PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D40x z USA?

I'mblond
10-05-2008, 11:03
Jestem zielona przyznaje sie bez bicia.

Nie potrafię niestety znaleźć odpowiedzi na moje konkretne pytania. Proszę o pomoc
Gdybym kupowała w Polsce D40x wydawał mi się odpowiedni do moich potrzeb, ale dowiedziałam się że moi bliscy jadą w czerwcu do stanów i mogą mi przywieźć wymarzony aparat. Czy obecnie opłaca się przywozić zza oceanu czy też dodać pieniądze w ojczyźnie - ale mieć opcje naprawy w ramach gwarancji
Co wybrać?

Fundusze - od 2,5tys. do 3 tys
Chciałabym aparat którym nauczę się robić zdjęcia. Nie mam też pojęcia za jaki obiektywy się zabrać.
Potrzebuje coś do robienia zdjęć ludzi w ruchu (koncerty, dzieciaki) ale chciałabym też robić zdjęcia bardzo szczegółowe małych obiektów.

Ratujcie

Fr@ntz
10-05-2008, 11:25
coś mi sie wydaje, że zamiast kupować w PL D40x lepiej chwilę poczekać i kupić w Stanach D80 z 18-70 + standard 50mm. Powinnaś zmieścić się w budżecie.

PawelR
10-05-2008, 11:30
Jestem zielona przyznaje sie bez bicia.

Nie potrafię niestety znaleźć odpowiedzi na moje konkretne pytania. Proszę o pomoc
Gdybym kupowała w Polsce D40x wydawał mi się odpowiedni do moich potrzeb, ale dowiedziałam się że moi bliscy jadą w czerwcu do stanów i mogą mi przywieźć wymarzony aparat. Czy obecnie opłaca się przywozić zza oceanu czy też dodać pieniądze w ojczyźnie - ale mieć opcje naprawy w ramach gwarancji
Co wybrać?

Fundusze - od 2,5tys. do 3 tys
Chciałabym aparat którym nauczę się robić zdjęcia. Nie mam też pojęcia za jaki obiektywy się zabrać.
Potrzebuje coś do robienia zdjęć ludzi w ruchu (koncerty, dzieciaki) ale chciałabym też robić zdjęcia bardzo szczegółowe małych obiektów.

Ratujcie

Aparatu w USA nie kupuj - oszczędność nie będzie duża a brak gwarancji może okazać się kłopotliwy w sytuacji, kiedy najmniej się będziesz tego spodziewała.

Ja bym na Twoim miejscu zrobił tak:

1. kup Nikona D40 razem z obiektywem 18-55, aktualnie za ok. 1220 zł
2. sprzedaj obiektyw 18-55 za ok. - -200 zł
3. kup obiektyw AF-S VR 18-200/3.5-5.6, który będzie na tym etapie doskonałym wyborem dla Ciebie, ok. 2.000

tym samym mieścisz się w założonym budżecie i masz zupełnie nowy sprzęt z gwarancją Nikon Polska, który daje Ci dużą wszechstronność i możliwości robienia prawie dowolnych zdjęć.

Gorąco Ci polecam zestaw jw. a moja porada nie bazuje na informacjach wyczytanych czy zasłyszanych ale na już kilkuletnich doświadczeniach z cyfrowymi puszkami Nikona.

Gdybyś chciała robić sporo zdjęć w pomieszczeniach to możesz rozważyć zakup zewnętrznej lampy błyskowej SB-600 za ok. 750 zł.

pozdrawiam

piotr_74
10-05-2008, 12:04
Ewentualnie też dosyć ciekawa propozycja
http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/nikon-d-40-af-s-18-55-mm-dx--af-s-55-200-mm-dx-vr.bhtml
mieścisz się w 2 tys. zostaje jeszcze na lampę i pokrywasz zakres ogniskowych od 18 -200

skuba
10-05-2008, 12:10
Większość sprzętu, który widnieje w mojej stopce mam ze stanów. Przez tych dobrych kilka lat (odpukać) nie miałem z nimi żadnych problemów. Polecałbym zrobić dokładnie jak to sugeruje Fr@ntz.

