Zobacz pełną wersję : D300 - plamki na matrycy :(
Pewnie większość z Was powie że to kurz jednak tak nie jest bo kurz zostawia czarne punkty.
Miałem wcześniej taką jedną kropkę (rzadko zmieniam obiektywy, a czyszczenie matrycy mam ustawione przy ON i OFF) jednak nie wiem skąd się wzięła. Ponieważ gruszka nie pomagała, a mam bardzo przydatny deliktany pędzelek próbowałem go strącić bo myślałem, że to pyłek ale się rozmazało (jakby mini kropelka). Ponieważ nie miało to wpływu na zdjęcia to dałem sobie spokój. Często jest ładne słonko więc używam wyższej przysłony (ok f/13) i patrzę, a tu znowu się pojawiły. I teraz moje pytania: Skąd się to bierze? Czy to się para skrapla (rano zimno, później ciepło), bo na pewno nie pluję na matrycę?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://republika.pl/sync_master/plamki.jpg)
Mam podobny b wynalazek na samym srodku matrycy - no i niestety ani grucha ani pietrucha go nie rusza
Mam podobny b wynalazek na samym srodku matrycy - no i niestety ani grucha ani pietrucha go nie rusza
Będę w tygodniu czyścił matrycę, bo niestety czasem wypada na twarzy i wtedy jest dużo zabawy z usunięciem. Jednak skąd one się biorą? Jakiś "smar"?
o kurde, widziałem coś podobnego u forumowego kolegi na środku matrycy i było dość duże- faktycznie gruszka nie pomagała, wyczyścił to dopiero na mokro sensor swabem...
raczej na pewno jest to jakaś ciecz, tylko skąd się tam bierze?
Przemek Paśnik
11-05-2008, 22:40
Bo to są tłuste plamy, może coś Wam wpadło, albo kichaliście? :wink:
Lepiej do serwisu oddaj, bo samemu czyścić to bym sie bał tym bardziej że to kurz nie jest. Takie jest moje zdanie
Lepiej do serwisu oddaj, bo samemu czyścić to bym sie bał tym bardziej że to kurz nie jest. Takie jest moje zdanie
Do serwisu mam daleko, ale najgorszy jest czas bez aparatu :( Jeśli chodzi o wysyłanie to w tym miesiący musiałbym zrobić to już dwa razy :( Czyściłem kilka razy w D80 to może i z D300 sobie poradzę. Wydaje mi się, że pojawiają się po przechyleniu aparatu do góry o ok 45 stopni (lub więcej).
eeee... niewiem chłopaki. A sprawdzaliście na innych obiektywach ?:D
Bo ja wam powiem że kupiłem D300 i właśnie zauważyłem takie coś u siebie w jednym miejscu ale albo nie zwróciłem uwagi albo zdarzyło mi się to tylko na 2 zdjęciach Tokiną 12-24. Jutro dla pewności obejrzę resztę fot i zrobię jakieś na dużej przysłonie.
eeee... niewiem chłopaki. A sprawdzaliście na innych obiektywach ?:D
Bo ja wam powiem że kupiłem D300 i właśnie zauważyłem takie coś u siebie w jednym miejscu ale albo nie zwróciłem uwagi albo zdarzyło mi się to tylko na 2 zdjęciach Tokiną 12-24. Jutro dla pewności obejrzę resztę fot i zrobię jakieś na dużej przysłonie.
W moim przypadku, na pewno na matrycy.
wiem, ze to moze zabrzmi dziwnie:)
aloe dla mnie wszystkie wywody o czyszczeniu matrycy brzmia jak opowiesci o podrozach kosmicznych, gdy tym czasem jest to spacer po przydomowym ogrodku...
wyczyscilem cos podobnego w d200, za pomoca lenspena (29zł) i delikatnego chuchniecia:)
http://cgi.ebay.pl/Hama-Lenspen-Lens-pen-Digi-Clear-Reinigungsstift_W0QQitemZ310048877948QQihZ021QQcat egoryZ10583QQcmdZViewItem#ebayphotohosting
czyli chcecie mi powiedzieć że robin sprzedał mi D300 w idealnym stanie z tłustą plamą na matrycy?!
EDIT:
Podłączę się pod wątek. U mnie również mam jedną plamkę ale przy zdjęciu 1/80s f/22 zauważyłem jeszcze coś dziwnego. Otóż jaśniejsza plamka na środku matrycy, ma ktoś z was coś podobnego lub wie od czego to jest? Obiektyw to 50/1.8.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/05/syf-3.jpg
źródło (http://www.ezin.ncse.pl/files/syf.jpg)
dobra sprawa tłustej plamki załatwiona.
wkurzyłem się i po prostu wziąłem wacik do uszu [szpatułki czy jakoś tak : D], złapałem koniec w palce i poobkręcałem nim tak żeby włoski które z niego wystają zawinąć dookoła, tak aby mi nie usyfiło matrycy. Zlokalizowałem plamkę*, przyłożyłem wacik końcówką i pokręciłem nim. Na początku plamka się ciut rozmazała lecz po kilku DELIKATNYCH obrotach wszystko jest tak jak należy.
