Zobacz pełną wersję : Obiektywy Do Nikona Fm2
GOSIA999
08-05-2008, 15:07
Pewnie Ten Temat Byl Omowiony Setki Razy, Potrzebuje Jednak Krotkiego Wyjasnienia, Jakie Obiektywy Pasuja Do Nikona Fm 2? Bo Natykam Sie Na Rozne Firmy Na Forum: Tamron, Sigma, Itp. Czy Nie Ma Po Prostu Obiektywow Pt"nikon"?
Są, nazywają się Nikkor. Ale to też nie znaczy że wszystkie będą działać.
Z FM2 będą działały wszyskie obiektywy z bagnetem Nikona F (od wielu lat mocowanie to się nie zmieniło) niezależnie od producenta, ale tylko te, które mają pierścień przysłony. Zatem nawet nowy obiektyw z oznaczniem D będzie pasował i będzie działał (i oczywiście wszystkie stare) A ze starszych będzie działała większość AiS (i oczywiśćie manualne).
Natomiast nie będą działały obiektyw pod DX, oznaczone zwykle G.(one właśnie nie mają pierśnienia przysłony). I tak w FM2 ustawiasz wszystko manualnie więc jedynym problemem jest właśnie pierścień przysłony i ew. jeśli szkło jest pod DX (a ma pierścień) to zadziała, ale będzie winietować na pełnej klatce.(bo przeznaczone jest pod matrycę która jest mniejsza niż analogowa klatka 35 mm).
Do FM2 można podpiąć np. 50/1.8 D (lub bez D) nawet taki prosto ze sklepu. A jest to najtańszy z nowych obiektywów. I będzie to bardzo dobry zestaw (także 35/2 bardzo dobrze się spisuje tylko droższa).
Ale bardzo tanio można kupić używane obiektywy manualne - często na forumowej giełdzie się pojawiają. Jeśli nie potrzebujesz ich jednocześnie do cyfrowej lustrzanki to jest to najlepsze rozwiązanie (po co przepłacać za "D" jeśli nie jest potrzebne).
Zerknij na poniższy wątek, tam masz wyjaśnienie niemal wszystkich oznaczeń przy obiektywach (nie tylko nikonowskich).
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12314
Pewnie Ten Temat Byl Omowiony Setki Razy, Potrzebuje Jednak Krotkiego Wyjasnienia, Jakie Obiektywy Pasuja Do Nikona Fm 2? Bo Natykam Sie Na Rozne Firmy Na Forum: Tamron, Sigma, Itp. Czy Nie Ma Po Prostu Obiektywow Pt"nikon"?
Czemu Piszesz W Ten Sposób?
Czemu Piszesz W Ten Sposób?
Może To Jakaś Aluzja Do Twojego Nicka? :mrgreen:
Może To Jakaś Aluzja Do Twojego Nicka? :mrgreen:
Mam Fanów! :mrgreen:
GOSIA999
09-05-2008, 08:52
Mam Fanów! :mrgreen:
WLASCIWIE TO CALKIEM PRZEZ PRZYPADEK, CHYBA AUTOMATYCZNIE JAKOS SIE TAK LITERKI POPRZEKRECALY....
STAD CHYBA PANOWIE NADINTERPRETOWALI :???:
A ZA WYJASNIENIA DOT. OBIEKTYWOW STOKROTNE DZIEKI!!!!!!!!!!!!!
