Zobacz pełną wersję : [ Pozostałe ] kontrasty hdr
Zawsze mam problem fotografując mojego psa: Najczęściej przepalony ma biały pysk aby reszta byla ok.
Tu dwukrotnie wywołana klatka RAW i zrobiony z nich HDR. Jak to wyszło?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img169.imageshack.us/img169/2019/kwie021821tonemappedasmsn0.jpg)
By chezzi (http://profile.imageshack.us/user/chezzi) at 2008-05-09
ciężko powiedzieć, bo nie widać tutaj tego HDRa. Zresztą jest tutaj zbędny, bo wystarczy nie przepalić zdjęcia, a potem delikatnie podciągnąć cienie w NXie lub ACR.
Taka jeszcze mała uwaga. Odepnij psiakowi smycz jak robisz mu fotki :)
Taka jeszcze mała uwaga. Odepnij psiakowi smycz jak robisz mu fotki :)
to ostatnie zdjęcie tego psa będzie jak ucieka i niegdy nie wraca
Ja tu jakoś nie widzę potrzeby wykorzystania techniki HDR. A sam bym jeszcze ciut rozjaśnił zdjęcie.
Smycz potrzebna, bo odgarnęła trawę ;)
hedgehog
13-05-2008, 14:15
To, że akurat nie widać "zastosowania hdr" takiego, jakie znamy z Internetu, to jest plus, a nie minus... :)
Fajny pies. I już... :)
od tego jest suwak Recovery w ACRze (albo troche sadzy na kufe), pseudo HDR mz zbedny : )
Art.
To tylko fotka testowa. HDR-a nie widać bo o to mi chodziło by fota była "naturalna". Wszelkie suwaki przy wywoływaniu RAW-a nie dawały zadowalających efektów - biały pysk był zawsze przepalony.
To tylko fotka testowa. HDR-a nie widać bo o to mi chodziło by fota była "naturalna". Wszelkie suwaki przy wywoływaniu RAW-a nie dawały zadowalających efektów - biały pysk był zawsze przepalony.
Ja nie twierdzę, że HDR musi być widać (czyli typowe skopane próby z Photomatixem). Chodzi mi o to, że ta fota nie jest najlepsza do testowania HDR. Przepalenie nosa można spokojnie zrobić bez HDRu. Odpowiednio trzeba wywołać RAWa. Nie trzeba robić 2 lub więcej klatek z różną ekspozycją.
Do testów HDR zrób sobie jakieś trudniejsze zdjęcie, gdzie będą naprawdę spore kontrasty (np jasne niebo, ciemna podłoga). Wtedy zobaczysz, że HDR nie jest w cale taki prosty i przyjemny. Trzeba się napracować żeby uzyskać dobry efekt.
misiobudrysio
15-05-2008, 22:51
swietne ! no tylko ta smycz ale to drobiazg
pozdrawiam
według mnie in + że nie widać że to HDR większość prac tą techniką jest nienaturalna co mi się średnio podoba.
Jednak za przedmówcami akurat tutaj nie widzę potrzeby stosowania HDR-u
no i wielkie brawa i pokłony dla "mistrza", który dał w tym wątku 5 gwiazdek. Szacuneczek normalnie... Na tym forum 4 gwiazdki to już duży sukces, 5 gwiazdek tylko dla zdjęć bardzo dobrych lub wybitnych.
no i wielkie brawa i pokłony dla "mistrza", który dał w tym wątku 5 gwiazdek. Szacuneczek normalnie... Na tym forum 4 gwiazdki to już duży sukces, 5 gwiazdek tylko dla zdjęć bardzo dobrych lub wybitnych.
ech... 5 gwiazdek dał bot, którego post był tuż przed Twoim i który został usunięty, tak więc pokłony dla "mistrza" _Tomka_, który próbował być złośliwy, tylko niestety pokazał swą ignorancję
pozdrawiam
maruda
ech... 5 gwiazdek dał bot, którego post był tuż przed Twoim i który został usunięty, tak więc pokłony dla "mistrza" _Tomka_, który próbował być złośliwy, tylko niestety pokazał swą ignorancję
pozdrawiam
maruda
nie no, bez przesady :) Nie była to próba złośliwości, a na pewno nie piję do autora wątku, bo nie ma tutaj takich co by sobie sami gwiazdki przyznawali.
Niestety nie mam możliwości oglądać usuniętych postów, dlatego nie wiedziałem, że to była robota BOTa. Swoją drogą warto by po nim posprzątać ;)
A od jakiegoś czasu próbuję walczyć z "nowoczesnymi trolami". Pojawiają się pseudo-znawcy rzemiosła na tym forum i krzywdzą autorów swoimi "komentarzami". Ale nie ma na to siły. W sumie niepotrzebnie się w to mieszam :)
nie no, bez przesady :) Nie była to próba złośliwości, a na pewno nie piję do autora wątku, bo nie ma tutaj takich co by sobie sami gwiazdki przyznawali.
Niestety nie mam możliwości oglądać usuniętych postów, dlatego nie wiedziałem, że to była robota BOTa. Swoją drogą warto by po nim posprzątać ;)
A od jakiegoś czasu próbuję walczyć z "nowoczesnymi trolami". Pojawiają się pseudo-znawcy rzemiosła na tym forum i krzywdzą autorów swoimi "komentarzami". Ale nie ma na to siły. W sumie niepotrzebnie się w to mieszam :)
Nie da sie posprzątać gwiazdek, chyba że ręcznie admin będzie wątkom zmieniał oceny (w co wątpię, bo nawet jeśli jest to możliwe to zajmie to za dużo czasu). Post bota został usunięty.
A co walki z wiatrakami, trollami czy czymkolwiek podobnym, no cóż... jest to właśnie walka z wiatrakami niestety. A już Don Kichot wykazał, że marnie się to kończy.
Nie da sie posprzątać gwiazdek, chyba że ręcznie admin będzie wątkom zmieniał oceny (w co wątpię, bo nawet jeśli jest to możliwe to zajmie to za dużo czasu). Post bota został usunięty.
A co walki z wiatrakami, trollami czy czymkolwiek podobnym, no cóż... jest to właśnie walka z wiatrakami niestety. A już Don Kichot wykazał, że marnie się to kończy.
No ręcznej robótki nie polecam, bo można się zajechać :) No cóż, szkoda. Bo system gwiazdkowy to przyjemny wynalazek :)
Co do walki z wiatrakami masz rację. Czas odstawić lancę i zbroję ;)
Pozdrawiam
Widzę, że zrobiło się gwiazdkowe zamieszanie przy mojej testowej fotce. Wywalcie te gwiazdki bo ktoś pomyśli, że o to mi chodziło :-)
A co do HDR-a to przy tej fotce nie dało rady wywołać RAW-a tak by było OK. "Mistrzuniem" może nie jestem ale naprawdę nie dało rady - kontrasty były bardzo duże między śnieżnobiałym pyskiem i resztą. Dlatego ostatecznie HDR i taki by tego nie czuć.
misiobudrysio
28-05-2008, 16:17
trzeba bylo nie mowic ze to HDR nikt by nie zauwazyl