Zobacz pełną wersję : Co lepsze do wywoływania na papier JPG czy TIFF?
nysander
11-05-2008, 09:44
Witam,
Zaczynam niektóre fotki wywoływać na papier i jako, że robię zdjęcia w NEF'ach to zastanawiam się czy zapisywać potem fotki stratnie do jpg w 8 bitach czy może lepiej bezstratnie do TIFF'a (tylko nie mam pojęcia ile bitów mają)
Jaką głębię kolorów jest w stanie odtworzyć papier FUJI Superia matowy?
Raczej nie zauważysz różnicy, ale zrób na próbe 2 pliki tiff i jpeg wywołaj na dużym formacie.
różnicę może zauważysz przy odbitkach 20x30 i większych
nysander
14-05-2008, 11:05
właśnie o wymiary takie i większe głównie mi chodzi (od wspomnianego 20x30 do 30x45 cm), bo wywoływanie w 10x15 mi się znudziło trochę bo większe to na kompie mam jak chce pooglądać ...
Nie ma najmniejszych szans zobaczyć różnicy między lekko kompresowanym jpegiem i TIFF-em na odbitkach, a nawet na monitorze będzie b. trudno.
Nie ma najmniejszych szans zobaczyć różnicy między lekko kompresowanym jpegiem i TIFF-em na odbitkach, a nawet na monitorze będzie b. trudno.
Ty chyba nie wierzysz w zdolności forumowiczów... :D
Ty chyba nie wierzysz w zdolności forumowiczów... :DTaaa... Niektorzy nawet widza na monitorze kolosalna roznice miedzy 16 bit, a 8 bit na kanal... ;)
Zaczynam niektóre fotki wywoływać na papier i jako, że robię zdjęcia w NEF'ach to zastanawiam się czy zapisywać potem fotki stratnie do jpg w 8 bitach czy może lepiej bezstratnie do TIFF'a Najpierw sie dowiedz, czy w Twoim labie w ogole da sie wypuscic na maszyne TIFFa. Sa rozne maszyny i rozne oprogramowanie. Czesc z nich w ogole nie przyjmuje nic innego niz JPG (albo obsluga jest tak niedouczona, ze innego formatu nie potrafi wypuscic). Moze sie skonczyc tak, ze i tak Ci tego TIFFa po cichutku skonwertuja do JPGa (i pewnie jeszcze do kompresji 80%). ;)
Tak, jak napisal Czornyj -- przy "zerowej" kompresji JPG jest nieodroznialny od TIFFa. Obojetnie na jakim medium i w jakimkolwiek rozmiarze.
nysander
14-05-2008, 12:54
czyli defakto jeśli ustawiam przy zapisie najwyższą jakość JPG to szkoda zachodu w bawienie się w TIFF'y i kombinowanie w labie?
czyli defakto jeśli ustawiam przy zapisie najwyższą jakość JPG to szkoda zachodu w bawienie się w TIFF'y i kombinowanie w labie?Dokladnie tak. Sam roznicy nie zobaczysz, a mozesz co najwyzej dorobic sie klopotow -- kiedy obsluga nie bedzie potrafila tego TIFFa wypuscic na maszyne i bez Twojej wiedzy skompresuja go do JPGa (pewnie mocniej niz na "0", bo oni w wiekszosci mysla, ze jak mniejszy plik to sie szybciej "miedli"). ;)
nysander
14-05-2008, 13:44
dzięki za wyjaśnienia ... mądrzejszy o kolejną nową kwestię mogę spokojnie wrócić do zajęć w pracy :P
Tylko przed zapisem do jpeg zrób wszystkie korekty, bo jak będziesz kilka razy otwierał i poprawiał to nawet każdorazowo 100% jakość nie pomoże i zobaczysz różnicę.
nysander
14-05-2008, 17:01
tak to akurat wiedziałem już dużo wcześniej, tylko pisałem o wywoływaniu NEF'a i zapisywaniu wynikowego pliku po obróbce do JPG.
