Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jak zlikwidować czerwień na koncertach?

werso
11-05-2008, 21:17
Witam serdecznie .
Banalne być może pytanie , ale zapytam . Jak zlikwidować efekt zaczerwienienia za zdjęciach ?
Fociłem na analogu używając superii 400 . Czy jest jakiś sposób by nie było takiego efektu ?
Jakiś filtr na obietkyw , na przykład 80A ? Ważne jednak jest by jednocześnie nie zgubić innych efektów światła .
Połowa odbitek jest znośna , ale pozostałe dramatycznie zaczerwienione i to nie efekt wywołania w Labie .
Prawdopodobnie operator oświetlenia użył w danym momencie tylko czerwieni . No dobrze , ale w innych momentach , gdy była tylko zieleń lub tylko niebieski - odbitki są zadowalające .
Co polecacie ? Filtr ( jaki? ) czy klisza na światło żarowe albo...jakies inne rozwiązania?

krystek
11-05-2008, 21:20
heh, zalozyc jakiegos ortochromata zamiast superi :P

werso
12-05-2008, 07:19
Pewnie powinienem był wrzucić ten watek w dział "dla początkujących" bo nie wiem co "ortochromat" !

ekonet
12-05-2008, 08:19
Prawdopodobnie operator oświetlenia użył w danym momencie tylko czerwieni . No dobrze , ale w innych momentach , gdy była tylko zieleń lub tylko niebieski - odbitki są zadowalające.
Czyli chcesz, aby uzyskać efekt inny, niż to wygląda w rzeczywistości? Jeśli chłopaki świecili na czerwono, to takież będziesz miał zdjęcia.

krystek
12-05-2008, 11:19
orto to film bw o b. niskiej czulosci na swiatlo czerwone, ale badzmy szczerzy, za wiele to nie zdzialasz w takiej sytuacji. teoretycznie jakies filtry konwersyjne ale nie wiesz nigdy o jakiej temperaurze jest padajace swiatlo, wiec najlepsza opcja to chyba niedoswietlic troche

werso
15-05-2008, 21:42
czy ja chcę by efekt był inny niż w rzeczywistości ? Chyba nie ! Ja tylko twierdzę że zieleń , niebieski i inne kolory widzę na koncercie normalnie i na odbitkach też ( normalnie ) - aż miło popatrzeć...natomiast z czerwonym tak nie jest . Czerwony na estradzie wygląda ok , natomiast na odbitkach jest nie do przyjęcia.
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi .

Soprano
15-05-2008, 22:03
No niestety na cyfrze rowniez czerwien prawie "dziure" w matrycy wypala. Jedyna mozliwosc to konwersja do BW. I faktycznie niewiele ma to wspolnego z rzeczywistoscia.

JohnnyB
19-05-2008, 13:15
Jak wyżej napisano - czerwień jest niestety zabójcza i nie tylko Tobie się to nie podoba ;-)