PDA

Zobacz pełną wersję : D50 - uszkodzone pixele na wyswietlaczu LCD

rico
15-04-2006, 12:33
Jestem nowy na forum więc wypada się przywitać więc : WITAM WSZYSTKICH :)

Jestem od kilku dni szczęśliwym posiadaczem D50 ale może nie do końca szczęśliwym...
Zauważyłem podczas testowania sprzętu że na ciemnych zdjęciach mam dwa jasne pixele, jeden w obszarze wyświetalnego zdjęcia a drugi przy samej krawędzi ale tylko na LCD. Sprawdziłem na monitorze i ich nie ma więć to na pewno wina LCD. Pytanie jest takie czy to podlega wymianie/naprawie gwarancyjnej ze strony Nikon Polska? Czy producent ma jakieś wytyczne co do dopuszczalnych ilości uszkodzonych pixeli na LCD?

Często zdarzają się takie wyświetlacze czy po prostu miałem dużego pecha? :(

sprocket
15-04-2006, 16:35
Witaj w klubie :) - koledzy juz pisali o tym, to nie uszkodzony LCD tylko poprostu zle pixele na matrycy widocznie ten typ tak ma , ja mam prawie kazdy ma takie pixele, naucz sie z tym zyc albo jak chcesz oddaj puszke tylko mysle ze nastepna bedzie miala to samo
Przy duzym iso takie pixele na wysw. LCD sa szczegolnie dobrze widoczne :)

Lucid
15-04-2006, 17:07
ja miałem kilka pikseli na krawedziach w canonie s1 i nie wpływało to na zdjecie...zreszta raz były raz ich nie było :)

aries.mehehe
15-04-2006, 17:56
Witaj w klubie :) - koledzy juz pisali o tym, to nie uszkodzony LCD tylko poprostu zle pixele na matrycy...

Nie strasz go, przecież napisał, że na monitorze tego nie widzi, więc to tylko LCD w aparacie.

W instrukcji jest pewnie napisane, że 99,9% pixeli na wyświetlaczu będzie działać ;) (nie znalazłem tego akurat) więc nawet 115 pixeli padniętych się nie kwalifikuje do wymiany ;) hehe... Chyba, że leżą tak, że tworzą jedną plamę... W każdym razie sprzedawca z powodu dwóch Ci aparatu nie wymieni ;) Poza tym, na zdjęcia to nie rzutuje...

PS. Mi wszystkie działają (jeszcze...).

sadki
16-04-2006, 11:20
Ja bym to reklamował, ale najpierw trzeba sprawdzić czy nie ma jakiegoś wrednego zapisu na gwarancji. Niesprawne pixele = niesprawny aparat. Nawet, jeśli jest to tylko LCD i nikomu to nie przeszkadza.