Dokladnie tak. Sam roznicy nie zobaczysz, a mozesz co najwyzej dorobic sie klopotow -- kiedy obsluga nie bedzie potrafila tego TIFFa wypuscic na maszyne i bez Twojej wiedzy skompresuja go do JPGa (pewnie mocniej niz na "0", bo oni w wiekszosci mysla, ze jak mniejszy plik to sie szybciej "miedli"). ;)
a pewie że szybciej...
maszyna to zwykły komputer, dużo szybciej przetrawi 3 Mb jpeg niż 80 Mb Tiff
a tylko jpegi potrafiła czytać chyba tylko fuji 1000 sprzed 10 lat, nowe maszyny widzą wszystko włącznie z psd i plikami tekstowymi jeśli mają zainstalowane odpowiednie sterowniki
a pewie że szybciej...
maszyna to zwykły komputer, dużo szybciej przetrawi 3 Mb jpeg niż 80 Mb TiffNie popadaj w skrajnosc. 8-bitowy TIFF przygotowany pod typowa odbitke nie bedzie wazyl wiecej niz 25 MB (a nawet duzo mniej). Poza tym zapominasz o kompresji JPG. To, ze plik wazy 3 MB nie znaczy, ze w pamieci maszyny nie zajmuje tyle samo co 18 MB (czy wspomniany 25 MB) TIFF.
Dokladnie tak. Sam roznicy nie zobaczysz, a mozesz co najwyzej dorobic sie klopotow -- kiedy obsluga nie bedzie potrafila tego TIFFa wypuscic na maszyne i bez Twojej wiedzy skompresuja go do JPGa (pewnie mocniej niz na "0", bo oni w wiekszosci mysla, ze jak mniejszy plik to sie szybciej "miedli"). ;)
Bardzo mocno potwierdzam wypowiedź Stiga
To, ze plik wazy 3 MB nie znaczy, ze w pamieci maszyny nie zajmuje tyle samo co 18 MB (czy wspomniany 25 MB) TIFF.
sprawdzę to z sekundnikiem w ręku, będzie okazja bo ostatnio często puszczam serie grupowych zdjęć po kilkadziesiąt szt. (test samego lasera bez otwarcia pliku)
sprawdzę to z sekundnikiem w ręku, będzie okazja bo ostatnio często puszczam serie grupowych zdjęć po kilkadziesiąt szt. (test samego lasera bez otwarcia pliku) A Ty nie wiesz jak jest zapisany obraz cyfrowy? :) Przeciez piksel to piksel. Co ma do tego fakt, ze wczesniej byl zapisany w TIFFie, czy w JPGu?
Zreszta rzuc okiem na szybkiego screenshota. Czerwonymi obwodkami zaznaczylem -- ile zajmuja w pamieci komputera otwarte pliki. Zeby byla jasnosc -- maja te sama wielkosc w pikselach. Roznice w "wadze" pliku widac ponizej. ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img127.imageshack.us/img127/7927/15204418ux0.jpg)
Roznice w "wadze" pliku widac ponizej. ;)
No wiesz, ale te różnice ma być widać z sekundnikiem w ręku.. tak też próbowałeś? :D
No wiesz, ale te różnice ma być widać z sekundnikiem w ręku.. tak też próbowałeś? :D:mrgreen:
No wiesz, ale te różnice ma być widać z sekundnikiem w ręku.. tak też próbowałeś? :D
:-Dwesołki...
akurat dla mnie te sekundy mają znaczenie,
dzięki Stig za ciekawą lekcje
arachiusz
17-05-2008, 22:04
co do różnic w jakości nie widać sprawdzałem na formacie 20/30 , jedyna różnica to taka że jak bym oddał 20 fot to lab by to chyba z dzień przyjmował , jednym tifkiem około 25mb gościowi zawiesiłem kompa.
Mam pytanie jak szybko wywołać nefy do tiff. Czy jestem skazany na otwieranie plików w CR a następnie wołanie do tiff?
Mam pytanie jak szybko wywołać nefy do tiff. Czy jestem skazany na otwieranie plików w CR a następnie wołanie do tiff?
