Zobacz pełną wersję : Zdjęcia bez karty
Witam,
Po wyjęcie karty z d300 zrobiłem 47 zdjęci w RAW .
Pytania :
1 Jak to można potem zgrać do kompa czy w ogóle jest taka możliwość
2 Czy można tego również używać z karta jako dodatkowa pamięć
a przejrzałeś te zdjęcia na lcd body?
ostatnio miałem taki przypadek ze udało mi sie zrobic kilka zdjec zapominajac włozyc karty. Tez sie zastanawiałem czy da sie to jakos zrzucic na dysk.
jacek.gold
09-05-2008, 22:50
Hihihihi
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
zamiast sie smiac byscie pomogli
jacek.gold
09-05-2008, 23:23
NIC SIĘ NIE DA ZROBIĆ tzw DUPA
Ustawienia osobiste:
f: Elementy sterujące,
f9: Bez karty pamięci
Robić zdjęcia można BEZ ZAPISU (BRAK PAMIĘCI WEWNĘTRZNEJ) - słowem D..PA.:cry:
2 Czy można tego również używać z karta jako dodatkowa pamięć
A nie taniej kupić pendrive'a np. w Biedronce ? :-D
Ech czasami mnie to wkurza, że ludzie nie potrafią dopasować swoich możliwości do sprzętu, kupiłem sobie D300 (bo był ładny) i jak teraz zrobić zdjęcie??? coraz więcej tego typu postów na forum . Zaraz zacznie czyścic matryce, potem ja porysuje (jak jeden z użytkowników ostatnio) itd...Przykre jest to, że są zdolni fotograficy, którzy nadal robią zenitami. Pasowało by, żeby się zamienili - przecież do zenita nie trzeba wsadzać karty CF.
jacek.gold
10-05-2008, 10:12
a dlaczego? kazdy ma takie zabawki na jakie go stać i tyle.
...... Pasowało by, żeby się zamienili - przecież do zenita nie trzeba wsadzać karty CF.
..... ale trzeba wszadzać film. Wyobrażasz sobie te wątki: "Już od tygodnia próbuję założyć film i mi się nie udaje. Próbowałem kilka razy, ale ciągle się plącze i zrywa, a jak go wyciągnąłem z opakowania, żeby było łatwiej założyć, to później wszystkie odbitki były czarne. Pomocy, bo już nie wiem o co chodzi." To ja już wolę te karty CF. :-D
Jacek B.
10-05-2008, 11:56
a dlaczego? kazdy ma takie zabawki na jakie go stać i tyle.
Dokładnie, tylko że w polsce profesjonaliści kulgają się na D300 a niedawno na D200 a w uk, dzieci dostają to na urodziny.
Ech czasami mnie to wkurza, że ludzie nie potrafią dopasować swoich możliwości do sprzętu, kupiłem sobie D300 (bo był ładny) i jak teraz zrobić zdjęcie??? coraz więcej tego typu postów na forum . Zaraz zacznie czyścic matryce, potem ja porysuje (jak jeden z użytkowników ostatnio) itd...Przykre jest to, że są zdolni fotograficy, którzy nadal robią zenitami. Pasowało by, żeby się zamienili - przecież do zenita nie trzeba wsadzać karty CF.
Komuna umiera powoli. :(
D_chriss
10-05-2008, 21:54
@Krycha
Hi,Hi Doobree!!
Do autora tego watku.
Kolego co ty do Ch... Wacława wyprawiasz?? Przecież to jest D300 a nie ku... kompakt!!
Nawaliłes bezsensu tych RAWów i jak to juz wczesniej ktoś napisał DUPA:(
@Krycha
Hi,Hi Doobree!!
Do autora tego watku.
Kolego co ty do Ch... Wacława wyprawiasz?? Przecież to jest D300 a nie ku... kompakt!!
Nawaliłes bezsensu tych RAWów i jak to juz wczesniej ktoś napisał DUPA:(
Dziekuje za odpowiedzi na pytanie. Kazda z tych odpowidzi jest niezwykle pomocna dzieki takim odpowidzimo mozna faktycznie rozwiazac problem przeciez do tego sluzy form.
jacek.gold
15-05-2008, 09:48
fajnie że mogliśmy pomóc :)
A instrukcję czasem warto poczytać bo pewne ujęcia się nie powtórzą
Koledzy, dajcie człowiekowi spokój.