PawelR
10-05-2008, 12:17
Ewentualnie też dosyć ciekawa propozycja
http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/nikon-d-40-af-s-18-55-mm-dx--af-s-55-200-mm-dx-vr.bhtml
mieścisz się w 2 tys. zostaje jeszcze na lampę i pokrywasz zakres ogniskowych od 18 -200

Całkiem niezły wariant, również polecam.

Jest tylko jedna wada - koleżanka będzie musiała uprawiać żonglerkę szkłami a tego osoby początkujące najczęściej nie lubią... dlatego uważam, że 18-200 na początek to idealne rozwiązanie aby nauczyć się jakich ogniskowych dana osoba faktycznie potrzebuje/najczęściej używa....

hot dog
10-05-2008, 12:18
[QUOTE=PawelR;705285]Aparatu w USA nie kupuj - oszczędność nie będzie duża a brak gwarancji może okazać się kłopotliwy w sytuacji, kiedy najmniej się będziesz tego spodziewała.

Otoz oplaca sie bez dwoch zdan.
Po pierwsze dlatego ze za cene 2,5- 3 tys tj w tym momencie okolo 1400 dolarow w USA jestes w stanie kupic sprzet z gornej polki i tak dla przykladu:
1. za 850$ tj jakies 1600- 1700 zlotych kupujesz w USA D80 z obiektywem 18-70 plus cala masa dodatkow plus
(70-300 mm f/4-5.6 Auto Focus Lens chodzi o ten tanszy model 70-300 tj u nas za ok 500zl ktory jest obiektywem slabym jednak zawsze mozesz go sprzedac)
2. Jezeli dalej chcesz wydac cala ta kwote ti jest okolo 1500 $ to za taka sume kupujesz D80 z naprawde wypasionymi obiektywami.
3.Jest szanasa za takie pieniadze kupic d300 bez mniejszych problemow.
4.Gwarancje zawsze mozesz dokupic.
5.Kupujac w USA jest wieksza szanas na kupienia sprzetu Made in Japan a nie np.Taiwan.
Ja wlasnie jestem na etapie zakupu takiego sprzetu i nie waham sie cena robi niestety swoje.
Jezeli jestes zainteresowany napisz maila podam CI namiary na tanie sklepy internetowe. W poszukiwaniu najtanszych ofert spedzilem mase czasu;-)

hot dog
10-05-2008, 12:20
Nikon D80 10.2 Megapixel SLR Digital Camera body
Nikon Zoom Super Wide Angle 18-70mm f/3.5-4.5 G-AFS ED-IF DX Autofocus Lens
Nikon 70-300mm f/4-5.6 Auto Focus Lens
2 GB Secure Digital Memory Card
SD Memory Card Reader
Deluxe Digital Camera Case
Deluxe Lens and Camera Maintenance Kit
Pack Of LCD Screen Protectors
Full Size Tripod

A to jest wariant za 850 $ ktory sam nabywam.

hot dog
10-05-2008, 12:31
Jezeli dalej Jestes zainteresowana D40X
Prosze o to jedna z propozycji:
Nikon D40x, 10.2 Megapixel, Digital Camera Body
New! 18-70mm f/3.5-4.5 Auto Focus Lens
1 GB Secure Digital Memory Card
SD Memory Card Reader
Deluxe Digital Camera Case
Deluxe Lens and Camera Maintenance Kit
Pack Of LCD Screen Protectors
Full Size Tripod
CENA - 609$;-)

who
11-05-2008, 16:22
5.Kupujac w USA jest wieksza szanas na kupienia sprzetu Made in Japan a nie np.Taiwan.

hahaha a to mnie rozśmieszyłeś, wszędzie jest taka sama szansa :) obecnie tylko D3 (z cyfrowych lustrzanek) jest produkowany w Japonii :) do tego parę droższych obiektywów i SB-800
cała reszta jest robiona po za granicami Japonii
i nie ma tu żadnego związku pomiędzy krajem zakupu a krajem produkcji :)

PawelR
11-05-2008, 16:39
[quote=hot dog;705337]

hahaha a to mnie rozśmieszyłeś, wszędzie jest taka sama szansa :) obecnie tylko D3 (z cyfrowych lustrzanek) jest produkowany w Japonii :) do tego parę droższych obiektywów i SB-800

Kolego, jak już cytujesz to rób to proszę precyzyjnie i zwracaj uwagę kogo cytujesz. Nie byłem autorem tekstu, pod którym mnie podpisałeś.

