Zobacz pełną wersję : Nikon Coolpix 5700- pomocy!
Jaszczur
15-04-2006, 15:05
Od tygodnia posiadam nikona 5700 ale jestem zielony jezeli chodzi o fotografowanie .
czy mozecie mi pomoc jak ustawic programy np.zeby na 1 był program do obiektów w ruchu na 2 w pomiszczeniu .
nie znam sie na wartosciach i nie wiem co to balans bieli czy przesłona .chciałbym miec to ustawione a nie zabardzo wiem co do czegi i co od tego zalezy.czy moze mi ktos udzielic jakies porady .a moze sa gotowe schematy na ustawienia?
dziekuje bardzo jezeli ktos zechce mi pomoc.
Pozdrawiam
Masz fajny aparat ale bez znajomosci choc odrobiny podstaw fotografii
nie wykorzystasz jego mozliwosci, bo z gotowymi schematami nie da sie.
Kup ksiazke o fotografii niekoniecznie cyfrowej lub poszukaj w necie.
Moze na poczatek: http://www.horazy.republika.pl/.
I dobrze przewertuj instrukcje.
Powodzenia
Na początek polecam:
http://cyfrografia.pl/wiedza.html
potem, albo najlepiej dla Ciebie - w trakcie Instrukcja Obsługi Nikon Coolpix 5700.
Sam jestem w trakcie nauki, i szczerze polecam ten wariant nauki. Faktycznie zapomnij o stałych nastawach w kilku wariantach - jak często robisz fotki w jednym i tym samym pomieszczeniu? a kiedy robisz fotki sportowe (ruch) to czy zawsze masz takie samo nasłonecznienie?
Pozdrawiam
Darek
politolog16
23-04-2006, 23:27
A co myślicie o samym aparacie, bo zastanawiam się nad jego kupnem. Dzięki za opinie.
Co myslimy o aparacie to nie jest dobrze postawione pytanie - zalezy dla kogo ma on być i do jakich celów. Miałem go prawie rok. Matryca 5 - po przejściu na format 3:2 mamy już niewiele ponad 4. Wolny autofocus - miałem kosztowną awarię elektroniki, aparat dobry, ale dla moich celów okazał się niewystarczajacy.
Miałem ten aparat ze dwa lata temu.
Bardzo dobre szkło, świetna jakość zdjęć - ale tylko na najniższej wartości ISO. Bardzo dobra ergonomia (miałem z gripem), uchylny wyświetlacz.
Wady: powolny AF - jak pisał Irekka, do tego jak dla mnie za wolny zapis na kartę. Niestety - nie mogłem również przeboleć wizjera LCD. I najważniejsza wada (ale to dotyczy wszystkich kompaktów - nie licząc R1) za duża GO.
5 MPxl wystarcza w zupełności - nigdy nie odczuwałem potrzeby posiadania większej rozdzielczości.
O wadach mozna pewnie długo - współpraca z lampą błyskową dedykowaną do nikonów mocno ograniczona, brak asystenta AF, zapis w formacie tiff to chyba 40 sekund, żeby używac filtrów trzeba mocno kombinowac (albo tuleje, albo pierścień zakładany na koniec obiektywu, ostrzenie ręczne to jakaś pomyłka,coś tam jeszcze mnie w nim denerowowło - ale mam już 2 lata d70 i nie wszystko pamiętam. Zalety - świetne makro - bez dodatkowych nakładów, mały, poręczny, możliwa obsługa jedną ręką (drugą np zwisa się z jakieś skarpy nad przepaścią), jednoczesna obsługa lampy wbudowanej i zewnętrznej. Gdy go kupowałem to kosztował tyle co teraz d200.
politolog16
24-04-2006, 14:42
Co myslimy o aparacie to nie jest dobrze postawione pytanie - zalezy dla kogo ma on być i do jakich celów. Miałem go prawie rok. Matryca 5 - po przejściu na format 3:2 mamy już niewiele ponad 4. Wolny autofocus - miałem kosztowną awarię elektroniki, aparat dobry, ale dla moich celów okazał się niewystarczajacy.
Już tłumaczę dla kogo :D . Dla osoby, która fotografuje amatorsko od kilku lat (obecnie Nikonem F65) i myśli o zakupie pierwszej cyfry, ale wymarzony Nikon D70 jest za drogi i to dużo. Chodzi o aparat dobry do nauki, z dużą ilością opcji manualnych. Mówiąc szczerze obecnie zastanawiam się nad Fuji S5600 i Nikon5700. Recenzje troszke lepsze ma Fuji, ale może wynika to stąd, że ludzie którzy używali Nikona mieli większe wymagania.
Kompakty czy jak ktos woli hybrydy nie spcjalnie udały się nikonowi - nawet tu na forum wiekszość poleca inne firmy. Dobre notowania ma panasonic fz30 właśnie za manulane nastawy.
politolog16
24-04-2006, 15:50
Chyba rzeczywiście będzie to Fuji, bo za dużo spotkałem opinii, że oprócz wolnego autofocusa i zapisywania rawów aparat (Nikon5700) jest do tego awaryjny. Dzięki za opinie. Pozdrawiam
Rok z tym aparatem. Upadł mi na bruk i nic. Zadnych awarii. Do nauki bardzo dobry.Wolny AF ? Tak. Lecz ja uważam że jakość fotek to rekompensuje. Mnogość ustawień, i świetne jak na kompakt szkło. Polecam.
Grzegorz