Na a jak inaczej to sobie wyobrażasz? NEF nie ma nic wspólnego z TIFF, więc trzeba go najpierw wywołać aby dało się coś zapisać w tej postaci.
czornyj, wcale sie nie znasz. totalcommander - ctrl+a > ctrl+m > zmieniasz tozszerzenie z NEF na TIFF i enter. trwa 5 sek. ;)
czornyj taki spec a nie wie jak to sie robi :-) w TC. Do tej pory z poziomu bridge robiłem jako "eksportuj do" ale nie ma tam rozszerzenia do tiff tylko sam jpg. R zaraz sprawdzę bo wygląda na hokuspokus :-)
czornyj taki spec a nie wie jak to sie robi :-) w TC. Do tej pory z poziomu bridge robiłem jako "eksportuj do" ale nie ma tam rozszerzenia do tiff tylko sam jpg. R zaraz sprawdzę bo wygląda na hokuspokus :-)
Opcja w Brydżu tak czy siak mieli je ACRem, po prostu nie wyświetla przy tym okna z suwakami. To aż taki problem otworzyć*zdjęcia w oknie ACR i puścić konwersję do TIFF? Trwa może z 5 sekund dłużej...
5 sekund razy 4,5 tys zaprawdę powiadam Ci że trwa długo i wcale nie chodzę po wodzie ;-)
5 sekund razy 4,5 tys zaprawdę powiadam Ci że trwa długo i wcale nie chodzę po wodzie ;-)
Zaznacz 4,5tyś zdjęć w Brydżu i kliknij [ctrl]+[R]
R
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/146172764/Nikon/Zrzut%20ekranu%202014-09-04%2010.jpg) jak to zmienić bo wyskakuje mi cały czas błąd jejms
Rafał cię wkręca ;)
Nie prawda :-) On ma dziś dobry dzień.
Nie prawda :-) On ma dziś dobry dzień.
Jak już ci się znudzi, to wypróbuj moją metodę - w ACR możesz otworzyć i wyeksportować*te 4500 zdjęć za jednym zamachem.
zmieniasz nazwe pliku a nie rozszerzenie... okienko obok ;)
Nie umiem cały czas mi się otwiera jaki plik w CR zamiast w CS6. Dobra otwieram je w CR i eksportuje.
R
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/146172764/Nikon/Zrzut%20ekranu%202014-09-04%2010.jpg) jak to zmienić bo wyskakuje mi cały czas błąd jejms
Jak to zrobiłeś mistrzu? :D
Czy tylko u mnie jest tak rozsypane?
Nie umiem cały czas mi się otwiera jaki plik w CR zamiast w CS6. Dobra otwieram je w CR i eksportuje.
zaznaczyć wszystkie pliki -> F6 -> w polu ścieżką docelową wpisujesz "*.tiff"
Ale to nic nie da. Zmiana nazwy rozszerzenia nie ma żadnego wpływu na plik. Nie zmienisz tym samym danych RAW na format TIFF.
Tak czy inaczej, RAWa do TIFa trzeba wywołać, a czym?
- jeżeli zależy Ci na jakości to ręcznie, każdy plik osobno, praktycznie w dowolnym programie do wywoływania,
- jeżeli priorytetem jest kompromis między jakością a szybkością, wywoływarką, która ma sensownie działające automatyczne dopasowywanie (np. LR),
- jeżeli nie jest ważna jakość, liczy się tylko czas, to czymś czego można użyć wsadowo (np. za pomocą PS).
Oczywiście zakładając, że problem "RAW=>TIF" to nie jest żart ;]
Jak to zrobiłeś mistrzu? :D
Czy tylko u mnie jest tak rozsypane?
Tylko se nie mistrzu bo cie kopnę w ... :-)
Tylko se nie mistrzu bo cie kopnę w ... :-)
na pieszczoty trzeba sobie zasłużyć ;)
miszczu zwracam honor...moje niedopatrzenie :D
myślałem, że masz zdjęcie na tekście a to poprostu jest linijka kodu z totalcmd
przepraszam ;)