PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Coolpix 5700- pomocy!

Jaszczur
15-04-2006, 15:05
Od tygodnia posiadam nikona 5700 ale jestem zielony jezeli chodzi o fotografowanie .
czy mozecie mi pomoc jak ustawic programy np.zeby na 1 był program do obiektów w ruchu na 2 w pomiszczeniu .
nie znam sie na wartosciach i nie wiem co to balans bieli czy przesłona .chciałbym miec to ustawione a nie zabardzo wiem co do czegi i co od tego zalezy.czy moze mi ktos udzielic jakies porady .a moze sa gotowe schematy na ustawienia?
dziekuje bardzo jezeli ktos zechce mi pomoc.
Pozdrawiam

Pinki
15-04-2006, 21:02
Masz fajny aparat ale bez znajomosci choc odrobiny podstaw fotografii
nie wykorzystasz jego mozliwosci, bo z gotowymi schematami nie da sie.
Kup ksiazke o fotografii niekoniecznie cyfrowej lub poszukaj w necie.
Moze na poczatek: http://www.horazy.republika.pl/.
I dobrze przewertuj instrukcje.
Powodzenia

DarekS
18-04-2006, 21:45
Na początek polecam:
http://cyfrografia.pl/wiedza.html
potem, albo najlepiej dla Ciebie - w trakcie Instrukcja Obsługi Nikon Coolpix 5700.
Sam jestem w trakcie nauki, i szczerze polecam ten wariant nauki. Faktycznie zapomnij o stałych nastawach w kilku wariantach - jak często robisz fotki w jednym i tym samym pomieszczeniu? a kiedy robisz fotki sportowe (ruch) to czy zawsze masz takie samo nasłonecznienie?
Pozdrawiam
Darek

politolog16
23-04-2006, 23:27
A co myślicie o samym aparacie, bo zastanawiam się nad jego kupnem. Dzięki za opinie.

irekka
24-04-2006, 11:05
Co myslimy o aparacie to nie jest dobrze postawione pytanie - zalezy dla kogo ma on być i do jakich celów. Miałem go prawie rok. Matryca 5 - po przejściu na format 3:2 mamy już niewiele ponad 4. Wolny autofocus - miałem kosztowną awarię elektroniki, aparat dobry, ale dla moich celów okazał się niewystarczajacy.

Michu
24-04-2006, 13:09
Miałem ten aparat ze dwa lata temu.
Bardzo dobre szkło, świetna jakość zdjęć - ale tylko na najniższej wartości ISO. Bardzo dobra ergonomia (miałem z gripem), uchylny wyświetlacz.
Wady: powolny AF - jak pisał Irekka, do tego jak dla mnie za wolny zapis na kartę. Niestety - nie mogłem również przeboleć wizjera LCD. I najważniejsza wada (ale to dotyczy wszystkich kompaktów - nie licząc R1) za duża GO.
5 MPxl wystarcza w zupełności - nigdy nie odczuwałem potrzeby posiadania większej rozdzielczości.

irekka
24-04-2006, 13:32
O wadach mozna pewnie długo - współpraca z lampą błyskową dedykowaną do nikonów mocno ograniczona, brak asystenta AF, zapis w formacie tiff to chyba 40 sekund, żeby używac filtrów trzeba mocno kombinowac (albo tuleje, albo pierścień zakładany na koniec obiektywu, ostrzenie ręczne to jakaś pomyłka,coś tam jeszcze mnie w nim denerowowło - ale mam już 2 lata d70 i nie wszystko pamiętam. Zalety - świetne makro - bez dodatkowych nakładów, mały, poręczny, możliwa obsługa jedną ręką (drugą np zwisa się z jakieś skarpy nad przepaścią), jednoczesna obsługa lampy wbudowanej i zewnętrznej. Gdy go kupowałem to kosztował tyle co teraz d200.

politolog16
24-04-2006, 14:42
Co myslimy o aparacie to nie jest dobrze postawione pytanie - zalezy dla kogo ma on być i do jakich celów. Miałem go prawie rok. Matryca 5 - po przejściu na format 3:2 mamy już niewiele ponad 4. Wolny autofocus - miałem kosztowną awarię elektroniki, aparat dobry, ale dla moich celów okazał się niewystarczajacy.

Już tłumaczę dla kogo :D . Dla osoby, która fotografuje amatorsko od kilku lat (obecnie Nikonem F65) i myśli o zakupie pierwszej cyfry, ale wymarzony Nikon D70 jest za drogi i to dużo. Chodzi o aparat dobry do nauki, z dużą ilością opcji manualnych. Mówiąc szczerze obecnie zastanawiam się nad Fuji S5600 i Nikon5700. Recenzje troszke lepsze ma Fuji, ale może wynika to stąd, że ludzie którzy używali Nikona mieli większe wymagania.

irekka
24-04-2006, 14:51
Kompakty czy jak ktos woli hybrydy nie spcjalnie udały się nikonowi - nawet tu na forum wiekszość poleca inne firmy. Dobre notowania ma panasonic fz30 właśnie za manulane nastawy.

politolog16
24-04-2006, 15:50
Chyba rzeczywiście będzie to Fuji, bo za dużo spotkałem opinii, że oprócz wolnego autofocusa i zapisywania rawów aparat (Nikon5700) jest do tego awaryjny. Dzięki za opinie. Pozdrawiam

Plessis
29-04-2006, 19:24
Rok z tym aparatem. Upadł mi na bruk i nic. Zadnych awarii. Do nauki bardzo dobry.Wolny AF ? Tak. Lecz ja uważam że jakość fotek to rekompensuje. Mnogość ustawień, i świetne jak na kompakt szkło. Polecam.
Grzegorz