* - co ciekawe, przy lokalizacji plamki musimy pamiętać że matryca rejestruje obraz odwrócony do góry nogami więc ja np. na zdjęciu miałem plamke po prawej na górze a na matrycy znajdowała się ona po prawej na dole.
Martwi mnie tylko to przebarwienie na środku. Czy ktoś może sprawdzić czy u niego również to widać? W ogóle to widać to u mnie delikatnie w wizjerze gdyby się przyjrzeć. Nie wiem teraz czy to paproch czy co...
Jeśli to D300 od Robina, to bym się najgorszego spodziewał. Pisałem, żeby od Robina nie kupować. ;) Pewnie tam jakimś skrobakiem szukał zagubionych półtonów i tych dziwnych zafarbów. :-D
enzin, podepnij inny obiektyw, a jestem przekonany, że ta jasna plama (przebarwienie) na środku zniknie, daj znać
mz to z powodu tego konkretnego szkła
Ale skoro to nie kurz, to skąd te plamki?
Mogą się pojawiać czasami wskutek ruchu mechanizmów lustra. Ponieważ współczesne lustra muszą latać z szybkością 8-11razy/sec (D300 lub D3), są one dość mocno nasmarowane, (czasem zbyt mocno) i zdarza się, że rzadki smar może prysnąć na filtr AA.
Mam to średnio 1x/m-c na moim wysłużonym D70, ale zawsze plamki są ciemniejsze od tła. Nawet np. podczas zmiany szkła przy b. duzym wietrze podczas burzy śnieżnej, czy zachlapań wodą puchy z surfingu plamki były zawsze ciemne. nie wiem dlaczego w D300 pojawiły się jasne plamki. Zawsze pomagała grucha (duża). Pen zakupiłem tak na wszelki wypadek, bo zdarza mi się to w D70 b. często.
Stawiam na zabrudzoną gruchę, którą dmuchałeś na matrycę. Miałem coś takiego wieki temu na D70, kiedy dmuchnąłem gruszką "nie pierwszej świeżości" ;)
Mam to średnio 1x/m-c na moim wysłużonym D70, ale zawsze plamki są ciemniejsze od tła. Nawet np. podczas zmiany szkła przy b. duzym wietrze podczas burzy śnieżnej, czy zachlapań wodą puchy z surfingu plamki były zawsze ciemne. nie wiem dlaczego w D300 pojawiły się jasne plamki. Zawsze pomagała grucha (duża). Pen zakupiłem tak na wszelki wypadek, bo zdarza mi się to w D70 b. często.
Jak są czarne punkty to jest kurz, a to co widać na powyższych zdjęciach to plamki.
Stawiam na zabrudzoną gruchę, którą dmuchałeś na matrycę. Miałem coś takiego wieki temu na D70, kiedy dmuchnąłem gruszką "nie pierwszej świeżości" ;)
Pojawiły się przed dmuchaniem gruszką, poza tym wcześniej używałem jej (firmy Hama) do czyszczenia matrycy w D80 i nic takiego się nie działo. Coś jest w D300 i kapie na matrycę. :(
Panowie, ten typ plamki to nie jest kurz, tylko ciecz - charakterystyczny jaśniejszy środek i ciemniejsza obwódka.
Skłaniam się do interpretacji markB, że jest to jakiś smar od mechanizmów, może lustra. U kolegi była taka sama plama, ale większa i prawie centralnie.
Nigdy w D70 i D80 czegoś podobnego nie zauważyłem, a robię głównie makro i z pewnościa od razu bym wychwycił, problemem był tylko kurz.
Martwi mnie ta przypadłość w najnowszych lustrzankach Nikona, bo za parę dni będę miał swoje D300.
faktycznie w moim d300 plamki po kilku miesiacach intensywnego uzywania rowniez sie pojawily na jasnych zdjeciach sa wyraznie widoczne. Czesta zmiana obiektywow zwieksza prawdopodobienstwo upaprania puszki, ale po to sa, te szkielka zeby je zmieniac w kazdej potrzebie. Czasem trzeba szybko zadzialac i ups, juz jakis paproch wpadnie do puszki i osiadzie na lustrze.
Tu jednak wyraznie plamy sa jakby mokre, jezeli to wina mechanizmu lustra, serwis nikona bedzie mial sporo takich zgloszen.
Jezli spotkaliscie sie z instrukcja jak czyscic matryce lub lusterko - przeslicie prosze link lub tresc materialu. Kazdemu sie przyda wczesniej lub pozniej.