Nie tak dawno ktoś tu (na forum) pisał, że kupił nowe D300, włożył kartę - i znalazł na niej ileś tam zdjęć zrobionych tym aparatem przez kolesiów ze sklepu. Nie wiem, czy to jest możliwe - można zapytać autora tamtego wpisu; ja sposobu na to nie znam.
A czy można użyć D300 jako pamięci zewnętrznej (rozumiem, że z zamontowaną kartą CF)? Można. Sam, jako informatyk, nieraz tak robię, gdy jest taka potrzeba.
da sie robic zdjecia d300 bez kerty ale potrzeba kabelka USB i softu nikon canera control pro zainstalowanego na kompie, wtedy zdjecia bezposrednio na kompa zapisujesz co do tych juz zdrobionych bez karty to raczej nie da sie zdjec odzyskac bo zapisuja sie one w pamieci, ktora sie kasuje po wylaczeniu aparatu (lub zapisaniu zdjecia na karte czy kompa)
Czy te posty są serio, czy koś sobie jajecznicę robi, bo już nie wiem - śmieszno czy straszno?
Abstrahując od wszystkiego - napawa mnie niezmierną ciekawością fakt, że są, istnieją ludzie którym chce się rejestrować na forach, aktywować hasło czekając wcześniej na odpowiedni e-mail, zakładać temat, czekać na odpowiedź - a nie chce się zajrzeć do instrukcji..... To nie jest na pewno lenistwo... to coś innego... dużo głębszego... O Freudzie, o Jungu, o Erichu Frommie! =;]
Abstrahując od wszystkiego - napawa mnie niezmierną ciekawością fakt, że są, istnieją ludzie którym chce się rejestrować na forach, aktywować hasło czekając wcześniej na odpowiedni e-mail, zakładać temat, czekać na odpowiedź - a nie chce się zajrzeć do instrukcji..... To nie jest na pewno lenistwo... to coś innego... dużo głębszego... O Freudzie, o Jungu, o Erichu Frommie! =;]
Drogi kolego uważam ten wątek za zakończony więc prosze nie pisać zbędnych komentarzy .
Tak przy okazji to w którym miejscu w instrukcji jest napisane że można zrobić zdjęcie bez kary i jeszcze dodatkowo jes zgrać ? Prosze podać nr strony z instrukcji .
"Tak przy okazji to w którym miejscu w instrukcji jest napisane że można zrobić zdjęcie bez kary "
Rzeczywiscie szukalem i nie znalazlem, z drugiej strony nie pisza tez jaka to kara;)
Witam,
problem nei jest trywialny, sam mialem sytuację, że w pośpiechu i zawierusze związanej z wyjściem z dzieckiem na spacer wyszedłem bez karty(chwilę wcześniej zgrwałem zdjęcia).
Nie wiem jak w D300, ale w D80 w ustawieniach można zablokować robienie zdjęć bez karty. Dzięki temu już przy pierwszym zdjęciu przed klatką schodową zorientowałem się, że muszę się po coś wrócić.
Tak przy okazji to w którym miejscu w instrukcji jest napisane że można zrobić zdjęcie bez kary i jeszcze dodatkowo jes zgrać ? Prosze podać nr strony z instrukcji .
Zgadza się. A w McDonaldzie nigdy nie było ostrzeżeń, że kawa jest gorąca. Proponuję pozwać Nikona a w uzasadnieniu napisać, że straciło się przez brak tej informacji bardzo kosztowną sesję - w Stanach sukces murowany. Mam nadzieję, ze w Polsce jeszcze nie... :/
Dobra, żeby ktoś nie pomyślał, że się nabijam kosztem czyjejś niewiedzy (co najwyżej brakiem... refleksji? ;] ) - ok nie ma informacji o tym, że bez karty zdjęć nie będzie (to coś na zasadzie napisów na kubkach z kawą "uwaga zawartość jest gorąca i można się poparzyć" - być może w Stanach dałoby się jakiś proces na tej podstawie wygrać?).
