Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zdublowany numer zdjecia?

sailor
10-05-2008, 16:40
mam do Was pytanie, bo zdarzyl mi sie dosc dziwny przypadek.
w d200 mam numerowanie ciagle.
otoz po zapelnieniu karty i wymienieniu na nowa pierwsze zdjecie mialo ten sam numer (nazwe) co ostatnie na poprzedniej karcie. nie zorientowalbym sie gdyby nie to ze chcialem je wszystki z dwoch kart wsadzic w jeden katalog.
zdarzylo sie to komus z was? jakies logiczne wytluamczenie?

pjolofoto
10-05-2008, 19:36
W D70 mialem tak wiele razy, nawet licznik cofniety o ok. 100 zdjec.

Fenek
11-05-2008, 11:56
W D80 nie zdarzywszy się na razie ani razu. Zapewne błąd softu i nie sądzę by należało się tym przejmować, chyba że problem zacznie się powtarzać. ;)

Al Bundy
11-05-2008, 19:27
Miałem to w D70 i zauważyłem ża tylko w przypadku gdy karta była pełna - prawdopodobnie wynikało to z faktu że body albo nie wiedziało że zapisało zdjęcie albo zapisało tylko RAWa - nie mając miejsca na jpg. W sumie efekt zaobserwowałem ze 3 razy w 2 lata...

pio2w
11-05-2008, 22:29
instrukcja i ustawienie d6 i będą po kolei numerki szły :mrgreen:

sailor
13-05-2008, 20:00
instrukcja i ustawienie d6 i będą po kolei numerki szły :mrgreen:
przeczytaj dokladnie o czym napisalem - nie o wlasciwosci ustawienia d6 tylko o zdublowanie numeru podczas ciaglego numerowania. uwierz mi - gdyby bylo napisane w instrukcji to bym nie pytal

lupazoom
16-05-2008, 11:35
Mialem kilka razy ten sam problem w d70 w sytuacji gdy przez grip delty byly zaniki pradu...

mOSAd
16-05-2008, 20:41
Ciekawa przypadłość. Niestety obawiam się, że nawet jeśli o niej Nikon wie, to zignoruje, ponieważ w mojej firmie podpadłaby pod kategorię "mało istotne". Powiązałbym to z zapełnieniem karty lub/i wyjmowaniem karty tuż po zapisie. Ewentualnie z wyłączeniem korpusu tuż po zapisie na kartę (lub w trakcie), czyli generalnie z jakimiś zależnościami czasowymi cyklu: ostatni zapis na karcie, wyłączenie aparatu, wyjęcie karty, włożenie karty, włączenie aparatu. Jak zgaduję aparat przechowuje sobie w pamięci numer ostatniego (dobrze zapisanego) zdjęcia. W przypadku jakiegoś błędu, na przykład błędnego zapisu, pełnej karty, problemów z zasilaniem, wartość ta być może nie zostaje zapamiętana. Ponieważ numer zdjęcia pamiętany jest również po wyjęciu baterii, więc zgaduję, że wartość ta zapisywana jest do pamięci Flash w aparacie. Pamięci te bywają czasem kapryśne, zatem może to być też sygnał jakiś problemów z korpusem.

Lupazoom wspomniał o zanikach prądu - to dokładnie oddaje ten problem i raczej podejrzewałbym poniższe. Wystrzegałbym się mianowcie jednej rzeczy. Wyjmowania akumulatora (na przykład by go naładować) zaraz po wyłączeniu aparatu (lub wtedy gdy działa). Zapis do pamięci flash aparatu może trochę potrwać, a nie jest to raczej sygnalizowane w żaden sposób, zatem dałbym korpusowi przynajmniej jakieś 3-10 sekund po wyłączeniu jeśli to tylko możliwe. Ja pracuję nad urządzeniami, które potrafią właśnie robić taki zrzut z pamięci ulotnej RAM do pamięci flash, w przeciągu kilku sekund. Jest to jednak o wiele więcej danych, zatem myślę, że tu aparat powinien wyrobić się w ciągu 1-2 sekund.

PS. Jeśli jest to ten problem co opisałem, to nie ma na to rozwiązania. Półśrodek, to by podczas zapisu do flasha aparatu również migała dioda od karty.