JESZCZE TYLKO MUSZE PRZETRAWIC I PRZYSWOIC .....:cool:
Do FM2 można podpiąć np. 50/1.8 D (lub bez D) nawet taki prosto ze sklepu. A jest to najtańszy z nowych obiektywów. http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12314
obiektyw polecany przez kolegę to wersja AF czyli z autofokusem. Do manualnej FM2-ki polecałbym jednak wersję manualną czyli bez oznaczenia AF. Powód jest taki, że w manualnych obiektywach pierścień ustawiania ostrości chodzi ze szlachetnym oporem, łatwiej jest zatem ustawić ostrość. Podczas ostrzenia ręcznego obiektywu z AF, pierścień ostrości chodzi jak dla mnie za lekko, praktycznie bez żadnego oporu. Trudno to wytłumaczyć w opisie, ale jakbyś spóbowała jednej i drugiej wersji, to wiedziałabyś o co chodzi. Do FM2-ki polecałbym nikkora 45mm f/2.8 P, ale jego cena na ebay to ok 1500zł w wersji czarnej, srebrne są tańsze, zależy jakie masz body. Zapewne kupisz zatem 50-tkę i będzie to b. dobry wybór
GOSIA999
09-05-2008, 11:13
Przegryzlam Sie Przez Linki I Wpisy Dot. Obiektywow I Na Koniec Jedno Pytanie: Interesuja Mnie Obiektywy Nikkor Tylko Manualne O Stalej Ogniskowej I Mozliwie Najwiekszej Jasnosci, Standardowe Tzn. O Sredniej Dlugosci Ogniskowej, I Jak To Sie Bedzie Zwalo?
Musza Pasowac Wylacznie Do Tradycyjnej Lustrzanki, Cyfrowki Poki Co Posiadac Nie Zamierzam ( Przynajmniej Dopoki Dostepne Na Rynku Sa Filmy Fot Itp.)
Przegryzlam Sie Przez Linki I Wpisy Dot. Obiektywow I Na Koniec Jedno Pytanie: Interesuja Mnie Obiektywy Nikkor Tylko Manualne O Stalej Ogniskowej I Mozliwie Najwiekszej Jasnosci, Standardowe Tzn. O Sredniej Dlugosci Ogniskowej, I Jak To Sie Bedzie Zwalo?
Musza Pasowac Wylacznie Do Tradycyjnej Lustrzanki, Cyfrowki Poki Co Posiadac Nie Zamierzam ( Przynajmniej Dopoki Dostepne Na Rynku Sa Filmy Fot Itp.)
Kup sobie Nikkora 50mm f/1.4 AIS lub f/1.8 AIS, obiektywy o tego typu minimalnej wartości przysłony nazywają się po ang. fast
obiektyw ten będzie miał srebrny pierścień ze skalą głębi ostrości, uszy (ta wystająca blaszka jak uszy królika), pomarańczową skalę ostrości dla największej wartości, oraz mały żłobek na bagnecie widoczny na drugim zdjęciu od góry (jest na samej górze lekko po prawej, jest na nim odblask więc się mocno świeci):
http://www.allegro.pl/item337940727_nikon_a_is_nikkor_50mm_f_1_8_50_mm_1 _1_8_ais_mf.html
zestawienie nikkorów masz tutaj:
http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/serialno.html#50fast
PS. Gratuluję wybrania wspaniałego body! FM2, to prawdziwie "kultowa" lustrzanka, zresztą Nikon ma kilka tego typu kultowego sprzętu :) Widzę, że podążasz wbrew cyfrowemu trendowi. pozdrawiam i witam w Rodzinie
Kup sobie Nikkora 50mm f/1.4 AIS lub f/1.8 AIS...
AI i modAI też będą pasować.
AI i modAI też będą pasować.
troszkę odgrzewane kotlety, ale czy do FM2 pasują obiektywy non-AI?
Niestety nie, podejdą za to do staruszka FM.
kurcze, to niedobrze, bo jest sporo fajnych szkiełek non-AI.
Zastanawiam się czy FM2 ma wiele przewad na FM... hmmm
Zastanawiam się czy FM2 ma wiele przewad na FM... hmmm
Jeśli nie masz specjalnej alergii na prąd to rozważ F3 - podepniesz każdego manualnego Nikkora.
marcin_G
22-10-2009, 17:31
- na przykład jakie?