Na pewno jest jednak informacja o blokadzie zwalniania migawki (robienia pstryk, bo trudno jest to nazwać robieniem zdjęcia, to niemal tak jakby malarz tworzył obraz na płótnie które rozpuszcza się w chwilę po kontakcie z substancją farby) w sytuacji braku karty pamięci. Krótko mówiąc po co komu byłby cały ten biznes z kartami pamięci, skoro nie byłyby nijak potrzebne, gdyby dało się "zapisywać" zdjęcia w... no właśnie gdzie?
Trzecia sprawa to licznik na górnym wyświetlaczu - bez karty nic się nie odlicza, jest tylko urocze "-E-" .
Inną kwestią jest, że być może z bufora samego aparatu da się odzyskać jakieś informacje, ale podejrzewam, że tylko o ostatnim kadrze i tylko pod warunkiem nie wyłączania aparatu. Ale to chyba trzeba mieć jakiś sprzęt od WSI czy innych czarodziejskich instytucji... ;]
Bez urazy, z autentycznymi wyrazami szacunku - pozdrawiam!
Przykre jest to, że są zdolni fotograficy, którzy nadal robią zenitami. Pasowało by, żeby się zamienili - przecież do zenita nie trzeba wsadzać karty CF.
Jak zdolny fotografik, to potrafi zarobić swoimi zdjęciami na cos lepszego niz zenek. Nie mówię, że od razu na D3, ale F90x za pare stów bedzie jednak lepszy od zenita. Ja nie jestem zdolnym fotografikiem, to i na sprzęt muszę zarabiac gdzie indziej.
A tak w ogóle: wole kogoś nie znającego sie na fotografii kupujacego D3 za 15 tys. niz np. kogoś nie potrafiącego jeździć kupującego motocykl ścigasz. D3 może komus najwyżej guza nabić. A D3 za szybą w gablotce to przyjemne i nieszkodliwe hobby. A w sumie zdjęcia z imienin cioci moga nawet wyjść lepiej niż z kompaktu.
Aha - do mojego zenka karta pamięci sie mieści. Chyba robili go pod SD, bo CF nie wchodzi tak łatwo w miejsce filmu. W sumie nie dziwne, zenek amatorski, to i SD pasuje.
O Macro ! Właśnie =;] Szybciej ode mnie ująłeś dokładnie to samo - czyli jednak nie jestem skończonym draniem, cynikiem i b*cem :D:D:D
Co do wypowiedzi Krycha - czy w narodzie całkowicie zaginęła zdolność do rozumienia ironii? Czy ktoś jeszcze zna słowo dystans - do siebie i innych? I czy na sam koniec, ludzie którzy robią z siebie głuptasków, zadając głupiutkie pytanka mogli by spróbować czytać między wierszami i bez robienia rabanu przyjąć krytykę?
Olałbym ten wątek - ale jeśli w myśl zasady "nie zwracaj mi uwagi bo się obrażę" ustąpimy na polu fotografii, to stosując przed chwilą wykorzystaną metaforykę motoryzacyjną - dojdzie do sytuacji "nie zwracaj mi uwagi jak prowadzę samochód, to moja sprawa co z nim robię bo jest mój". Niedługo nauczyciel nie będzie mógł wypomnieć uczniowi błędów ortograficznych...
Przesadzam? Być może. Ale czy ja jeden?
Szacunek to jedno, obłudna poprawność polityczna to drugie.
Peace!
Motorniczy
19-05-2008, 18:33
Ale nikt z was nie zburaczy Nikona , Canona , za brak możliwości robienia fot bez karty ze zintegrowaną pamięcią chociaż 128 Mb ?
lort-fenix
22-05-2008, 10:24
szkoda gadac....
Krycha takie czasy ludzie mają kasę więc kupują co im się podoba ;-)
Pozdr.
Krycha takie czasy ludzie mają kasę więc kupują co im się podoba ;-)
Pozdr.
Jak można było do tego dopuścić ? :evil:
A co w ogóle ma do rzeczy, że to D300? Chyba zazdrość, że inni nie mają :/ Jakby problem został opisany w związku z D40 to by nie było tyle szumu.
O Macro ! Właśnie =;] Szybciej ode mnie ująłeś dokładnie to samo - czyli jednak nie jestem skończonym draniem, cynikiem i b*cem :D:D:D
Jedno drugiego nie wyklucza, ale przynajmniej nie jesteś sam :p
Odpowiedź dawno już padła. Dalsze bicie piny nie ma sensu.