ZYCZE UDANYCH FOTEK!
czyli chcecie mi powiedzieć że robin sprzedał mi D300 w idealnym stanie z tłustą plamą na matrycy?!
EDIT:
Podłączę się pod wątek. U mnie również mam jedną plamkę ale przy zdjęciu 1/80s f/22 zauważyłem jeszcze coś dziwnego. Otóż jaśniejsza plamka na środku matrycy, ma ktoś z was coś podobnego lub wie od czego to jest? Obiektyw to 50/1.8.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/05/syf-1.jpg
Niech zgadnę. Ta jaśniejsza plamka widoczna również na matówce ?
Kupiłem Sensor Swab na eBayu w USA. Cena 12 sztuk + płyn + przesyłka do Polski = 175 zł (przy obecnym kursie). Czyli koszt jednego czyszczenia to ok 15 zł. Lepsze jak wysyłanie do serwisu (dłuższy czas bez aparatu) no i oszczędności (taka usługa to ok 50 zł).
Też takie kupiłem. Niestety w Polsce jedna pałeczka sensorowoswabowa to ca 25 zł, a na pierwsze czyszczenie zużyłem 4, bo można jedną stroną przejechać tylko raz, a komora sensora D3 jest bardzo nieprzyjazna w czyszczeniu. Dopiero za czwartym razem wszystko zlazło, niestety na parę dni. Po tym czasie znowu pełno plamek. Na szczęście teraz szybko przedmu****ę gruchą, więc nie zdążą się przylepić na fest. Linki do czyszczenia: http://www.cleaningdigitalcameras.com/
http://www.pbase.com/copperhill/ccd_cleaning
Ten drugi jest dość dokładną instrukcją posługiwania się pałeczkami w rodzaju Sensor Swabs.
Też takie kupiłem. Niestety w Polsce jedna pałeczka sensorowoswabowa to ca 25 zł, a na pierwsze czyszczenie zużyłem 4, bo można jedną stroną przejechać tylko raz, a komora sensora D3 jest bardzo nieprzyjazna w czyszczeniu. Dopiero za czwartym razem wszystko zlazło, niestety na parę dni. Po tym czasie znowu pełno plamek. Na szczęście teraz szybko przedmu****ę gruchą, więc nie zdążą się przylepić na fest.
Niby zawsze przed czyszczeniem na mokro karzą podmuchać gruszką :) Widziałem w pewnym sklepie szmatki 100 sztuk OpticPad 811 firmy CleanTex za 25$ o wymiarze 14 mm stosowane w tzw. clean roomach. Każda zapakowana odzielnie. Szpatułki już mam więc tylko zakładać i koszt czyszczenia spada do 60 groszy :)
andrzej500
02-06-2008, 22:39
Obstawiam brudny obiektyw.
Przednie szkło lub filtr.
Niby zawsze przed czyszczeniem na mokro karzą
Za co karzą? I czym?
Za co karzą? I czym?
No dobra zalecają :-P
Za co karzą? I czym?
Jak to czym? Wodą, skoro na mokro... :)
Niby zawsze przed czyszczeniem na mokro karzą podmuchać gruszką :) Widziałem w pewnym sklepie szmatki 100 sztuk OpticPad 811 firmy CleanTex za 25$ o wymiarze 14 mm stosowane w tzw. clean roomach. Każda zapakowana odzielnie. Szpatułki już mam więc tylko zakładać i koszt czyszczenia spada do 60 groszy :)
Oczywiście, że przedmuchałem. Tylko niestety trzeba przedtem dość często dmuchać, najlepiej jak się tylko pojawią drobiny kurzu. Jak się to zaniedba to kurz przylepia się na dobre, szczególnie gdy z aparatem kursuje się między zimnym, a ciepłym miejscem. Teraz też szybko nie będę kupował nowej partii Sensor Swabów, a raczej postaram się o niepylące i bezpieczne papierki, które założę na te patyczki co zostały po czyszczeniu. Poza tym do użytkowników Sensor Swabs: w razie potrzeby można wywinąć na drugą stronę te papierki trzymane mini gumką na patyczkach i użyć wewnętrznej strony papierka do czyszczenie (po powrotnym założeniu na patyczek). Tym niemniej dzięki za info o tych OpticPadach.
