Zobacz pełną wersję : Który laptop lepszy
Zachciało mi sie laptopa i po krótkiej lekturze padło na takie oto :
http://www.allegro.pl/item362322122_dell_d830_latitude_2ghz_dvdrw_160gb_ 2gb_1920x1200.html
http://www.allegro.pl/item354248827_nowy_ibm_t61_c2d_t7500_z_centrino_pr o_sxga_gw2011.html
http://www.allegro.pl/item356660383_ibm_n200_15_4_t8100_geforcego7300_16 0gb_raty.html
Pyatnie do ekspertów-który z nich najlepszy?A może jakas inna opcja w granicach rozsądku(czytaj ok 3300 zł :) )
Przeznaczenie:INTERNET i obróbka zdjęć przy użyciu HYPER UTILITY ew. CAPTURE NX.
Pomożecie?
Jeżeli chodzi o della to przed zakupem poproś sprzedającego o service tag, dzięki temu numerkowi możesz sprawdzić status twojej gwarancji, i zgodność z tym co napisał sprzedający (podzespoły)
przy zakupie laptopa radziłbym kupić nowy, od jakiejś polskiej firmy, z polskiej dystrybucji, żeby potem nie było problemów z gwarancją i ewentualną naprawą. Na prawdę, ceny notebooków poleciały ostatnio ostro w dół i teraz jest najlepszy moment za zakup notebooków.
Dell i IBM to doskonałe laptopy. W moim przypadku ze wskazaniem na IBM/Lenovo - T61 to już Lenovo ale ciągle doskonała jakość serii Thinkpad - N200 odradzam. Po numerze seryjnym również można sprawdzić wyposażenie i warunki gwarancji przez WWW
Plusy dla mnie:
- doskonałe oprogramowanie - choć osobiście wykorzystuje tylko cześć
- ekran matowy - gorszy do fotografii ale dla mnie to tylko hobby a praca to inna działalność informatyczna
- design
- lampka do podświetlenia klawiatury
- jakość wykonania (tak wiem że to już nie IBM)
- doskonała klawiatura
Miałem Della D810 a styczność z D610, D420, D400, D630, z IBM miałem X23, X31, T60p, X61
Rozdzielczość Della 1920x1200 to jest za dużo, zbyt małe literki (niestety Windows + duże fonty to jest porażka) zresztą do fotografii średnia matryca - może w 830 poprawili
Może jak chcesz Della to poszukaj XPS M1330 opartego o diody LED
dzięki Tr0n za rzeczową odpowiedź.
ten Dell XPS M1330 mnie zaintrygował tylko ta matryca 13,3" ...Trochę mała :(
dzięki Tr0n za rzeczową odpowiedź.
ten Dell XPS M1330 mnie zaintrygował tylko ta matryca 13,3" ...Trochę mała :(
Dlatego wolałem nie proponowac Ci serii X z Lenovo ;P
Z mojego doświadczenia z laptopami ( a pierwszy mój laptop to było jeszcze 486 :) ) kiedy firma kupiła mi D800 wydawało mi się że jestem w laptopowym raju. Super wydajność, matryca 1920x1200 itd. Niestety wraz z kolejnymi miesiącami mój entuzjazm malał wraz z kazdym wyjściem z laptopem na plecach. Zamieniłem w końcu D800 na Lenovo T60p - wydajność super, matryca 1400x1050 mniejsza waga ale dalej cos mi nie pasowało, zamieniłem T60p na X61s, procesor 1,6 LV, 4 GB Ram, dysk SSD, 1,2 kg - na dzień dzisiejszy to jest laptop który spełnia najlepiej moje wymagania. Mały, lekki - oczywiście matryca 12,1 1024x768 to trochę kiepsko do obrabiania zdjęć ale zdjęcia czasem obrabiam bezpośrednio na laptopowym monitorku ale częściej podłączam do zewnętrznego monitora 24" i wtedy mam rozdzielczość 1920x1200.
a co sądzicie o notebookach MSI? http://allegro.pl/item361915574_msi_gx610_ext_tl60_250_2gb_ati_hd260 0_hdmi_vista_p.html
Dla każdego kto szuka laptopa proponuję ten adres.
http://www.notebookcheck.pl/Laptopy.1019.0.html
jest co poczytać.
większa baza testów: http://www.notebookreview.com/
Tr0n - a coś konkretnego z matrycą 14-15" w granicach 3k mógłbys mi polecić?
Nie mam zamiaru latać z lapkiem "na piechotę" więc waga i rozmiar nie są dla mnie aż tak bardzo istotne
Tr0n - a coś konkretnego z matrycą 14-15" w granicach 3k mógłbys mi polecić?