sadrian
11-05-2008, 20:16
Czy to prawda że już nie produkują D40 ? (x) ?

majestickrk
11-05-2008, 20:38
Witaj

Ja sprowadziłem taki zestaw Nikona D40x z 18-135mm + 2GB karta i dodatkowa bateria. Zaoszczędziłem na tej transakcji ok. 1000zl, mówie to udcziwie:) Do tej pory nic się mi z nim nie stało oprócz zabrudzenia matrycy. Koszt czyszczenia matrycy ok. 50zl więc myślę, że cena jeszcze przystępna. Ze swojej strony moge Ci tylko poradzić, KUP W USA:) jednak ostateczny wybór nalezy do Ciebie:)

pozdrawiam:)

hot dog
11-05-2008, 21:11
[quote=hot dog;705337]

Byc moze w przypadku modelu D80 jest tak jak piszesz (nie wiem nie upieram sie jeden ze sprzedawcow Nikona powiedzial mi ze w Usa jest zdecydowanie wiecej produktow produkowanych w Japoni) natomist w przypadku wielu towarow dalej istnieje zaleznosc tego gdzie kupujesz.

PaRaGaS
11-05-2008, 22:46
Do osób które sprowadzały - robiliście to zdalnie, zamawiając przez internet, czy osobiście przywożąc?
Jeżeli temat jest niewygodny, prosiłbym o odpowiedzi na PM - gdzie kupowane, kiedy.

Noszę się z zamiarem sprowadzenia 70-200VR i sprawdzam różne opcje. :)

Towdiii
11-05-2008, 23:03
Do osób które sprowadzały - robiliście to zdalnie, zamawiając przez internet, czy osobiście przywożąc?

Ja zamówiłem przez internet, lecz a adres znajomego w USA. On przepakował i wysłał przez polską agencje. Jak zamówisz bezpośrednio do Polski to mogą dowalić cło + VAT. Najlepiej przywieźć samemu lecz nie zawsze okazja jest ;)

Władca Pixeli
11-05-2008, 23:11
Jeżeli temat jest niewygodny, prosiłbym o odpowiedzi na PM - gdzie kupowane, kiedy.

A do komitetu kolejkowego zapisałeś się? :mrgreen:

PaRaGaS
11-05-2008, 23:11
Ja zamówiłem przez internet, lecz a adres znajomego w USA. On przepakował i wysłał przez polską agencje. Jak zamówisz bezpośrednio do Polski to mogą dowalić cło + VAT. Najlepiej przywieźć samemu lecz nie zawsze okazja jest ;)

Dużo kupuję zagranicą, więc się rozeznaję co i jak. Nigdy nie kupowałem czegoś tak wartościowego (moje największe zamówienie to było kilkaset złotych, sprowadzam sobie głównie płyty kompaktowe), stąd szukam pewnej metody i dostawcy.

O jakich agencjach mowa?

A do komitetu kolejkowego zapisałeś się? :mrgreen:

Hehe. :D
Na razie rozważam opcję "zamówić w Adoramie lub B&H i czekać na swoją kolej do wysyłki". Nawet z VATem i cłem wyjdzie ~2kpln taniej, niż w Polandzie.

To jest, k**wa, paranoja. Może ekonom ze mnie żaden i rozumiem, że USA to największy rynek zbytu, często decydujący, ale jaki interes mają producenci w stosowaniu zasady "im mniejsza siła nabywcza, tym bardziej zaporowe ceny", bo myślę, myślę i wymyślić nie mogę.

Towdiii
11-05-2008, 23:43
O jakich agencjach mowa?

W moim przypadku był to Polamer.

who
12-05-2008, 01:39
Kolego, jak już cytujesz to rób to proszę precyzyjnie i zwracaj uwagę kogo cytujesz. Nie byłem autorem tekstu, pod którym mnie podpisałeś.