EDIT:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/05/syf-1.jpg
mam taka sama plame na srodku kadru przy wysokiej przyslonie, sprawdzalem kilka i wszystkie to mialy
poisson5
05-06-2008, 21:18
mam taka sama plame na srodku kadru przy wysokiej przyslonie, sprawdzalem kilka i wszystkie to mialy
u mnie przy obiektywie 50 1.8 i duzej przyslonie tez ta jasna plama na srodku jest, przy innych nie sprawdzalem
"u mnie przy obiektywie 50 1.8 i duzej przyslonie tez ta jasna plama na srodku jest, przy innych nie sprawdzalem "
Wczoraj zauwazylem ta sama przypadlosc u mnie :D
Mogą się pojawiać czasami wskutek ruchu mechanizmów lustra. Ponieważ współczesne lustra muszą latać z szybkością 8-11razy/sec (D300 lub D3), są one dość mocno nasmarowane, (czasem zbyt mocno) i zdarza się, że rzadki smar może prysnąć na filtr AA.
yop.. rzadko ale sie zdarza:(
FANBUTELKI
10-06-2008, 23:48
Mam taką samą jasną plamkę na środku :( dobrze, ze nie tylko ja ją mam ;)
Uważam, że to mało prawdopodobne - lustro zamyka się i otwiera, gdy lamelki migawki są na miejscu, to znaczy, że w jednym cyklu najpierw leci w górę lustro, potem otwiera się migawka, zamyka, a wtedy spada lustro.
To ja też dołożę swoje 3 grosze, też miałem problemy z kurzem na matrycy D300 ale zwykle pomagało czyszczenie sensora w menu puszki, ale ostatnio pofociłem trochę makro i zacząłem oglądać foty w powiększeniu 25 - 100 % i zauważyłem bardzo dziwne (w moim mniemaniu) zjawisko. w różnych obszarach kadru w ilości - 4 pojawiły się bardzo jasne kropki i to różnych kolorów: czerwona, zielona, biała oraz czarno-biała, o ile ta czarno- biała wygląda na typowy kurz (sprawdzałem matrycę wizualnie i rzeczywiście jest w tym miejscu kurz, ale w pozostałych trzech przypadkach nic nie zauważyłem przy oglądaniu matrycy w ostrym słonecznym świetle) o tyle te "kolorowe" mnie niepokoją. W chwili zauważenia, moje pierwsze skojarzenie było: "wypalony piksel na matrycy mojej puszki !!!"... ale czy to możliwe? Na pewno wielu z was widziało "wypalony" piksel na wyświetlaczu LCD i to "zjawisko" do złudzenia to przypomina. Najbardziej niepokoi mnie to że są różnych kolorów oraz że są tak małe że bez powiększeń tego nie widać
Nie mam w tej chwili możliwości wstawienia foty do oceny, zrobię edita jak tylko wstawię. Do tej pory proszę jeśli ktoś z Was ma jakieś sugestie... proszę pisać
Pozdrawiam
Niech zgadnę. Ta jaśniejsza plamka widoczna również na matówce ?
U mnie też jest taka plamka widoczna na matówce (D300+N17-55), wiesz co to jest???????
Jeśli to od robina, to już wiem, o co mu chodziło, że ta matryca CMOS "plackowata i paćkata jakaś jest" :)
To ja też dołożę swoje 3 grosze, też miałem problemy z kurzem na matrycy D300 ale zwykle pomagało czyszczenie sensora w menu puszki, ale ostatnio pofociłem trochę makro i zacząłem oglądać foty w powiększeniu 25 - 100 % i zauważyłem bardzo dziwne (w moim mniemaniu) zjawisko. w różnych obszarach kadru w ilości - 4 pojawiły się bardzo jasne kropki i to różnych kolorów: czerwona, zielona, biała oraz czarno-biała, o ile ta czarno- biała wygląda na typowy kurz (sprawdzałem matrycę wizualnie i rzeczywiście jest w tym miejscu kurz, ale w pozostałych trzech przypadkach nic nie zauważyłem przy oglądaniu matrycy w ostrym słonecznym świetle) o tyle te "kolorowe" mnie niepokoją. W chwili zauważenia, moje pierwsze skojarzenie było: "wypalony piksel na matrycy mojej puszki !!!"... ale czy to możliwe? Na pewno wielu z was widziało "wypalony" piksel na wyświetlaczu LCD i to "zjawisko" do złudzenia to przypomina. Najbardziej niepokoi mnie to że są różnych kolorów oraz że są tak małe że bez powiększeń tego nie widać
Nie mam w tej chwili możliwości wstawienia foty do oceny, zrobię edita jak tylko wstawię. Do tej pory proszę jeśli ktoś z Was ma jakieś sugestie... proszę pisać
Pozdrawiam
jak wstawisz tutaj corpy pokazujące to, co tak ładnie opsiujesz, to z pewnością pomożemy w identyfikacji i nazwaniu tego... czekamy
Antonina
11-06-2008, 12:28
....Teraz też szybko nie będę kupował nowej partii Sensor Swabów, a raczej postaram się o niepylące i bezpieczne papierki, które założę na te patyczki co zostały po czyszczeniu. Poza tym do użytkowników Sensor Swabs: w razie potrzeby można wywinąć na drugą stronę te papierki trzymane mini gumką na patyczkach i użyć wewnętrznej strony papierka do czyszczenie (po powrotnym założeniu na patyczek). Tym niemniej dzięki za info o tych OpticPadach.
