PDA

Zobacz pełną wersję : F80 i f90x

B4rtek
11-05-2008, 12:21
Witam,

Przeczytałem to forum lecz odpowiedzi na wszsytkie moje pytania nie znalazłem.
A chciałem spytać o to jak f80 i f90x współpracują ze szkłami manualnymi? Bo z obiektywami AF i VR działają prawda?
Generalnie mam Nikkora AF-S DX 18-70 oraz VR 70-300, jak będą one współpracować z tymi puszkami?

Pozdrawiam :)

szymony
11-05-2008, 19:55
Słabo czytałeś ;-)
F90(x) - gada z manualami, ale VR niestety nie pójdzie.
F80 - VR będzie biegał, bez problemu, ale z manualami nie gada (brak pomiaru)

PS. Ten DX do analoga, to średni pomysł.

puch24
11-05-2008, 21:42
F90(x) w ograniczony sposób współpracuje z obiektywami typu G, które nie mają pierścienia przysłon, ponieważ wartość przysłony trzeba ustawić na obiektywie, a nie na aparacie. Dlatego F90(x) można z obiektywami G używać tylko w trybach P i S (i w programach tematycznych), w których przysłona sterowana jest automatycznie. W trybach A i M przysłona zawsze przymyka się do najmniejszego otworu (22, 32 itp.), więc choć zrobienie zdjęcia jest technicznie możliwe, jest to absolutnie niepraktyczne.
Dlatego VR 70-300 będzie działał, ale z ograniczeniami.

F80 nie daje żadnego pomiaru światła z obiektywami bez CPU.

F90(x) z obiektywami bez CPU działa w nieco ograniczony sposób - niemożliwy jest matrycowy pomiar światła, i nie działają tryby ekspozycji P, S i tematyczne - natomiast bez problemu działa pomiar światła centralnie-ważony i punktowy, i tryby A i M.

fotone
11-05-2008, 21:51
Dlatego F90(x) można z obiektywami G używać tylko w trybach P i S (i w programach tematycznych), w których przysłona sterowana jest automatycznie. W trybach A i M przysłona zawsze przymyka się do najmniejszego otworu (22, 32 itp.), więc choć zrobienie zdjęcia jest technicznie możliwe, jest to absolutnie niepraktyczne.

Taaaak ... tryby P i S w połączeniu z kompensacja ekspozycji są wieeeelce niepraktyczne....right :???:

18-70 nie będzie dobrze gadał z żadną z tych puszek.
70-300 VR lepiej z F80.

Szkła manualne - tylko z F90x
Mam wrażenie, że ten wątek przerodzi sie w kolejną "wojne" między userami F80 a F90x. To dwie świetne puszki - zdefiniuj preferencje i wybór będzie prosty - puchy wcale nie są takie podobne.

puch24
13-05-2008, 19:43
fotone,

Proponuję czytać uważniej. Napisałem, że z obiektywem typu G niepraktyczne są tryby A i M, bo wymuszają pracę przy minimalnym otworze przysłony (22-32). NIE odnosiło się to do trybów P i S.

Natomiast zgadzam się, że to dwa różne aparaty - z różnych epok, przeznaczone dla różnych użytkowników, inaczej współpracujące z obiektywami.