PDA

Zobacz pełną wersję : dioda ready w SB800 - problem

Twister
08-05-2008, 20:58
Parę miesięcy temu nabyłem SB-800, ładowarkę z kompletem akumulatorków (2700) oraz dodatkowe 4 sztuki akumulatorków Sanyo (również 2700). Dopóki fociłem na akumulatorkach dołączonych do ładowarki nie było problemu, kiedy zmieniłem je na te dodatkowe, kontrolka "ready" SB800 nie zapaliła się ani razu. Lampa błyska, ale dioda "milczy, jak zaklęta". Całą imprezę byłem przekonany, że dioda padła. Kiedy przyszedłem do domu i na próbę włożyłem zwykłe " paluszki " dioda ożyła. Ponownie włożyłem akumulatorki Sanyo, dioda nie dawała znaku życia, choć lampa działała. Włożyłem ponownie inne akumulatorki dioda ok. No to jeszcze raz Sanyo, a dioda nic. Czy spotkał się ktoś z czymś takim ? Jest to o tyle denerwujące, że nie wiadomo kiedy przy tych akumulatorkach Sanyo lampa gotowa jest do "strzału"

Piotr_
08-05-2008, 21:22
Czy przy użyciu akumulatorków Sanyo lampa stale cicho piszczy? Jak są słabe to nie mają siły doładować lampy na full. Jak tylko doświetlasz (lampa nie pracuje pełną mocą) to energii może starczyć na dobre zdjęcie. Istnieje też możliwość, że jeden z akumulatorków jest padnięty.

markB
09-05-2008, 15:14
Ja się z czymś takim spotkałem z akumulatorkami Hamy. Potem był kłopot, bo nie wiadomo czy były naładowane czy nie. W końcu wszystkie padły, bo przestały się prawidłowo ładować. Kolega Piotr_ może miec rację: jeden lub dwa akumulatorki mogły zdechnąć lub są niedoładowane (np. z powodu "pamięci"). Najlepiej kupować ładowarkę z możliwością wstępnego rozładowania do końca wszystkich ładowanych aku.

Twister
09-05-2008, 16:29
Sęk w tym, że te akumulatorki były tylko raz ładowane, tylko jakiś czas leżały. Ponoć miały posiadać podobną technologię do eneloop'ów. Przeprowadzę odpowiednie testy i zobaczymy, co dalej.

Fotjaro
10-05-2008, 23:35
Proponuje zaopatrzyć się w ładowarkę BC-900 firmy Techno line jeżeli takowej nie posiadasz.
Przy jej użyciu dowiesz się w większym przybliżeniu , który akumulator pada, funkcja odświeżania też swoje zrobi.
Sam takiej używam i jestem bardzo zadowolony.

Twister
15-05-2008, 06:16
Ok, pierwsze testy wskazują na to, że po pierwszym naładowaniu dość szybko "energia ulotniła się" z akumulatorków. Po ponownym naładowaniu dioda "ready" odzyskała "życie" i działa. Zobaczymy jak będzie dalej...