- nie ma takiego szkła non-AI, które nie miałoby równie dobrego/lepszego odpowiednika AI / AIS
radekone
22-10-2009, 17:43
Pytanie za 100 punktow: jak odroznic AI lub AI-S od non-AI jesli sie na tym nie znam?:)
Mam FM2 z Micro-Nikkorem 55/2.8 wiec domyslam sie, ze to musi byc AI conajmniej. Na pewno tez nie ma stykow. A chcialbym wiedziec, jakby mi przyszlo do glowy cos na ebayu kiedys dokupic.
Najlepiej zobacz sobie na stronie po numerze seryjnym i po zdjęciu:
http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/serialno.html
nie ma takiego szkła non-AI, które nie miałoby równie dobrego/lepszego odpowiednika AI / AIS
Tyle tylko, że non-AI są sporo tańsze.
Nie wiem, jak ma się sprawa ze starym 85/1.8 - spotkałem się z opiniami, iż jest lepszy optycznie od młodszego AI/AI-s 85/2, niestety nie miałem okazji porównać. Do nowszego 85/2 nie miałem zastrzeżeń.
- nie ma takiego szkła non-AI, które nie miałoby równie dobrego/lepszego odpowiednika AI / AIS
Tyle tylko, że non-AI są sporo tańsze.
właśnie o to mi chodziło:)
jeszcze jedno pytanie, czy wielkości wizjera w FE2 i FM2 są takie same - to dla mnie istotna sprawa:)
marcin_G
22-10-2009, 18:28
jeszcze jedno pytanie, czy wielkości wizjera w FE2 i FM2 są takie same - to dla mnie istotna sprawa:)
tak - to te same wizjery.
Co do rozróżniania non-AI, AI, AIS
non-AI - pojedyncza skala przysłon, widełki bez otworów, równy pierścień przysłon
AI - podwójna skala przysłon (wartości przy krawędzi są sporo mniejsze), widełki z otworkami, pierścień przysłon ma wyciecięcie na zaczep światłomierza
AIS - tak jak AI, ale największe liczba przysłony na obu skalach jest zawsze w kolorze pomarańczowym. Nikony "Series E" oraz obiektwy AF/AF-D to też AI-S!
AIS - tak jak AI, ale największe liczba przysłony na obu skalach jest zawsze w kolorze pomarańczowym.
I charakterystyczne wgłębienie w bagnecie (przydatne, gdy na zdjęciu widać jedynie bagnet, a nie widać ani pierścienia przysłony ani numeru seryjnego).
kh29228 - główna różnina pomiędzy fm a fm2 to migawka - obie startują od 1s ale fm2 ma najkrótszy czas 1/4000s a nie 1/1000s jak fm, nastepnie czas synchronizacji z lampą błyskową -fm2 ma 1/250s a fm 1/125s. W fm2 jest szerszy zakres czułości filmu bo do 6400 ISO a nie do 3200 jak w fm. Co do wizjera to matówka w fm2 jest trochę jaśniejsza niż w fm (o 1/3 EV) - oprócz tego fm2 ma mozliwość wymiany matówek na typ E i B. W fm2 lepiej rozwiązano uruchamanie pomiaru światła - lekkim wciśnięciem spustu migawki gdy dżwignia naciągu jest w położeniu roboczym - w fm już samo odchylenie dżwigni do połozenia roboczego uruchamia pomiar światła, co według mnie nie jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ sprzyja szybszemu zużyciu baterii. Do fm wkręcisz wężyki spustowe z mocowaniem ISO jak i starego typu z mocowaniem Leiki, do fm2 tylko z mocowaniem ISO. No i do fm podepniesz również nikkory non-Ai a do fm2 nie, chyba że będą przerobione na Ai.
Władca Pixeli
23-10-2009, 06:11
Dobra wiadomość to da się te obiektywy przerobić.
http://www.aiconversions.com/compatibilitytable.htm