Zobacz pełną wersję : Filtr przeciwsloneczny do D40 DX AF-S Nikkor 18-55 mm 1:3.5-5.6 G II ED
thomaszek
08-05-2008, 21:11
Witam,
Mam pytanko... Jaka oslone przeciwsloneczna zakupic ?
Czy cos takiego będzie ok ?
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=356031846
Czy raczej:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=356978022
Z góry dzięki za info.
Pozdrawiam,
Tomek
MarzycielPL
08-05-2008, 21:15
Sam mam to szkielko jednak ja bym nie kupowal nic do niego tylko zbieral na lepszy obiektyw. Co do oslony sie nie wypowiadam bo az tak nie jestem biegly.
thomaszek
08-05-2008, 21:21
Sam mam to szkielko jednak ja bym nie kupowal nic do niego tylko zbieral na lepszy obiektyw. Co do oslony sie nie wypowiadam bo az tak nie jestem biegly.
Ja go kupilem 2 tyg temu wiec powolutku ;) Co do obiektywu to racja - bedzie trzeba cos zaatakować ale taka oslonka to grosze a przydała by sie bardzo... Tylko jaka? :)
No ja Ci tulipana polecam :)
Ładniej wygląda, masz pewność, że nie winietuje i zapewnia lepszą osłonę przed odblaskami niż ten zwykły ring nikona, zaletą drugiego jest jedynie marka, cenowo i funkcjonalnie jednak ustępuje.
Nie polecam Ci natomiast takich gumowych które jeszcze możesz znaleźć na różne średnice, bardzo winietują i czasami trzeba dojechać zoomem żeby mieć czysty kadr. Pozatym szybko się niszczą i są naprawdę tandetne.
agawytka
08-05-2008, 21:26
Ja ze sowjej strony polece Ci osłone Nikona dedykowaną do tegoż obiektywu a to dlatego, że sama kupiłam tulipana i mi winietuje przy szerszych kątach z tym obiektywem :(
Gumowa mi się doskonale sprawdza z 24 i 50... ale w 18-55 tez winietuje. Takze dopłać troche i kup nikona.
thomaszek
08-05-2008, 21:27
Super dzieki za odpowiedz.
A powiedz mi czy ten tulipan w 100% bedzie pasował do mojego obiketywu? To sie wkreca na gwint czy jak ?
Sorry za moze banalne pytanie ale to moja 1 lustrzanka i zielony jestem...
agawytka
08-05-2008, 21:28
wkręcić się da bo to 52 ale jak już napisałam powyżej będzie winietował :(
thomaszek
08-05-2008, 21:30
No to moze jendnak ta orginalna zakupie :)
agawytka a moze polecisz mi jeszcze jakies filtry ... tak na dobry poczatek przygodo fotograficznej ?:)
Tom
agawytka
08-05-2008, 21:47
hmmm jako pierwsyz to był UV, potem doszły filtry Cokin - połówkowy niebieski i połówkowy tabaczkowy, potem doszedł polaryzacyjny :) ale jak na początek to ja bym poleciła POLARKA :) tylko widzisz to już dośc droga inwestycja, ja kupiłam bo 4 moje obiektywy mają ta samą średnicę :)
Jeśli zamierzasz zostać z tym obiektywem jakiś czas to kup POLARA jak zastanawiasz się nad zmianą to UV. Połówkowe to w sumie miałam jeszcze od analoga :)
Pozdrawiam, Agata
tulipana to ja bym do 18-55 nie kupowal bo kreca ryjkiem wiec pomysl raczej slaby
tulipana to ja bym do 18-55 nie kupowal bo kreca ryjkiem wiec pomysl raczej slaby
Dokładnie... proponuje oryginał jak nie chcesz kupować kilku osłon i na własnej skórze testować winietowania ;)
FlashGordon
14-05-2008, 20:52
Do 18-55 proponuję gumową, bo z tulipanem tak jak piszą koledzy i koleżanki: 1. kręci ryjkiem, 2. winietuje przy szerokim kącie. A gumową łatwo regulować, wysuwasz lub chowasz w zależności od potrzeb, jak złożysz to jakby jej nie było, a jak potrzebujesz to w 2 sekundy masz osłonę. Poszukaj na Allegro, tu przykład: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=357935940. No i kosztuje grosze.
W tym tygodniu powinna do mnie dotrzeć taka gumowa regulowana osłona, więc w razie czego będę mógł podzielić się wrażeniami. Co prawda będzie przypięta do 50-ki.
Valdek_Tychy
15-05-2008, 08:14
No ja Ci tulipana polecam :)
Ładniej wygląda, masz pewność, że nie winietuje i zapewnia lepszą osłonę przed odblaskami niż ten zwykły ring nikona,
Oslo ny mają trochę inne zadanie niż ładnie wyglądać na obiektywie ;) a w przypadku tego tulipana odpowiedz również masz niżej
Do 18-55 proponuję gumową,
Doskonale spełnia swoją rolę w zamian za oryginał ma też dodatkową zaletę,że można ją częściowo złożyć i nie będzie winietowała na szerszych kątach,ogólnie jest bardzo praktyczna
Używałem gumowej osłony na obiektywie 28-100 G i niestety nawet przy złożonej osłonie, pojawiła się lekka winieta przy 28 mm. Niemniej jednak przy dłuższych ogniskowych przydała się i służy.
Valdek_Tychy
15-05-2008, 09:54
Używałem gumowej osłony na obiektywie 28-100 G i niestety nawet przy złożonej osłonie, pojawiła się lekka winieta przy 28 mm. Niemniej jednak przy dłuższych ogniskowych przydała się i służy.
Można zastosować gumową osłonę do szerokokątnych obiektywów albo kupić np. 58 lub 67 i zastosowac redukcję z 52mm na odpowiednią wielkość.
Ja tam kupiłem orginał i Tobie też polecam, cena chyba nie aż tak duża a i zadowolenie pewne.
Można zastosować gumową osłonę do szerokokątnych obiektywów albo kupić np. 58 lub 67 i zastosowac redukcję z 52mm na odpowiednią wielkość.
Kupiłem zgodną ze średnicą obiektywu - 62mm, ale z uwagi na przesiadkę na d70s, rządko już używam analoga.
thomaszek
16-05-2008, 22:10
Witam,
Dzieki za odpowiedzi :)
Zakupilem orginal ale jeszcze do mnie nie dotarl wiec nie moge sie wypowiedziec jak sie sprawdza... ale jak juz pisali koledzy - musi byc ok :)
Jeszcze raz dziekuje za info.
Pozdrawiam,
Tom