Nie mam zamiaru latać z lapkiem "na piechotę" więc waga i rozmiar nie są dla mnie aż tak bardzo istotne
Nie znam niestety wszystkich modeli. Bardziej mogę wypowiedzieć się odnośnie poszczególnych marek laptopów.
Osobiście po używaniu różnych laptopów (HP/Compaq, IBM/Lenovo, Asus, Acer, Dell, Toshiba, Sony, Apple) najbardziej odpowiada mi Lenovo, ale ja też mam specyficzne wymagania co do laptopów.
Jeżeli zależy Ci na kolorach matrycy i szukasz jakiegoś używanego laptopa to IBM T43 z matrycą 15" IPS - rozdzielczość 1400x1050, ale to procesor Dothan więc np Nikon NX będzie działał wolniej niż na Core2Duo.
Nie przypominam sobie żeby jakiś producent dawał jakieś szczególnie wybijające się matryce. Nowsze Lenovo T60/T61 już nie maja matryc IPS. Ja w swoim X61s mam matryce UltraLight i nie jest ona zła, ale oczywiście też nie jest to rewelacja do fotografii - no i rozdzielczość tylko 1024x768.
Pod względem jakości wykonania, trwałości i wygody użytkowania polecam IBM/Lenovo - świetna klawiatura, znakomity touchpad, wbudowane diody nie są oczojebne, mocne i trwałe obudowy, świetne oprogramowanie dostarczane przez producenta - oczywiście tylko jego część, a i jak wylejesz kawę na klawiaturę to specjalnymi kanałami wypłynie pod spodem
Dell - po pół roku użytkowania bardzo wytarły mi się plastyki na obudowie, klawisze odbiły się trwale na matrycy, dosyć głośne, zdecydowana poprawa jakości wykonania w D820/D830, matryca średnia, wentylatory dosyć głośne z trzeba stanami (wyłączony, 1/2 mocy, full) - za to można je tanio kupić i są bardzo dobrze wyposażone
HP - u mnie 2 miejsce, przynajmniej linia biznesowa, trochę kanciaste no i jak odkryli uroki niebieskiej diody to musiałem zamalować diody lakierem do paznokci, bardzo dobra jakość wykonania, lini budżetowej nie znam
Sony - odradzam, maja dobre monitory ale tragiczna klawiatura, a oprogramowania i sterowniki to totalna porażka.
Asus - ok, sporo kupiłem modeli i pracują przyzwoicie, przeważnie jakieś niższe modele budżetowe - polecam jeśli wybór padnie na nowego laptopa, dobrze dobrane podzespoły i całkiem udane oprogramowanie producenta
Acer - nie mam do nich zaufania, moje doświadczenia wskazują, że są to laptopy awaryjne, to jakiś popsuty klawisz, to lekko wygięta klawiatura, to pękająca obudowa
W okolicach 3 tysięcy i matrycy 15" osobiście zwróciłbym uwagę na T61 w Lenovo, Dell XPS M1530, D830, może jakiś HP z serii 8000 (jeśli się nie mylę)
Napisz na co zawracasz uwagę w laptopie, co jest dla Ciebie ważne a z czym możesz iść na kompromis
np silna grafika, duża ilość ramu, świetna matryca, pancerność, czy matryca w panoramie czy 4/3, głośność działania to będzie można lepiej doradzić jakiego laptopa wybrać
Napisz na co zawracasz uwagę w laptopie, co jest dla Ciebie ważne a z czym możesz iść na kompromis
np silna grafika, duża ilość ramu, świetna matryca, pancerność, czy matryca w panoramie czy 4/3, głośność działania to będzie można lepiej doradzić jakiego laptopa wybrać
A więc po kolei:
-Grafika i pamięć wystarczająca do pracy z Capture NX i Hyper Utility(równie mułowaty program jak Capture NX ),
Gry mnie nie interesują!
