warto przekonywać się w nieskończoność. Jak jest ciemno to jest. Zawsze mi mówiono - pracujesz w ciemni - jesteś ciemniak.:mrgreen:

bombel
13-05-2008, 21:41
Widziałem swoje zdjęcia (zeskanowane slajdy publikacyjne) na kilku skalibrowanych monitorach. Każdy właściciel mówił że to jest to.

W takim razie są trzy wyjścia:

1. kłamali
2. pokazywałeś jakieś inne zdjęcia
3. monitory były naprawdę rozkalibrowane.

Jest też czwarte wyjście (że niedowidzieli), ale nie wymienię go z grzeczności. Zdjęcia, które pokazałeś w tym wątku są dyskwalifikujące - ale możesz mieć o nich inne zdanie, i wolno Ci.

Ale przekonywanie, że to są dobre zdjęcia, to chyba tu nie przejdzie, tak mi się zdaje...

Demian
13-05-2008, 22:30
Niestety, pomimo ostatniej druzgocącej krytyki moich zdjęć (bardzo rzeczowej) zgadzam się z Forumowiczem Bomblem. To nie są - wg mnie - super fotki.

yacor
14-05-2008, 11:04
Poprostu nic specjalnego, jak dla mnie. Takie, o których się nie pamięta.

galu44
14-05-2008, 14:09
chyba wiemy już, ze zdjęcia trzeba powtórzyć, przynajmniej na potrzeby tego forum (poniekąd się z tą opinią zgadzam).

ja mam pytanie do autora: czy dobrze czytam miedzy wierszami ze to są skany z analoga?