Zobacz pełną wersję : Szkła do 1600zł =>Tokina 16-50 f/2.8... Proszę o opinie... na temat szkła
Spodobała mi się Tokina 16-50 f/2.8(chodzi o używany)... Mam prośbę do posiadaczy tego szkła i forowiczów, którzy mogli go przetestować o wypisanie jego wad, no i zalet. I czy waszym zdaniem opłaca się kupić to szkiełko:?: jeśli Nie to jakie proponujecie obiektywy z podobnego zakresu ogniskowych?
Proponuje Tamrona 17-50 2.8
A wady tego tamrona? zalety? dlaczego go proponujesz? opisz swoje odczucia co do tamrona 17-55...
Skorzystaj z "szukaj" to nie boli, o Tokinie był jeden duży wątek (z wnioskiem końcowym "nie warto"), o Tamronie jest ich co najmniej kilka (z wnioskiem "raczej warto").
Pozdrawiam
Ulv
niestety ta Tokina okazala sie 'rozdzielczym niewypalem'. Jest strasznie mydlana, to jest jej glowna wada. Jak wyzej juz napisano lepiej kupic Tamrona.
Poczytałem... i sie rozczarowałem:( taki fajny zakres ogniskowych... i jednocześnie tokina tak dała dupy... szkoda:(
Natomiast tamron jako firma do mnie nie przemawia:( ale to moje odczucia...
Dziękuje wszystkim, którzy odpowiedzieli:)
to wątek można zamknąć...
Jest jeszcze Sigma 18-50/2,8, ewentualnie 17-70/2,8-4,5. Opinie o nich są różne, ale testowałem swego czasu tą pierwszą na D300 i było całkiem ładnie, pewnie tradycyjnie zależy jak się trafi ;-)
Pozdrawiam
Ulv
P.S.
No jest jeszcze Nikkor 17-55/2,8, ale on bliżej 1600$ ;-)
Natomiast tamron jako firma do mnie nie przemawia:( ale to moje odczucia...
Nie tylko Twoje ;)
Jak kolega napisal wyzej masz jeszcze dwie Sigmy. Calkiem fajne szkla.
Chętnie je przetestuje... ale po maturach:D I jeszcze raz dziękuje za odpowiedz:D
shadow_alex
15-05-2008, 09:18
Jesli jeszcze nie widziales, zobacz na optyczne.pl, masz tam testy sporej ilosci szkielek.
http://optyczne.pl/Testy_aparat%F3w_Testy_obiektyw%F3w_Testy_lornetek _Inne_testy.html
Do tego jeszcze dochodzi http://www.photozone.de/Reviews/overview