Zobacz pełną wersję : D40X - Łapanie ostrości
surf_star
07-05-2008, 14:14
Witam.
Jestem świeżak więc nie krzyczeć;)
Mam w D40X ustawiony AF na manuala, tak że wybieram sobie w jakim miejscu ma ją zlapać.
Są trzy pola focusa i mam takie pytanie, czy jest możliwośc złapania ostrości np. w dwóch punktach, czy po prostu łapać na jednen i bawić się GO żeby było ostro w całym kadrze?
Witam.
Jestem świeżak więc nie krzyczeć;)
Mam w D40X ustawiony AF na manuala, tak że wybieram sobie w jakim miejscu ma ją zlapać.
Są trzy pola focusa i mam takie pytanie, czy jest możliwośc złapania ostrości np. w dwóch punktach, czy po prostu łapać na jednen i bawić się GO żeby było ostro w całym kadrze?
Krzyczeć nie będę, ale myślę, że powinieneś zacząć od lektury jakiejś książki o podstawach fotografii. Twoje pytanie świadczy o tym, że określenie "świeżak", wcale nie jest przesadzone. :wink:
surf_star
07-05-2008, 14:28
Dobra powiem inaczej, bo chyba sie nie zrozumielismy. Chodzi mi o to czy mozna lapać focus w klika punktów - a D40X ma ich całe trzy. Jest przycisk AF-L/AE-L ale nie wiem jak mam z niego korzystać.
Właśnie dlatego poradziłem Ci lekturę książki o podstawach. Jak przeczytasz i przemyślisz, to będziesz wiedział.
surf_star
07-05-2008, 14:40
Dobra dzięki wielkie.
Taki wielki problem napisać: tak można w D40X łapać focus w kilka miejsc za pomocą AF-L/AE-L
lub nie nie można!!
Dobra powiem inaczej, bo chyba sie nie zrozumielismy. Chodzi mi o to czy mozna lapać focus w klika punktów - a D40X ma ich całe trzy. Jest przycisk AF-L/AE-L ale nie wiem jak mam z niego korzystać.
Robisz komuś portret, w oddali widać drzewo [np. 30m za osobą]. Drzewo jest w lewej kratce AF, osoba w środkowej. Czy naprawde wierzysz, że jest w aparacie opcja, aby i drzewo i osoba była ostra?
W EOSie 300 analogowym jest program AUTODEPTH, który dba, aby ostrość była we wszystkich punktach autofocusa.
surf_star
07-05-2008, 14:46
Nie wierze tylko pytam.
Napisałem wczesniejczy mozna, czy jak nie to mam łapać np. tak jak piszesz na osobe, a bawic sie GO zeby było ostro w całym kadrze.
kronos28
07-05-2008, 16:02
a przeczytaj chociaż instrukcję - tam jest to wyjaśnione, bo ostatnio przeglądałem instrukcje od tego aparatu... co to jest GO, od czego zależy, jak działa AF itd.
nie mam D40x, ale jestem przekonany (ba, nawet pewny), ze sie nie da :) Operowaniem GO trzeba sie nauczyc, to jest jedna z podstaw w fotografii.
Czesc - hehe ,prosze sie nie czepiac beginerow , tylko ladnie odpowiadac na pytania zgodnie z posiadana wiedza ;) . Na czytanie ksiazek i zabawe z optyka nalezy znalezc czas , ale jak sadze doswiadczeni koledzy nie maja problemow z odpowiedzia na podstawowe pytania - a to czesto bardzo ulatwia sprawe , nawet w kwestiach pozornie banalnych . To tak jak ktos pyta o droge , a my zamiast odpowiedziec oswiadczamy " a nie zawracaj pan glowy , kup se GPS albo mape ..." zamiast zyczliwie wskazac " a to tutaj za rogiem " ...:) Pozdro!
Dobra dzięki wielkie.
Taki wielki problem napisać: tak można w D40X łapać focus w kilka miejsc za pomocą AF-L/AE-L
lub nie nie można!!
Nie można w D40X łapać focus w kilka miejsc.
Przycisk AF-L/AE-L służy do blokady ostrości i/lub ekspozycji podczas przekadrowywania.
Archibald
09-05-2008, 21:58
...To tak jak ktos pyta o droge , a my zamiast odpowiedziec oswiadczamy " a nie zawracaj pan glowy"...
Sorry, ale to nie tak samo ;-) Decydując się na lustrzankę wypada posiadać choć minimum wiedzy, przykro mi, ale taka jest prawda. Później się słyszy opinie - miałem małpkę i było OK, a teraz nic mi nie wychodzi...
W temacie - proponowałbym zaawansowany kompakt zamiast lustra. Kompakty z reguły mają wszystko ostre na zdjęciach.
zdrowamarchewka
30-05-2008, 07:48
Jak jest manual to te trzy punkty sa niekatywne, jest ku..na nic nieaktywne ;(((( możesz sobie łapać wizualnie na czucie ostrość. To co zauważysz na matówce to Twoje.
Niestety.
Zacznij od tego:
http://www.fotografia.kopernet.org/
KrzysztofS
30-05-2008, 10:56
Jak jest manual to te trzy punkty sa niekatywne, jest ku..na nic nieaktywne ;(((( możesz sobie łapać wizualnie na czucie ostrość. To co zauważysz na matówce to Twoje.Niestety.
nie zawsze trzeba na czucie, jest mozliwosc skorzystania z podpowiedzi aparatu co do ostrosci, polecam Manuala w tej sprawie
Abstrahując od tekstów typu RTFM i podobnych, to D40X nie ma takiej możliwości o jaką pyta surf_star.
Coś takiego jest w Canonach (już od 400D) i nazywa się priorytetm głębi ostrości, który to tryb umożliwia "złapanie" punktów ostrzenia, a aparat dobiera przesłonę aby było ostro.
i to jest bardzo fajny bajer, w sczegolnoscido landszaftu. Szkoda, ze Nikon nie ma tej fcji... pozostaje nam skala glebi ostrosci :D