PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Uliczka w Gdańsku - [Nemeth]

Nemeth
07-05-2008, 23:05
Witam

Po lewej kościół św. Jana.

Uliczka wąska, mała, wokół wysokie kamienice (i kościół)... grzechem byłoby wchodzić i robić tam zdjęcia szerokim kątem...
:twisted:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img206.imageshack.us/img206/3516/dsc3892sl2.jpg)

pozdr.

mark3
07-05-2008, 23:40
kościół św.Jana
ul. Świętojańska /św.Mikołaja też przy niej stoi tylko na drugim końcu/

dokładny adres miejsca ze zdjęcia:
Zaułek Zachariasza Zappio - jeśli dobrze pamiętam

warto wejść raz jeszcze i zdjąć detale - jak ktoś lubi
tylko teraz - bo za moment będzie za dużo turystów w kadrze
:-)

obok wykopy /sporo dziur pod nowe inwestycje na starówce/ - jak ktoś chce, można zrobić niezły reportaż z resztek średniowiecznego Gdańska - za pół roku znikną zasypane...

Nemeth
07-05-2008, 23:43
No noooo właśnie... Nigdzie nie mogłem znaleźć nazwy tego zaułka. Dzięki.

Erie
07-05-2008, 23:46
trochę niestaranne wyostrzanie highpassem chyba miało miejsce albo hdra robiłeś

mark3
07-05-2008, 23:54
zaraz będą krzyczeć, że nie prostowane
ale on miejscami naturalnie taki... odpionizowany
:-)

teren przy kanale mokrawy, obiekt spory to i ciązy na stronę zakonu dominikanek
jak ktoś ma fobie to lepiej w górę nie patrzeć

a swoją drogą jak to było w "Imieniu Róży" ?
Domini canes - psy Pańskie.... miłe - a i historycznie chyba "trochę" uzasadnione....

pzdr

P

Nemeth
07-05-2008, 23:57
trochę niestaranne wyostrzanie highpassem chyba miało miejsce albo hdra robiłeś

Wyostrzanie czym ?
:)
Zmniejszenie do 1600 px na bok, 2xsharpen, zmniejszenie do 600 px.

A obróbka. Hmm... DRI i konwersja do b&w - odrębnie dla każdej warstwy: bruk, ściany, niebo.

Erie
08-05-2008, 00:03
Wyostrzanie czym ?
:)
Zmniejszenie do 1600 px na bok, 2xsharpen, zmniejszenie do 600 px.

A obróbka. Hmm... DRI i konwersja do b&w - odrębnie dla każdej warstwy: bruk, ściany, niebo.

high pass - jeden ze sposobów wyostrzania, po mocno widocznym halo na krawędziach miałem wrażenie, że z tego skorzystałeś lub z HDR/ DRI i jak widać po Twojej wypowiedzi miałem rację - mocno irytująca na ciekawym zdjęciu jest ta poświata ciemnych fragmentów dachu na niebie

Nemeth
08-05-2008, 00:08
Halo też mnie to irytuje. Nie jestem w stanie tego wyeliminować w pełni przy składaniu przy takim rozrzucie ekspozycji, jak miało to miejsce w tym wypadku.

No i nie miałeś racji ;) Bo DRI to nie HDR. Tak wiem - czepiam sie :D

Piotr_ek
08-05-2008, 00:17
Maciek czy ja dobrze widzę ? Ty niby miałbyś zrobić HDRa ? W porównaniu do innych Twoich prac to powiem, że jest dobrze [nie mylić z oceną bardzo dobą i celującą]. Hallo widoczne ale podejrzewam, że fota ciągnięta jest z jednego naświetlenia i przy takim rozstrzale EV to i tak wyszło to znakomicie.

Thrasher
08-05-2008, 03:23
Ładnie skomponowałeś to zdjęcie, podoba mi się jak linie prowadzą do centrum kadru w którym jest najciekawszy element zdjęcia. Na hdr'ach itp. się nie znam, efekt końcowy mi się podoba. Mz trudno jest zrobić zdjęcie w takim miejscu, a Ty sobie świetnie poradziłeś. Lubie takie fotografie :-)
Pozdrawiam

Erie
08-05-2008, 08:00
Halo też mnie to irytuje. Nie jestem w stanie tego wyeliminować w pełni przy składaniu przy takim rozrzucie ekspozycji, jak miało to miejsce w tym wypadku.

No i nie miałeś racji ;) Bo DRI to nie HDR. Tak wiem - czepiam sie :D

HDR, DRI - jeden kit :p, a co do eliminacji halo to pokaż oryginał

jarek76
08-05-2008, 08:29
Jest nieźle ale szału nie ma :mrgreen:

Nemeth
08-05-2008, 11:29
HDR, DRI - jeden kit :p, a co do eliminacji halo to pokaż oryginał

Nie pokazuje oryginałów tylko wersje finalne. ;)
Zresztą na NEFie jest tylko niebo dobrze naświetlone ;) Reszta ciemna jak tyłek Murzyna w bezksiężycową równikową noc.

Nie miałem statywu więc nie udało mi się zrobić z ręki dwóch -identycznych- kadrów z poprawnymi ekspozycjami.

alexkoz
08-05-2008, 11:33
podoba się tak jak jest, bardzo dobrze, że nie pokusiło Cię o prostowanie perspektywy.

Erie
08-05-2008, 11:38
Nie pokazuje oryginałów tylko wersje finalne. ;)
Zresztą na NEFie jest tylko niebo dobrze naświetlone ;) Reszta ciemna jak tyłek Murzyna w bezksiężycową równikową noc.

Nie miałem statywu więc nie udało mi się zrobić z ręki dwóch -identycznych- kadrów z poprawnymi ekspozycjami.

pokaż na priva proszę