Proponuję zaopatrzyć się w chusty Pec Pad jest to ten sam materiał co na Sensor Swab używam tego od ponad 3 lat
Michal_C
11-06-2008, 12:44
Antonina a gdzie kupujesz PECPAD'y?
Antonina
11-06-2008, 13:02
Antonina a gdzie kupujesz PECPAD'y?
Nie kupuję już dawno tylko i wyłącznie te chusty> http://cgi.ebay.com/PEC-PAD-10x10cm-100-Cleaning-Wipes-for-Lens-Filters_W0QQitemZ140240080993QQihZ004QQcategoryZ31 388QQrdZ1QQssPageNameZWD2VQQcmdZViewItemQQ_trksidZ p1638Q2em122
nawijam na stare patyczki z oryginalnych szpatułek można zrobić samemu z miękkiego materiału tu jest pokazane jak owinąć > http://www.pbase.com/copperhill/ccd_cleaning
Więc tak:
Plamka na środku to matówka D300. Taka po prostu jest, widać to na matówce [najlepiej przy aparacie z wyciągniętą baterią], sprawdzałem na trzech różnych D300 i chyba 7 różnych obiektywach :D
Ta plamka cieczy czy czegoś to chyba, tak jak pisali poprzednicy, właśnie smar od lustra. Na 100% jest to coś tłustego, raz wyczyściłem - normalnym patyczkiem do uszu, nie jakieś sensorbajery za milion złotych i jak na razie - odpukać - więcej się nie pojawia.
Tyle na ten temat :P
Więc tak:
Plamka na środku to matówka D300. Taka po prostu jest, widać to na matówce [najlepiej przy aparacie z wyciągniętą baterią], sprawdzałem na trzech różnych D300 i chyba 7 różnych obiektywach :D
a to Cię wzięło na fantazje :D
Te plamki i brudy, które widzisz na matówce nie zobaczysz na zdjęciu - matryca ich nie rejestruje, jedynie twoje oko przyłożone do wizjera ;)
Uważam, że to mało prawdopodobne - lustro zamyka się i otwiera, gdy lamelki migawki są na miejscu, to znaczy, że w jednym cyklu najpierw leci w górę lustro, potem otwiera się migawka, zamyka, a wtedy spada lustro.
Może trochę zbyt krótko napisałem. Smar może się przedostawać na matrycę nie tylko z mechanizmów lustra, a także migawki. Z lustra też, bo przecież może kropnąć na lamelkę i dalej zostać (po jakimś czasie) przerzucony z zabrudzonej lamelki na matrycę. To są naprawdę drobniutkie kropelki, przeważnie niewidoczne gołym okiem, wręcz tłusta mgiełka. Widać je na powiekszonym obrazie.
Nie kupuję już dawno tylko i wyłącznie te chusty> http://cgi.ebay.com/PEC-PAD-10x10cm-100-Cleaning-Wipes-for-Lens-Filters_W0QQitemZ140240080993QQihZ004QQcategoryZ31 388QQrdZ1QQssPageNameZWD2VQQcmdZViewItemQQ_trksidZ p1638Q2em122
nawijam na stare patyczki z oryginalnych szpatułek można zrobić samemu z miękkiego materiału tu jest pokazane jak owinąć > http://www.pbase.com/copperhill/ccd_cleaning
W przyszłości będę też tak robił, dlatego zachowuję te patyczki. Miło wiedzieć, że się sprawdza. Pec Pady można też kupić w Polsce, w firmie minilabservice (
[email protected]), 100 szt. za 50 zł brutto.
Michal_C
11-06-2008, 15:04
Przyznam sie ze mam PECPAD'y ale są one znacznie grubsze niż te na oryginalnych sensorswab'ach. Dlatego wolałem ich nie stosować. A dwa jak założyłem na łopatkę to nie mieściło to się do komory matrycy. No ale jeśli tak robisz to ok. Może nieznacznie zwęże łopatkę by po zawinięciu na nią PECPAD'a zmieściło to się w komorze.
A czym czyścicie. Ja jadę ma Eclipse. Ale może jest lepszy "polski" odpowiednik?
Pozdr
Ja też na razie Eclipse. Ten płyn (Eclipse 2) ma w sobie: etanol, metanol i izopropanol. Niestety nie wiem w jakich proporcjach. Postaram się w przyszłości sprawdzić na GC lub HPLC, jak tylko będę miał dojście do aparatu.
