Zobacz pełną wersję : Ojciec i syn
Witam.
Oceńcie proszę.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.soniasanier.pl/foto/ois.jpg)
Portret z profilu jest zawsze ryzykowny, jeśli do tego modelowi obcina się pół czaszki, to juz budzi poważne wątpliwości. Jest to też zdjęcie, które (chyba, że tata patrzyłby w okno) wymaga doświetlenia, nie za dużego może być lampa w manualu na 1/16 albo w TTL -3EV, ale rozjeśnić trochę trzeba.
Kompozycja foty żałobna.Sorry za opinię.:???:
Archibald
22-05-2008, 16:55
Mocno na nie - wyszło mrocznie, nieprzyjemnie, a zakładam, że tematem ma być więź łącząca syna z ojcem, w B&W to nie takie hop (wiem, bo mi też najczęściej B&W nie wychodzi ;-)) spróbuj koloru, a co do światła i kadru to podpisuję się pod Jakubsem.
a moze mialo byc mroczno, nieprzyjemnie? czy kurde kazdje zdjęcie ma być pełne radości? Oto kolejny dowód, ze mam inne gusta niż większość na forum. na TAK;)
a moze mialo byc mroczno, nieprzyjemnie? czy kurde kazdje zdjęcie ma być pełne radości? Oto kolejny dowód, ze mam inne gusta niż większość na forum. na TAK;)
Dzięki. Ja lubie takie mroczne fotki, ale zwykle się tu nie podobają.
Dzięki. Ja lubie takie mroczne fotki, ale zwykle się tu nie podobają.
Mroczna fotka, mroczną fotką. Ta nie jest mroczna a raczej niedoświetlona. Mrocznie nie jest dlatego, że jest ciemno ale dlatego, że atmosfera jest duszna i ciemna. A tu przecież masz piękny uśmiech dziecka, rękę ojca na głowie syna i ogólnie bardzo pozytywne wrażenia. Mega pozytywna chwila zepsuta światłem i dziwacznym kadrowaniem (ta głowa ojca naprawdę ucięta za nisko). Przynajmniej można było pokusić się o jakieś bardziej staranne BW, takie bardziej rozświetlone.
Jak mówi mój znajomy - mam dysonans poznawczy. Przekaz zdjęcia przeczy użytym środkom wyrazu.
Światło zastane i sytuacja przypadkowa.
Archibald
23-05-2008, 15:16
a moze mialo byc mroczno, nieprzyjemnie? czy kurde kazdje zdjęcie ma być pełne radości?
Mroczna fotka, mroczną fotką. Ta nie jest mroczna a raczej niedoświetlona. Mrocznie nie jest dlatego, że jest ciemno ale dlatego, że atmosfera jest duszna i ciemna. A tu przecież masz piękny uśmiech dziecka, rękę ojca na głowie syna i ogólnie bardzo pozytywne wrażenia. Mega pozytywna chwila zepsuta światłem i dziwacznym kadrowaniem ...
Anchel dokładniej ujął to co miałem na myśli ;-)