Zobacz pełną wersję : Rozmyta linia w wizjerze D40x
Prosze Was o opinie. Wczoraj przyuważylem w wizjerze cienką rozmyta linie przebiegajaca przez srodek, od góry do dołu. Nieostrosc widac głownie przy przesuwaniu aparatu w lini poziomej. Nie ma ona wplywu na zdjecia.... Nie jest to tez wina obiektywu ,sprawdzalem na 2szt.
Czy ktos spotkał sie z takim przypadkiem, co moze powodowac takie zalamanie? Czy mozna traktowac to jako usterke?
Może to tylko to :
Pyt: W wizjerze mojego aparatu dostrzegam jakieś drobne pęknięcia, linie czy też rysy. Mam go reklamować?
Odp: Prawdopodobnie dostrzegłeś delikatne linie doprowadzające energię do punktów AF. Jest to związane z budową układu AF, a więc całkowicie normalne.
nie wiem... ale linia jest jedna, przechodzi przez caly wizjer przes srodek niezaleznie od wybranego punktu AF. Jest tez widoczna przy wyłączonym aparacie...
Ciekawe , może być to jakiś śmieć w wizjerze , na matówce albo na lustrze.
Zdejmij obiektyw i przyjrzyj się lustrze i matówce (ale nic nie dotykaj ! :)
Wyjmij baterie , obraz w wizjerze powinien stać się nieco ciemniejszy i zobacz co się dzieje z tą linią.
BTW : Jak kupiłem d70 to znalazłem włos na lustrze :)
Władca Pixeli
11-05-2008, 16:54
Tak ma być. To jest zasilanie i nie stresuj się więcej bo to niezdrowe. :mrgreen: