PDA

Zobacz pełną wersję : D40X - Łapanie ostrości

surf_star
07-05-2008, 14:14
Witam.
Jestem świeżak więc nie krzyczeć;)
Mam w D40X ustawiony AF na manuala, tak że wybieram sobie w jakim miejscu ma ją zlapać.
Są trzy pola focusa i mam takie pytanie, czy jest możliwośc złapania ostrości np. w dwóch punktach, czy po prostu łapać na jednen i bawić się GO żeby było ostro w całym kadrze?

JK
07-05-2008, 14:19
Witam.
Jestem świeżak więc nie krzyczeć;)
Mam w D40X ustawiony AF na manuala, tak że wybieram sobie w jakim miejscu ma ją zlapać.
Są trzy pola focusa i mam takie pytanie, czy jest możliwośc złapania ostrości np. w dwóch punktach, czy po prostu łapać na jednen i bawić się GO żeby było ostro w całym kadrze?

Krzyczeć nie będę, ale myślę, że powinieneś zacząć od lektury jakiejś książki o podstawach fotografii. Twoje pytanie świadczy o tym, że określenie "świeżak", wcale nie jest przesadzone. :wink:

surf_star
07-05-2008, 14:28
Dobra powiem inaczej, bo chyba sie nie zrozumielismy. Chodzi mi o to czy mozna lapać focus w klika punktów - a D40X ma ich całe trzy. Jest przycisk AF-L/AE-L ale nie wiem jak mam z niego korzystać.

JK
07-05-2008, 14:36
Właśnie dlatego poradziłem Ci lekturę książki o podstawach. Jak przeczytasz i przemyślisz, to będziesz wiedział.

surf_star
07-05-2008, 14:40
Dobra dzięki wielkie.
Taki wielki problem napisać: tak można w D40X łapać focus w kilka miejsc za pomocą AF-L/AE-L
lub nie nie można!!

fil_ftp
07-05-2008, 14:41
Dobra powiem inaczej, bo chyba sie nie zrozumielismy. Chodzi mi o to czy mozna lapać focus w klika punktów - a D40X ma ich całe trzy. Jest przycisk AF-L/AE-L ale nie wiem jak mam z niego korzystać.

Robisz komuś portret, w oddali widać drzewo [np. 30m za osobą]. Drzewo jest w lewej kratce AF, osoba w środkowej. Czy naprawde wierzysz, że jest w aparacie opcja, aby i drzewo i osoba była ostra?

Mi1980
07-05-2008, 14:46
W EOSie 300 analogowym jest program AUTODEPTH, który dba, aby ostrość była we wszystkich punktach autofocusa.

surf_star
07-05-2008, 14:46
Nie wierze tylko pytam.
Napisałem wczesniejczy mozna, czy jak nie to mam łapać np. tak jak piszesz na osobe, a bawic sie GO zeby było ostro w całym kadrze.

kronos28
07-05-2008, 16:02
a przeczytaj chociaż instrukcję - tam jest to wyjaśnione, bo ostatnio przeglądałem instrukcje od tego aparatu... co to jest GO, od czego zależy, jak działa AF itd.

swider
09-05-2008, 15:37
nie mam D40x, ale jestem przekonany (ba, nawet pewny), ze sie nie da :) Operowaniem GO trzeba sie nauczyc, to jest jedna z podstaw w fotografii.

bows108
09-05-2008, 19:14
Czesc - hehe ,prosze sie nie czepiac beginerow , tylko ladnie odpowiadac na pytania zgodnie z posiadana wiedza ;) . Na czytanie ksiazek i zabawe z optyka nalezy znalezc czas , ale jak sadze doswiadczeni koledzy nie maja problemow z odpowiedzia na podstawowe pytania - a to czesto bardzo ulatwia sprawe , nawet w kwestiach pozornie banalnych . To tak jak ktos pyta o droge , a my zamiast odpowiedziec oswiadczamy " a nie zawracaj pan glowy , kup se GPS albo mape ..." zamiast zyczliwie wskazac " a to tutaj za rogiem " ...:) Pozdro!

raven
09-05-2008, 19:53
Dobra dzięki wielkie.
Taki wielki problem napisać: tak można w D40X łapać focus w kilka miejsc za pomocą AF-L/AE-L
lub nie nie można!!

Nie można w D40X łapać focus w kilka miejsc.
Przycisk AF-L/AE-L służy do blokady ostrości i/lub ekspozycji podczas przekadrowywania.

Archibald
09-05-2008, 21:58
...To tak jak ktos pyta o droge , a my zamiast odpowiedziec oswiadczamy " a nie zawracaj pan glowy"...
Sorry, ale to nie tak samo ;-) Decydując się na lustrzankę wypada posiadać choć minimum wiedzy, przykro mi, ale taka jest prawda. Później się słyszy opinie - miałem małpkę i było OK, a teraz nic mi nie wychodzi...

W temacie - proponowałbym zaawansowany kompakt zamiast lustra. Kompakty z reguły mają wszystko ostre na zdjęciach.

zdrowamarchewka
30-05-2008, 07:48
Jak jest manual to te trzy punkty sa niekatywne, jest ku..na nic nieaktywne ;(((( możesz sobie łapać wizualnie na czucie ostrość. To co zauważysz na matówce to Twoje.

Niestety.

Gacek80
30-05-2008, 07:57
Zacznij od tego:
http://www.fotografia.kopernet.org/

KrzysztofS
30-05-2008, 10:56
Jak jest manual to te trzy punkty sa niekatywne, jest ku..na nic nieaktywne ;(((( możesz sobie łapać wizualnie na czucie ostrość. To co zauważysz na matówce to Twoje.Niestety.

nie zawsze trzeba na czucie, jest mozliwosc skorzystania z podpowiedzi aparatu co do ostrosci, polecam Manuala w tej sprawie

conio
30-05-2008, 15:52
Abstrahując od tekstów typu RTFM i podobnych, to D40X nie ma takiej możliwości o jaką pyta surf_star.
Coś takiego jest w Canonach (już od 400D) i nazywa się priorytetm głębi ostrości, który to tryb umożliwia "złapanie" punktów ostrzenia, a aparat dobiera przesłonę aby było ostro.

swider
02-06-2008, 17:27
i to jest bardzo fajny bajer, w sczegolnoscido landszaftu. Szkoda, ze Nikon nie ma tej fcji... pozostaje nam skala glebi ostrosci :D