Michal_C
11-06-2008, 15:51
Ponieważ mam 50siątkę i 80siątkę to napisałem do nich którego płynu powinienem używać - Eclipse czy E2?
Odpowiedzieli :), że mogę do obu E2 bo jest dedykowany do 80siątki.
Ale specyfikacji (nie chciałem znać procentów) nie podali.
pozdr
Jaki płyn do jakiego aparatu jest tutaj: http://www.photosol.com/cameras_bymfg.html
A składniki tutaj: http://www.photosol.com/documents/MSDS%20-%20E2.pdf
Pozdrawiam
Wstawiam cropy 1:1
http://foto.onet.pl/8mzkd,0yc0qp8w0qsw,fbi8c,u.html
Szczególnie zależy mi na identyfikacji kropek ze zdjęcia nr 1 i 2. Nr 3 wygląda na typowy kurz.
Pozdrawiam
Wstawiam cropy 1:1
http://foto.onet.pl/8mzkd,0yc0qp8w0qsw,fbi8c,u.html
Szczególnie zależy mi na identyfikacji kropek ze zdjęcia nr 1 i 2. Nr 3 wygląda na typowy kurz.
Pozdrawiam
to wygląda na hot piksele na matrycy
pokaż większe cropy, np. 5:1 to będzie pewność
czy masz to od początku?
fotojacek
14-06-2008, 00:28
to sa hot'y - mapowanie w serwisie zalatwia sprawę
...A juz żyłem nadzieją że to syf :(
Wstawiłem cropy 600%. Trochę jakość spadła drastycznie, znacznie lepiej to wyglądało podczas cropowania w NX. Jeśli coś zrobiłem nie tak, doradź jak to zrobić poprawnie.
http://foto.onet.pl/8mzkd,0yc0qp8w0qsw
a to Cię wzięło na fantazje :D
Te plamki i brudy, które widzisz na matówce nie zobaczysz na zdjęciu - matryca ich nie rejestruje, jedynie twoje oko przyłożone do wizjera ;)
źle mnie zrozumiałeś. To jaśniejsze pole które widać na środku zdjęcia to widocznie jakieś przebarwienie, dziwnym trafem zgrywa się z układem linii na matówce, na innych zdjęciach już tego nie widzę, tak więc uznałem to za nieistotne. Nie uważam że to przez wzór matówki mam jaśniejszą plamke na zdjęciu bo ten problem się już nie powtarza.
Pozdrawiam.
...A juz żyłem nadzieją że to syf :(
Wstawiłem cropy 600%. Trochę jakość spadła drastycznie, znacznie lepiej to wyglądało podczas cropowania w NX. Jeśli coś zrobiłem nie tak, doradź jak to zrobić poprawnie.
http://foto.onet.pl/8mzkd,0yc0qp8w0qsw
Jakiego ISO użyłeś przy tych zdjęciach (szumi mocno więc chyba wysokiego)? Im wyższe ISO, tym większe prawdopodobieństwo pojawienia się hotów.
Hoty mogą się pojawić z czasem, w trakcie ekspploatacji i to, że ktoś ich nie ma, nie oznacza, że nie będzie miał ich w przyszłości :)
W D80 miałem hoty przy najniższych ISO i normalnych, krótkich, czasch, a więc były na wszystkich zdjęciach. Jakiś czas z nimi żyłem, ale w końcu oddałem do serwisu Nikona, gdzie je zamapowali i ślad po nich zaginął ;)
Jakiego ISO użyłeś przy tych zdjęciach (szumi mocno więc chyba wysokiego)? Im wyższe ISO, tym większe prawdopodobieństwo pojawienia się hotów.
Hoty mogą się pojawić z czasem, w trakcie ekspploatacji i to, że ktoś ich nie ma, nie oznacza, że nie będzie miał ich w przyszłości :)
W D80 miałem hoty przy najniższych ISO i normalnych, krótkich, czasch, a więc były na wszystkich zdjęciach. Jakiś czas z nimi żyłem, ale w końcu oddałem do serwisu Nikona, gdzie je zamapowali i ślad po nich zaginął ;)
Do tej fotografii akurat użyłem ISO 800 ale sprawdziłem inne zrobione przy ISO 200 i tam też są te kropki.
...Czyli na pewno są to hoty? Czy funkcja Dust Off w NX doraźnie usunie je z już zrobionych zdjęć? Bo nie mam narazie czasu na oddanie aparatu do serwisu (czyt. aparat jest mi potrzebny cały czas).
