Zobacz pełną wersję : S10-20 vs N16-85
Panie i Panowie z tych szkiełek co byście wybrali ?? w tygodniu chcę zamówić obiektyw i nadal mam dylemacik.
Panie i Panowie z tych szkiełek co byście wybrali ?? w tygodniu chcę zamówić obiektyw i nadal mam dylemacik.
Ja bym wybrał 10-20 ale nie wiem czy ta informacja cokolwiek Ci w czymś pomoże (nie wiesz jaki typ fotografii preferuję ani jaki sprzęt już mam - Ty też nie podałeś do czego Ci to będzie potrzebne). Dziwnie postawione pytanie. Przemyśl najpierw jakich ogniskowych najczęściej używasz, a odpowiedź nasunie Ci się sama.
Więc tak: Potrzebuję czegoś do krajobrazów, wnętrz (min. kościoły) wiem, że to są trochę ciemne obiektywy, ale mam SB-800 więc i tak zdjęcia będe wykonywał z lampą.
dwa kompletnie rożne szkła, pytanie conajmniej karkołomne :-)
sigma będzie mało uniwersalna, szybko da Ci to odczuć
16-85 to chyba trochę droższe szkiełko, jakbyś zaoszczędził ok 300 zł kupując Sigmę, miałbyś na połowę używanego 18-70. Z tymi 3 szkłami nie miałbyś żadnych dziur w ogniskowych od 10 aż do 300 mm
więc jednak wybór padnie na 16-85VR chyba że znowu inny obiekty w oko mi wpadnie :) ale mam nadzieje, że już nie he he
Kup sigmę i będzie jak w skeczu kabaretu Moralnego niepokoju
"Będzie Pan zadowolony":mrgreen:
kerry123
11-05-2008, 22:02
sigma jest o wieleeee szersza, o jakies 20 stopni to duzo jesli lubisz szerokie katy, ale za to jest krotka i ciemna, w sumie tak samo jak nikon, ale zawsze masz 85mm
Więc tak: Potrzebuję czegoś do krajobrazów, wnętrz (min. kościoły) wiem, że to są trochę ciemne obiektywy, ale mam SB-800 więc i tak zdjęcia będe wykonywał z lampą.
kup też jakiś podręcznik fotografii...
W takich przypadkach SB-800 na niewiele się zda, kup lepiej statyw ;)
Jak chcesz cos do krajobrazow i wnetrz to imho Sigma bedzie lepsza bo jest szersza. Ja uzywam tego szkla (Sigmy) jako podstawowego zoom'a i nie mam niczego w zakresie 20-70 bo nie potrzebuje. Sigma moze odstraszac nieco niezbyt dobrym swiatlem, ale z drugiej strony to przy takich ogniskowych ma sie z reki ostre obrazki nawet przy 1/5s. wiec problemu nie widze. Poza tym moj egzemplarz Sigmy jest ostry jak cholera i, pod tym wzgledem lepszy niz jakies amatorskie, plastikowe zoomy typu 18-70.
Więc tak: Potrzebuję czegoś do krajobrazów, wnętrz (min. kościoły) ...
Sprzedaj N70-300, kup Tokine 11-16/2.8 + statyw i bedziesz mial czym robic zdjecia w 95% Twoich potrzeb :-D.