Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Uliczka w Gdańsku - [Nemeth]
Witam
Po lewej kościół św. Jana.
Uliczka wąska, mała, wokół wysokie kamienice (i kościół)... grzechem byłoby wchodzić i robić tam zdjęcia szerokim kątem...
:twisted:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img206.imageshack.us/img206/3516/dsc3892sl2.jpg)
pozdr.
kościół św.Jana
ul. Świętojańska /św.Mikołaja też przy niej stoi tylko na drugim końcu/
dokładny adres miejsca ze zdjęcia:
Zaułek Zachariasza Zappio - jeśli dobrze pamiętam
warto wejść raz jeszcze i zdjąć detale - jak ktoś lubi
tylko teraz - bo za moment będzie za dużo turystów w kadrze
:-)
obok wykopy /sporo dziur pod nowe inwestycje na starówce/ - jak ktoś chce, można zrobić niezły reportaż z resztek średniowiecznego Gdańska - za pół roku znikną zasypane...
No noooo właśnie... Nigdzie nie mogłem znaleźć nazwy tego zaułka. Dzięki.
trochę niestaranne wyostrzanie highpassem chyba miało miejsce albo hdra robiłeś
zaraz będą krzyczeć, że nie prostowane
ale on miejscami naturalnie taki... odpionizowany
:-)
teren przy kanale mokrawy, obiekt spory to i ciązy na stronę zakonu dominikanek
jak ktoś ma fobie to lepiej w górę nie patrzeć
a swoją drogą jak to było w "Imieniu Róży" ?
Domini canes - psy Pańskie.... miłe - a i historycznie chyba "trochę" uzasadnione....
pzdr
P
trochę niestaranne wyostrzanie highpassem chyba miało miejsce albo hdra robiłeś
Wyostrzanie czym ?
:)
Zmniejszenie do 1600 px na bok, 2xsharpen, zmniejszenie do 600 px.
A obróbka. Hmm... DRI i konwersja do b&w - odrębnie dla każdej warstwy: bruk, ściany, niebo.
Wyostrzanie czym ?
:)
Zmniejszenie do 1600 px na bok, 2xsharpen, zmniejszenie do 600 px.
A obróbka. Hmm... DRI i konwersja do b&w - odrębnie dla każdej warstwy: bruk, ściany, niebo.
high pass - jeden ze sposobów wyostrzania, po mocno widocznym halo na krawędziach miałem wrażenie, że z tego skorzystałeś lub z HDR/ DRI i jak widać po Twojej wypowiedzi miałem rację - mocno irytująca na ciekawym zdjęciu jest ta poświata ciemnych fragmentów dachu na niebie
Halo też mnie to irytuje. Nie jestem w stanie tego wyeliminować w pełni przy składaniu przy takim rozrzucie ekspozycji, jak miało to miejsce w tym wypadku.
No i nie miałeś racji ;) Bo DRI to nie HDR. Tak wiem - czepiam sie :D
Piotr_ek
08-05-2008, 00:17
Maciek czy ja dobrze widzę ? Ty niby miałbyś zrobić HDRa ? W porównaniu do innych Twoich prac to powiem, że jest dobrze [nie mylić z oceną bardzo dobą i celującą]. Hallo widoczne ale podejrzewam, że fota ciągnięta jest z jednego naświetlenia i przy takim rozstrzale EV to i tak wyszło to znakomicie.
Thrasher
08-05-2008, 03:23
Ładnie skomponowałeś to zdjęcie, podoba mi się jak linie prowadzą do centrum kadru w którym jest najciekawszy element zdjęcia. Na hdr'ach itp. się nie znam, efekt końcowy mi się podoba. Mz trudno jest zrobić zdjęcie w takim miejscu, a Ty sobie świetnie poradziłeś. Lubie takie fotografie :-)
Pozdrawiam
Halo też mnie to irytuje. Nie jestem w stanie tego wyeliminować w pełni przy składaniu przy takim rozrzucie ekspozycji, jak miało to miejsce w tym wypadku.
No i nie miałeś racji ;) Bo DRI to nie HDR. Tak wiem - czepiam sie :D
HDR, DRI - jeden kit :p, a co do eliminacji halo to pokaż oryginał
Jest nieźle ale szału nie ma :mrgreen:
HDR, DRI - jeden kit :p, a co do eliminacji halo to pokaż oryginał
Nie pokazuje oryginałów tylko wersje finalne. ;)
Zresztą na NEFie jest tylko niebo dobrze naświetlone ;) Reszta ciemna jak tyłek Murzyna w bezksiężycową równikową noc.
Nie miałem statywu więc nie udało mi się zrobić z ręki dwóch -identycznych- kadrów z poprawnymi ekspozycjami.
podoba się tak jak jest, bardzo dobrze, że nie pokusiło Cię o prostowanie perspektywy.
Nie pokazuje oryginałów tylko wersje finalne. ;)
Zresztą na NEFie jest tylko niebo dobrze naświetlone ;) Reszta ciemna jak tyłek Murzyna w bezksiężycową równikową noc.
Nie miałem statywu więc nie udało mi się zrobić z ręki dwóch -identycznych- kadrów z poprawnymi ekspozycjami.
pokaż na priva proszę