Zobacz pełną wersję : Problem z FM2
Mam Nikona FM2, który robi nieostre djęcia z każdym objektywem. Czy to kwestja wyjustowania aparatu, czy po przebiegu 800 filmów ( na tyle go oceniam) to normalne i już nigdy nie będzie ostrzył?
Amazon,
Co ty piszesz? Jakie nieostre zdjęcia robi FM2 z każdym obiektywem? Przy jakiej ekspozycji masz ten problem? Przy wszystkich czasach naświetlania, czy tylko w jakimś zakresie? Możesz mieć problem ze światłomierzem lub migawką, ale powinieneś wiedzieć, że to Ty robisz zdjęcia, a nie puszka. I że to nie aparat ostrzy. Używając FM2 Ty odpowiadasz za ustawienie ostrości. Chyba że zakładasz obiektywy AF i liczysz na to, że samo się ustawi w punkt.
800 filmów dla takiego sprzętu to rozgrzewka. :D
Może matówka jest jakoś przekrzywiona (źle założona, przesunięta w wyniku uderzenia)? To chyba jedyne wytłumaczenie.
A drugim mógłby być problem z płytką dociskającą film.
FM2 przyjżałem się temu... problem jest w lustrze, - jest niżej jak powinno ( zderzak sklepany ) i brak nieskonczoności chociaż obiektywy do końca wkręcone. Spróbowałem podłożyć papierek między lustro a zderzak co dało poprawę. Śruba regulacyjna zderzaka jest zabezpieczona klejem i nie widać śladów kręcenia. Czy serwis Nikon Polska potrafi to usunąć wadę? W Nikonie FE natomiast występuje zjawisko " przeciągnięcia" tzn. otrzymuję nieskończonośc jescze przed wkręceniem do konca obiektywów. Lustro w tym przypadku jest wyżej jak powinno. Podłożenie papierka miedzy śrubę a dźwigienkę zderzaka usuwa wadę. Oba aparaty ( FM2 i FE ) wyglądają na niezużyte, a matówki osadzone są dobrze. Próby przeprowadzałem z 5 obiektywami. Wyniki były powtarzalne. Czy w domowych warunkach mogę to usunąć mając odpowiednie narzędzia?
Spróbuj u Adama Bieńka (jeśli jesteś z Warszawy) - al. Jerozolimskie 113/115. Co do oficjalnego serwisu Nikona, to też można spróbować, ale nigdzie nie jest powiedziane, że naprawią FE (koniec produkcji 22 lata temu), choć FM2 to powinni.
Naprawić to i oni naprawią, tylko za ile?
Da się naprawić i FM2 i FE, tylko źe ten sprzęt jest obecnie stosunkowo tani i koszty takiej naprawy mogłyby znacznie przekroczyć jego wartość. Z objawów jakie opisałeś wychodzi na silny wstrząs aparatu lub upadek. Kupiłeś go w takim stanie?
marcin_G
19-04-2006, 15:23
oto jak sprawdzić czy wszystko jest OK:
Wyjmij film, wyjmij tylną ściankę i w płaszczyźnie filmu wklej kalkę kreślarską lub szarą taśmę klejącą. Otwórz migawkę na "B" i ustaw ostrość wizualnie na kalce. Popatrz potem w wizjer, czy ostrość jest OK. Sugeruję robić to jasnym teleobiektywem na pełnym otworze przy możliwie małej odległości.
Obstawiam problem z oprawieniem wymiennej matówki lub coś nie tak z oprawą lustra.