Przepraszam, już poprawiłem. Po prostu nie zauważyłem, że zostały wstawione dwa znaczniki cytowania, z resztą tak samo jak w twoim poście. :)

A co do zakupów, to ja osobiście i jest to tylko moje prywatne zdanie, wolę dać więcej i mieć gwarancję niż bawić się później w wysyłanie sprzętu gdzieś tam. Chociaż osobiście aparat kupiłem w Japonii, no ale zanim wrócę do kraju to gwarancja się praktycznie skończy.

hot dog
12-05-2008, 06:59

Wg mnie najlepiej nie ryzykowac zbyt delikatny sprzet choc wiem bardzo duzo osob kupuje i transakcje przebiegaja bez problemu. Ja osobiscie bede kogos prosil o przywoz sprzetu.

hot dog
12-05-2008, 07:04
Dużo kupuję zagranicą, więc się rozeznaję co i jak. Nigdy nie kupowałem czegoś tak wartościowego (moje największe zamówienie to było kilkaset złotych, sprowadzam sobie głównie płyty kompaktowe), stąd szukam pewnej metody i dostawcy.

O jakich agencjach mowa?

Hehe. :D
Na razie rozważam opcję "zamówić w Adoramie lub B&H i czekać na swoją kolej do wysyłki". Nawet z VATem i cłem wyjdzie ~2kpln taniej, niż w Polandzie.

To jest, k**wa, paranoja. Może ekonom ze mnie żaden i rozumiem, że USA to największy rynek zbytu, często decydujący, ale jaki interes mają producenci w stosowaniu zasady "im mniejsza siła nabywcza, tym bardziej zaporowe ceny", bo myślę, myślę i wymyślić nie mogę.

Co do tych dwoch sklepow mianowicie Adorma i B&H to niestety jedne z drozszych.Polecam poszukac troche innych sklepow warto, poniewaz ceny potrafia zaskakiwac. Polecam wyszukiwarke everyprice.com bardzo dobre ceny.

margol
12-05-2008, 12:49
A co myślicie o tym sklepie i tej ofercie? http://www.bwayphoto.com/viewproduct.aspx?id=4858223
Ceny są bardzo atrakcyjne.

I'mblond
12-05-2008, 13:01
3. kup obiektyw AF-S VR 18-200/3.5-5.6, który będzie na tym etapie doskonałym wyborem dla Ciebie, ok. 2.000

I to jest chyba dobra droga dla mnie.
Czytając wasze wypowiedzi podejmę to ryzyko i kupie w stanach.

A co z dokupieniem gwarancji? czy ktoś to już ma za sobą?

Grover
12-05-2008, 13:13
A co myślicie o tym sklepie i tej ofercie? http://www.bwayphoto.com/viewproduct.aspx?id=4858223
Ceny są bardzo atrakcyjne.

Poczytaj sobie opinie (http://www.resellerratings.com/store/Broadway_Photo)

margol
12-05-2008, 14:43
Poczytaj sobie opinie (http://www.resellerratings.com/store/Broadway_Photo)

Dzięki. W takim razie jaki sklep w USA jest godny polecenia?

hot dog
12-05-2008, 15:39
Dzięki. W takim razie jaki sklep w USA jest godny polecenia?

Podobno najlepsze sa Adroma i B&H jednak tam ceny nie sa juz tak zachecajace;-)

PaRaGaS
12-05-2008, 16:16
Podobno najlepsze sa Adroma i B&H jednak tam ceny nie sa juz tak zachecajace;-)

Ja tam widzę w Adoramie i B&H niższe ceny, dodatkowo te sieci mają pewną renomę.

Hanzo
12-05-2008, 17:18
Wg mnie nie opłaca się teraz przywozić D40x ze stanów. Za 1600 -1700 masz nówkę ze sklepu czasami nawet w zestawie z lampą (SB-400).
Jeżeli chcesz coś ze stanów to lepiej bierz D80, za 700$ masz body D80 a za 950$ D80 + 18-135mm. Więc zmieścisz się w zakładanym budżecie.
Mi znajomy kupował w US1Camera.

matushita
12-05-2008, 17:40
Ja niedawno zakupilem D80 + 18-200 VR f/3.5-5.6 i wyszlo mi okolo 1200 taniej:)fakt, ze mialem przywozone, a kuipone w jakims drozszym sklepie...:/

Klausik
02-04-2010, 12:45
Ja swój aparat też sprowadzałem ze stanów bo tam naprawdę wychodzi taniej. A jeśli ktoś ma taką możliwość żeby sprowadzić to gorąco polecam bo naprawdę wychodzi taniej. A różnice w cenie można dobrze zagospodarować. Np dołożyć troszkę i dokupić jakiś obiektyw lub lampę:)