PDA

Zobacz pełną wersję : wizjer

piotr.tr
16-04-2006, 21:33
Witam,
czytając forum KM dowiedziałem się, że KM D5D ma dużo lepszy, większy, jaśniejszy i czytelniejszy wizjer niż Nikon D50. Udałem się więc do sklepu aby porównać wizjery obu aparatów i nie odniosłem takiego wrażenia. Wizjer KM był "biały" (może jasniejszy?) a wizjer Nikona był "żółty" - troche uproszczone stwierdzenia ale taki były moje odczucia.
Jak to więc jest z tymi wizjerami - proszę o szczerą odpowiedź nie na zasadzie kółka wzajemnej adoracji ;) ?

Z gory dziękuję za odpowiedź.

mad_mark
16-04-2006, 21:47
hmmm
mam porownanie wizjera d5d i d70. ten pierwszy wydaje sie ciutke wiekszy ale te dziwne pola autofokusu wogole do mnie nie przemawiaja.

cypherdid
16-04-2006, 22:03
ano fakt...wygoda to dla KM jakaś obca i nieistotna sprawa...co tam wizjery...wolisz mieć troszeńke jaśniejszy wizjer jak z KM D7D a body takie że gdzie nie złapiesz tam coś wciśniesz??...KM do piachu!!! NIKON RULEZ!!! :D :D :D :D

szymony
16-04-2006, 23:41
Oba są do d....y i tyle. Era dobrych wizjerów skończyła się z nastaniem AF-a, a cyfra tylko dalej zeszła na psy.

gmoszkow
17-04-2006, 00:00
Szymony

Przesadzasz - taki wizjer w F100 czy F801 czy nawet F70 to jednak czad. Wiem, że to nie F2/3 ale jednak duży, jasny. W D200 też nie ma strasznej tragedii, ale jak biorę F70 to zaliczam glebę.

Grzegorz

mad_mark
17-04-2006, 00:02
a body takie że gdzie nie złapiesz tam coś wciśniesz??

nie no troche przesadziles :D

tym niemniej do tej pory jak mam d5d w reku (bratowe) to za nic w swiece nie wiem jak zmienic aktywne pole af'a... instrukcji czytac mi sie nie chce a brata pytac nie bede bo to nie wypada :roll:

w kazdym razie nie da sie ukryc ze wizjer ciutke wiekszy a przez to ze wiekszy to i jasniejszy troche chyba :idea:

cypherdid
17-04-2006, 00:11
hehh...w KM podoba mi się tylko to...nie..w sumie nic mi się nie podoba...hmmm.cały czas myślę...kwestia wizjera nie ma dla mnie znaczenia..w D70 mi się podoba...i dobrze że ma 5 pól ustawienia ostrości...po gdzyba więcej??...w KM nie wiem...kurcze...wiecie ludzie co??...myślę że PENTAX wróci do gry...serio nowe DSLR zapowiadają się całkiem OK...hmmm...a jakie tam będą wizjery to się zobaczy...chyba że będą tak ciemne że się nie zobaczy...
PIOTRZE TR---> jeśli nie podoba ci sie jakiś wizjer to sobie popraw...wymień matówkę, pryzmat pentagonalny i muszle i będziesz miał jak chcesz :) :D ;) :P [ironia jakby ktoś nie wyczówał]

gmoszkow
17-04-2006, 00:12
a przez to ze wiekszy to i jasniejszy troche chyba

E no jak większy to raczej ciemniejszy - ta sama ilość światła rozkłada się na większą powierzchnię to tak na zdrowy rozsądek, ale jaka jest różnica między D7D a D70 to nie mam pojęcia bo nie miałek KM w ręku.

Grzegorz

mad_mark
17-04-2006, 00:19
gmoszkow, a mozliwe.. licho to tam wie co siedzi w tych pryzmatkach :D

szymony
17-04-2006, 07:34
Szymony

Przesadzasz - taki wizjer w F100 czy F801 czy nawet F70 to jednak czad. Wiem, że to nie F2/3 ale jednak duży, jasny. W D200 też nie ma strasznej tragedii, ale jak biorę F70 to zaliczam glebę.

Grzegorz

Weź jakikolwiek manualne lustro znanej marki (zenek odpada), a stwierdzisz że F70 to ciemnica jest. Mam jeszcze FG i F90, aparaty z różnych półek i czasów. Wszelkie znaki na niebie i ziemi mówią że ten pierwszy ma się nijak do drugiego. Jednak wystarczy zerknąć w te okienka z tyłu by stwierdzić, że jednak ten śmieszny mały korpusik ma zainstalowany "nektowizor" w porównanu z semipro puszką z nastepnej dekady. DSLR do tego, przez grzeczność nie porównuję.

piotr.tr
19-04-2006, 17:13
czyli jak z tymi wizjerami w D50 vs. D5D , ktory jest wkońcu lepszy ??

Wajsprych
20-04-2006, 00:55
Ja uwazam ze wizjery w dzisiejszych lustrzankach sa mniejsze poniewaz AF zalatwia sprawe ostrosc a na mniejszej powierzchni latwiej sie kadruje w szybkich sytulacjach (reporterka) - nie trzeba sie rozgladac po matowce :), nawet D2x ma stosunkowo maly wizjer do starych profesjonalnych korpusow, ja tak sobie tlumacze polityke firm... ale zdecydowanie chcialbym miec wizjer w D200 taki jak w F3 :) choc i tak D200 ma niezly w porownaniu z D70 tam byla tragedia niesamowita i do tego pola AF zaslanialy polowe obrazu ;-) a jak kupowalem kiedys D70 to chwycilem na chwile KM D7 i tam zdecydowanie bylo jasniej i wyrazniej :)

danz1ger
20-04-2006, 01:12
to jak jest jasno w wizjerze zalezy takze od obiektywu. te ze sredniej polki maja oko otwarte na 3.5 max, czasem 2.8. jak zaloze manualny n50/1.8 do D50 to roznica jest duza.
SD10 sigmy ma natomiast obraz w wizjerze wiekszy niz to by wynikalo z wielkosci ccd. zewnetrzna nierejestrowana przez ccd czesc obrazu jest lekko przyciemniona. uwazam, ze pomysl niezly, wystarczy zastosowac pryzmat lub lusterka z wersji analogowej.