PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Gałąź...

Piotr_ek
11-05-2008, 16:42
Nie wiem czy się Wam spodoba...
Kadr zwykły, najzwyklejszy żadnego specjalnego potencjału...
Po prostu taka leżąca sobie na brzegu morza gałązka...

http://img293.imageshack.us/img293/7466/dsc0804auv0.jpg

Dziekuję

wypass
11-05-2008, 16:44
niby poprostu gałązka...jest w tym zdjęciu spokój, bardzo mi sie podoba tonacja..obróbka świetna:D

Kazzam
11-05-2008, 16:47
Nie podoba mi się to, co stało się z niebem (przejścia tonalne bardzo mocno widoczne), ale poza tym całkiem fajnie.
Żeby się lepiej wyrazić, takie 8=/10.

Macro
11-05-2008, 17:01
Bardzo fajne zdjęcie bardzo psute dziwnym niebem

Nemeth
11-05-2008, 17:12
Kadr mi się podoba, tak jak i konwersja do b&w. Tym niemniej przejścia tonalne na niebie są widoczne.

Ambrosious
11-05-2008, 17:27
Ewidentnie za dużo prawej strony i horyzont po lewej leciutko opada w dół.

ADAM1
11-05-2008, 17:34
Nie wiem czy się Wam spodoba...
Kadr zwykły, najzwyklejszy żadnego specjalnego potencjału...
Po prostu taka leżąca sobie na brzegu morza gałązka...

I tu się mylisz, bo takie oszczędne w szczegóły, sterylne obrazy, skłaniają do myślenia.

Mnie przypadł do gustu, tak już patrzę i patrzę od kilku chwil i coraz bardziej się podoba.

Marian K
11-05-2008, 18:28
Ogólnie się podoba, tylko szkoda że piasek koło dołu konara nie jest gładki.
Pozdr
Marian

elix
11-05-2008, 18:59
Fajna fota jako obrazek na ścianę - niby nic wielkiego ale efekt fajny, jedyne co psuje odbiór to te przejścia o których pisali "przedpiszcy" ale domyślam się, że w oryginale tego nie ma.

jarek76
11-05-2008, 19:02
Ogólnie obrazek ładny ale coś niedobrego stało się z niebem, u mnie widać poziome pasy

T_P_
11-05-2008, 19:06
Ogólnie obrazek ładny ale coś niedobrego stało się z niebem, u mnie widać poziome pasy

Niestety, ale zapewne celowo pozostawiane przez Autora, tudzież celowo dodane, by choć jedna uwaga krytyczna się pojawiła ;)

T_P_

P.S. Podoba się... oczywiście mając na uwadze brak elementów o których mowa powyżej ;)

bombel
11-05-2008, 22:30
W przeciwieństwie do poprzedniego takiego Twojego zdjęcia (które oceniałem jako kiepskie) to akurat mi się podoba.

Jakie zmiany? Tu jest niebo. Może nie jest przepiękne, ale przynajmniej jest jakieś, a nie jest jak płaska zastawka jednolitego koloru. Po drugie 'element umilający' (to znaczy patyk w tym wypadku :)) nie jest mały jak wykałaczka i nie leży gdzieś na granicy kadru. Jest wyeksponowany akurat tyle ile trzeba. Kadr może nie jest najciekawszy w tym ujęciu (możnaby siępokusić o troszkę mniej nieba a więcej podłogi, zwłaszcza uwypuklając fakturkę piasku), ale odpuszczam... Na poprawę kadru przyjdzie jeszcze czas.

No i po trzecie, jest konwersja do b&w, która jest nienajgorsza. Co prawda na niebie widać paski jak wspomniał Nemeth, ale to jest do naprawienia. I winietka, choć lubię - tu jest chyba za ostra jednak. Nie że za ciemna, tylko za ostre przejście, zwłaszcza u dołu.

No ale postęp jest. To jest lepsze niż tamto.

harb
12-05-2008, 07:57
Ogólnie się podoba, tylko szkoda że piasek koło dołu konara nie jest gładki.
Pozdr
Marian

Piotrek dlaczego nie nosisz z sobą grabi :-D ?

odnośnie fotki - prostota ,prostota ,podoba mi się ten spokój ( o obróbce już napisano)

pozdrawiam :-D

Piotr_ek
12-05-2008, 11:58
Piotrek dlaczego nie nosisz z sobą grabi ?

Myślałem by delikatnie przełożyć gałąź na czysty, gładki piach ale stwierdziłem, że to nie ma najmniejszego sensu ponieważ może to wówczas wyglądać nienaturalnie...

Bombel dziękuję za konstruktywną krytykę...każdą radę będę miał na uwadze wykonując/obrabiając następne foto... :)

galu44
12-05-2008, 12:13
fajna fotka

ale ziarno chyba z 800-tki ;)

harb
12-05-2008, 13:50
Myślałem by delikatnie przełożyć gałąź na czysty, gładki piach ale stwierdziłem, że to nie ma najmniejszego sensu ponieważ może to wówczas wyglądać nienaturalnie...

Bombel dziękuję za konstruktywną krytykę...każdą radę będę miał na uwadze wykonując/obrabiając następne foto... :)

mam nadzieję że własciwie odebrałeś zacytowany tekst o grabiach - oczywiscie ze byłoby bezsensem przekładanie konara :-D

Hael
12-05-2008, 16:14
Moim zdaniem niewiele zabrakło, żeby zdjęcie było naprawdę bardzo dobrą fotografią. Mi się bardzo podoba. Cały minimalizm i prostotę kadru psuje niestety rozgrzebany piasek po prawej stronie. Wiem, że nie miałeś na to wpływu, ale w tego typu zdjęciach liczy się każdy drobiazg (a właściwie jego brak). Może spróbuj w PS-ie? ;-)

Aha, jeszcze drobiazgi - winieta chyba nie za bardzo ładnie wygląda, może jakby konar był bardziej centralnie, to wyglądałaby lepiej... i usuń syfki z matrycy na niebie (w połowie długości gałęzi, tak gdzieś 1 cm nad horyzontem)

Pozdrawiam
Hael