Zobacz pełną wersję : Pomocy !!! d 300 nef
Witam forumowiczów.
Mam problem z otwieraniem pionowych nefów z d 300 w PS i Captur nx a w View NX pionowe nie chcą mi się przekonwertować do jpg .
Może ktoś to przerabiał ?
może opisz dokładniej swój problem z tym otwieraniem. Wyskakuje jakiś błąd czy jak to wygląda?
Bo to że masz problem to nie nasuwa żadnych wniosków z których można by wyciągnąć jakieś rozwiązanie.
Rozgryzłem już problem .
W photoshopie wyskakiwała standardowa ikonka ,że format jes nieobsługiwalny pomimo najnowszego plug-ina od wywoływania rawów a capture nx w najnowszej wersji zawieszał się bądź był zupełnie zamykany .
Problem wywoływał program nikonowski !!! picture projeckt którym ściągałem zdjęcia z D80 i użyłem go do ściągania zdjęć z d300 do kompa . Te same zdjęcia z aparatu ściągnięte innym programem otwierają się już wszędzie .Miało to jedną wielką zaletę ,że nefy ściągnięte za pomocą picture project otwierały się we właściwej pozycji w programie którego używam do przeglądania zdjęć czyli irfan view ( bardzo fajna i chyba najszybsza przeglądarka do nefów).Teraz mam problem bo zdjęcia z d300 ściągnięte przez Nikon Transfer otwierają się w irfan view wszystkie w pozycji poziomej pomimo włączonego autoobrotu zdjęć w aparacie .
Może macie jakieś ciekawe programy do szybkiego przeglądania nefów lepsze niż View NX ?
D_chriss
08-05-2008, 10:10
Zainwestuj w czytnik kart. Jestem zdania, że aparatu lepiej do kompa niepodpinać. Foty zwalone na dysk po czytniku otwierają się u mnie w kazdym programie jak należy.
Zainwestuj w czytnik kart. Jestem zdania, że aparatu lepiej do kompa niepodpinać. Foty zwalone na dysk po czytniku otwierają się u mnie w kazdym programie jak należy.
Również w irfan view ? Bo na nim mi najbardziej zależy . Napisz czym ściągasz i z jakiego aparatu bo to ma znaczenie.
Pozdrawiam
grudzinsky
08-05-2008, 11:10
ja uzywam polecenia kopiuj i wklej pod windowsem :) dziala...nikonowskiego programu nawet nie instalowalem...co prawda NEF'ow nie przegladam tylko od razu odpalam w CS3 i jade na bierzaco ;)