...Piszesz że robiłeś mapowanie w D80, czy możesz napisać jak długo to trwało i ile kosztowało. W moim "mieście" nie ma serwisu Nikona a najbliżej mam do Poznania, może znasz jakiś dobry serwis w Poznaniu?
norbib, z tego co wiem, to mapowanie matrycy robi tylko jeden serwis w Polsce - oficjalny Nikona w Warszawie, na ul. Postępu. W moim przypadku, z wysyłkami trwało to ok. 2 tygodni, ale trzeba się przypomnieć, bo mogą przytrzymać dlużej. Najlepiej by było osobiście udać się do serwisu i zrobić to na poczekaniu. Na gwarancji mapowanie robione jest nieodpłatnie.
norbib, z tego co wiem, to mapowanie matrycy robi tylko jeden serwis w Polsce - oficjalny Nikona w Warszawie, na ul. Postępu. W moim przypadku, z wysyłkami trwało to ok. 2 tygodni, ale trzeba się przypomnieć, bo mogą przytrzymać dlużej. Najlepiej by było osobiście udać się do serwisu i zrobić to na poczekaniu. Na gwarancji mapowanie robione jest nieodpłatnie.
No to mnie pocieszyłeś:???: Najgorszy jest ten czas bez aparatu. Chyba przez jakis czas będę musiał z tym żyć, chociaz czasami jest to naprawdę widoczne, szczególnie gdy wypadnie na ciemnym tle, może spróbuje poszukać jakiegoś serwisu w Poznaniu,... może Łódź a jak nie da rady to wycieczka do Stolicy:), dawno nie byłem.
o kurde, widziałem coś podobnego u forumowego kolegi na środku matrycy i było dość duże- faktycznie gruszka nie pomagała, wyczyścił to dopiero na mokro sensor swabem...
raczej na pewno jest to jakaś ciecz, tylko skąd się tam bierze?
jeśli mająto od nowości to pewnie jakiś koreańczyk jak składał puchę to napluł do środka :)
Witajcie podpowiedzcie mi co mam nie tak ustawione ponieważ nie mogę unieść lustra aby wyczyścić matrycę poprostu ta funkcja nie jest podświetlona wyłaczałem już automatyczne czyszczenie ponieważ myślałem iż to blokuje lecz nadal nie podświetla się jako aktywne :) pomóżcie jak coś wiecie .....
schwepes
22-06-2008, 13:15
Potrzebny w pełni naładowany aku, lub zasilacz sieciowy.
hmm może i tak naładuję baterię i sprawdzę :) dzięki
Jarek S.
05-08-2008, 21:02
Niechciałem otwierać noego tematu więc tutaj napisze Mam dość sporo metanolu i mam pytanie czy moge nim czyścić obiektyw a jeśli tak to czy potrzebuje jakiejś specjalnej ściereczki, czy zwykłą moge.
głupie pytanie ale jak sie czysci filtr AA w d70 i d300 ? trzeba wklepac jakas kombinacje przyciskow? czy poprostu czas B ? bo wczensiej w systemie sigmy musiualem przytrzymac dwa przyciski :) p.s. nie mam instrukcji do d70 ani d 300 po polsku dzieki z gory
Zassij sobie manuala po polsku w pdf z oficjalnej strony Nikona. Głupie pytanie a jak się czyści w pozostałych modelach Nikona? :D :D
Do tej fotografii akurat użyłem ISO 800 ale sprawdziłem inne zrobione przy ISO 200 i tam też są te kropki.
...Czyli na pewno są to hoty? Czy funkcja Dust Off w NX doraźnie usunie je z już zrobionych zdjęć? Bo nie mam narazie czasu na oddanie aparatu do serwisu (czyt. aparat jest mi potrzebny cały czas).
...Piszesz że robiłeś mapowanie w D80, czy możesz napisać jak długo to trwało i ile kosztowało. W moim "mieście" nie ma serwisu Nikona a najbliżej mam do Poznania, może znasz jakiś dobry serwis w Poznaniu?
To nie są Hot pixele tylko Bad pixele (wypalone). Hoty mają pixel w jakimś kolorze, a Bad jest biały i ma czasami obwódkę kolorową.
Proponuję zrobić zdjęcie zaślepki na obiektywie. Najlepiej z tyłu założona na Viwinder zaślepka, czas migawki 30s, ISO 1600. Dla pewności program dead pixel test
Sorki chodziło mi o Dead pixela, a nie Bad pixela
qwerty1237
10-08-2008, 18:33
Mozna sprowadzac zza oceanu SensorSwaby, CleanSwaby, MagicSwaby i inne mambo-dzambo wynalazki za ciezka kase lub prosciej ALKOHOL IZOPROPYLOWY + patyczki higieniczne za smieszna kase. Wybor nalezy do Ciebie. Efekt taki sam a kasa inna.
a ja mam pytanie dotyczące Automatycznego Czyszczenia Matrycy w d300, otóż tak sie zastanawia czy nie wlączyć opcji czyszczenia przy kazdym wlączeniu i mam pytanie czy takie czyszczenie sie jakos zuzywa?? czy naprzykład (gdybając) przy 300 setnym czyszczeniu to sie moze zepsuć? lub cos w tym stylu?