-bardzo dobra matryca bez względu na format
-solidna budowa a'la IBM
-głośność nie ma znaczenia
Jeśli dobra matryca i rozmiar 15" (1400x1050)to pozostaje Ci IBM T43p - obecnie na alledrogo za 2800
jeśli wystarczyłaby 13,3" (1280x800) to Dell XPS M1330
Jeśli nie te to musisz rezygnować z dobrej matrycy - chyba że są jakieś laptopy o których ja nie wiem z dobrą matrycą. Miałem raz okazję pracować na tym T43p z tą matrycą i byłem pod wrażeniem
Tutaj jest maksymalnie wyposażony T43p i bardzo drogi http://www.allegro.pl/item358845113_ibm_t43p_1400x1050_ati_256_mb_2gb_dd r2_dvd_rw_.html
Dopisuje sie do tematu - chodzi mi o opinie uzytkownikow a nie "wyczytane"
(zestaw w razie dluzszego wyjazdu - w domu stoi juz zestaw roboczy wiec bez doradzania stacjonarnego)
warunki
cena 6-10 tys
ma byc do pracy CAD-Photoshop
dobra matryca
pancerna budowa
w miare dobra karta do 2D
mala awaryjnosc
na razie drepczę miedzy
IBM ThinkPad T61p
DELL Precision M6300
MacBook Pro z karta 512
bierz serie T idealna w sam raz do cad jest w nich grafa Quadro FX poprzez 140 konczac na 570M
do tego możesz wybierać przebierać w ofertach sklepowych, ceny chyba zaczynaja sie od jakis 4,5kzl
oraz do wyboru masz viśte i xp
dobra gwarancja i serwis
W T61p już nie ma dobrych matryc. Brałbym MB Pro - 15-tki są podświetlane LED-ami, panorama jest wygodna do PSa i jest wyjście DVI na drugi moniek (rzecz nie do uświadczenia w innych lapkach). No i jest piękny...
whatsilenceknows
26-05-2008, 21:44
No i jest piękny...
...ale śmiga na Mac OS X. Wiem, że jestem w mniejszości, ale, po doświadczeniach z różnymi dystrybucjami Linuksa, strasznie mnie ten system drażnił. Plus "bezawaryjny Apple" zaliczył w pewnym momencie permanentny pad dysku, czego nie udało się dokonać żadnemu z "psujących się HP", czy "awaryjnych Asusów", które się przewijały przez dom. (wiadomo, pech, ale niesmak pozostaje. Gafa typu instalowanie w słynących z bezproblemowej pracy komputerach serii felernych dysków jest dość dużego kalibru.) Dlatego też Macbook (chociaż 13.3", nie 15.4") najpewniej pójdzie do ludzi. (tak to jest jak się leci na wygląd, a nie na wnętrze... ;-) )
...ale śmiga na Mac OS X. Wiem, że jestem w mniejszości, ale, po doświadczeniach z różnymi dystrybucjami Linuksa, strasznie mnie ten system drażnił. Plus "bezawaryjny Apple" zaliczył w pewnym momencie permanentny pad dysku, czego nie udało się dokonać żadnemu z "psujących się HP", czy "awaryjnych Asusów", które się przewijały przez dom. (wiadomo, pech, ale niesmak pozostaje. Gafa typu instalowanie w słynących z bezproblemowej pracy komputerach serii felernych dysków jest dość dużego kalibru.) Dlatego też Macbook (chociaż 13.3", nie 15.4") najpewniej pójdzie do ludzi. (tak to jest jak się leci na wygląd, a nie na wnętrze... ;-) )
broń boże nie chcę zaczynać jakiejś wojny ale powszechnie panuje opinia że 13.3 to raczej zabawka dla bogatych dzieci niż poważne narzędzie pracy..mac pro to kompletnie co innego..
nic pozdrawiam!
A.
whatsilenceknows
26-05-2008, 22:55
broń boże nie chcę zaczynać jakiejś wojny ale powszechnie panuje opinia że 13.3 to raczej zabawka dla bogatych dzieci niż poważne narzędzie pracy..mac pro to kompletnie co innego..
Tego też się obawiałem (dlatego zaznaczyłem, że moje uwagi skierowane są względem modelu nie-pro. Chociaż system jest taki sam bez względu na model komputera.), ale potrzebowałem małego 13.3", także kupiłem takiego laptopa. Z bogatymi dziećmi nie wiem jak jest, bo wtedy to była chyba - paradoksalnie - najkorzystniejsza oferta w tym segmencie. (aczkolwiek brałem z drugiej ręki) :) Teraz jednak bardziej kusi mnie Dell XPS M1330. Już bardziej "poważne narzędzie pracy". :lol:
Brałbym MB Pro - 15-tki są podświetlane LED-ami, panorama jest wygodna do PSa i jest wyjście DVI na drugi moniek (rzecz nie do uświadczenia w innych lapkach). No i jest piękny...
Wczoraj odebralem...nadal zbieram szczene z ziemi...
Wykonanie,wygoda systemu,jakosc matrycy - na plus
Grzeje troche - to na minus
Tak BTW Asusa, z tego co widzę w serii F5SL ładują chipset SIS (SIS 671DX+968 ). Czy to nie obniża wydajności?