a ja mam pytanie dotyczące Automatycznego Czyszczenia Matrycy w d300, otóż tak sie zastanawia czy nie wlączyć opcji czyszczenia przy kazdym wlączeniu i mam pytanie czy takie czyszczenie sie jakos zuzywa?? czy naprzykład (gdybając) przy 300 setnym czyszczeniu to sie moze zepsuć? lub cos w tym stylu?
zepsuc sie moze:( jak wszystko inne, kiedy nie wiadomo. wlasnie, ma to cosko jakis "gwarantowany" przebig jak migawka np?
przyznam sie, ze mam wylaczone calkowicie, jak mi sie przypomina to nieraz sobie "bzykne";)
U mnie lata przy każdym on/off - przynajmniej jak na razie;)
Zastanawiam się czasem czy u mnie to w ogóle działa. Albo robi to bardzo cicho albo ogłuchłem.
mam pytanie - raz wiem że odgrzewam kotleta, ale nie chcę zakładać nowego tematu.
Jak mam samo body d300 w ręce, bez żadnego szkła podpiętego - patrząc przez wizjer idealnie na samym środku mam
takie małe kółeczko (w zasadzie samą obramówkę tylko tego kółeczka bo ono jest przezroczyste).
Nie zauważyłem go wcześniej bo było "wpisane" w kwadracik pola AF stąd nie było go widać.
Wygląda to tak przez wizjer bo na zdjęciach tego nie ma,
ciutke mniejsze niż na tym obrazku:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/06/14n-1.jpg
źródło (http://www.ompl.org/images/screen/1-4n.jpg)
w opisie znalazłem: Użyteczna do ogólnej fotografii, idealna dla fotografów preferujących czyste pole widzenia bez klinów i mikrorastra, i dla tych, którzy wolą nastawianie ostrości na podstawie obrazu na matówce. Również użyteczna do obiektywów długoogniskowych, jak i makrofotografii w zestawie z obiektywami makro i mieszkiem.
a więc: syfem na matrycy to nie jest bo nie ma tego na zdjęciach, jest to na matówce idealnie na samym środku.
piter123789
27-06-2010, 23:31
Te kropki to jest olej który podczas smarowania potrafi chlapnąć się na matrycę. d300 tak ma:)
Oj sorry. Przeczytałem jedną stronę i nie zauważyłem że temat ma kilka stron.:)
tomek20stencel5
28-06-2010, 07:48
Botang, tak jest matówka skonstruowana, zobacz sobie od przodu na matówkę i powinieneś zobaczyć. A jak popatrzysz przez obiektyw to zobaczysz to kółko bardzo dokładnie :)
Śledzę wątki odnośnie D7000 i zniechęcało mnie odnośnie kupna tego aparatu to chlapanie olejem matrycy.
Ale widzę, że to nie tylko przypadłość D7000. D300 też plują, a na forach Canona też o tym piszą.
Czyli plucie to nie zaleta Nikona tylko wszystkie puszeczki tak mają.
Jednak pod tym względem analogi przewyższają cyfrówki.
Co fotka to nowy, czysty sensor.:p
pietrobas
16-04-2011, 17:07
Śledzę wątki odnośnie D7000 i zniechęcało mnie odnośnie kupna tego aparatu to chlapanie olejem matrycy.
Ale widzę, że to nie tylko przypadłość D7000. D300 też plują, a na forach Canona też o tym piszą.
Czyli plucie to nie zaleta Nikona tylko wszystkie puszeczki tak mają.
Jednak pod tym względem analogi przewyższają cyfrówki.
Co fotka to nowy, czysty sensor.:p
Popatrz na ilośc postów i ich czas o tym problemie w d7000 i d300
Popatrz na ilośc postów i ich czas o tym problemie w d7000 i d300
Dodam tylko, ze jest jeszcze taki mały szczegół jak literka s. Temat był założony w 2008 roku i dotyczył modelu d300, a to nie to samo co d300s. Niby różnice niewielkie ale jednak. To trochę jakby Nikon wypuścił za jakiś czas d700s.
Michał1972
07-05-2011, 23:59
Polecam zakup zestawu czyszczącego do matryc Green Clean. Dwie szpatułki - mokra i sucha. Mają szerokośc równą z szerokością matrycy. Czyszczenie polega na przesunięcu szpatułki z jednego końca matrycy w drugi. Najpierw na mokro, potem suchą szpatułką. Eksperymenty ze szpatułką z watą, dodatkowo palcami zwijaną (czytaj: z dodatkowym tłuszczem) i czyszczenie "na sucho" wg. mnie nie prowadzi do niczego dobrego. Zestaw, o którym wspomniałem kosztuje 25 zł.