PDA

Zobacz pełną wersję : brudna matryca - jaki serwis polecacie , mieszkam w Jastrzebie Zdrój (dawne woj. Kato

krzysztofp77
06-05-2008, 17:22
Jestem zielony jeszcze bo zabawe z lustrzankami zacząłem niedawno i zdażyło mi się ubabrać martyce, więc poszukuje dobrego serwisu który wyczyścił by mi mój aparacik (Nikon d40) nadmienie tyklko że mieszkam w Jastrzebie Zdrój (dawne woj. Katowickie). Bardzo prosze o pomoc, zdaję sobie sprawe żeto błache pytanie ale mam nadzieję że pomożecie.

zurek17
06-05-2008, 17:27
Myśle, ze najlepszy będzie serwis Nikona:). Jeśli masz gwarancje to zrobią to za darmo, a jeśli nie masz to nie wiem.

A tak swoją droga to witam gdyż mieszkasz niedaleko ode mnie:).

grudzinsky
06-05-2008, 17:29
pierwszy lepszy zaklad foto z serwisem wykonuje takie uslugi. koszt to ok 50zl wiec nie ma co panikowac. inna sprawa jest taka, ze jesli przy przeslonach do f/11 matryca nie wyglada jak plaza to dal bym spobie spokoj z czyszczeniem :) kilka wiekszych syfow zawsze mozna w jakims gimpie wyczyscic :) chyba, ze matryca jest tak zafajdana, ze zdjec nie idzie ogladac wtedy pierwszy lepszy zaklad foto! nie mylic ze sklepami w centrach handlowych :)

mpwt
06-05-2008, 17:31
A czy w ogóle sam coś próbowałeś czyścić? Bo warto kupić gruszkę w aptece i samemu spróbować mocno dmuchnąć (sprawdzić wcześniej czy nie lecą śmieci). Bo taka grucha to podstawowe wyposażenie...

krzysztofp77
06-05-2008, 18:06
wydmuchałem, ale to niewiele dało więc troszkę przetarłem delikatną szmateczką do czyszczenia matryc notebooków i to był mój błąd bo bardziej zmaściłem niż pomogłem

Valdek_Tychy
06-05-2008, 18:45
Czyli kompletny hardcor :D Nie wiem czy jest coś blisko Jastrzębia,ja jakieś 3 lata temu czyściłem filtr na matrycy w Chorzowie u Arkadiusza Gary (wziął 100) i szczerze mowiąc nie byłem zadowolony ale po jakimś czasie sam wyczyściłem izopropanolem i zrobiłem to lepiej niż wcześniejszy "fachowiec"

skuba
06-05-2008, 19:01
Myśle, ze najlepszy będzie serwis Nikona:). Jeśli masz gwarancje to zrobią to za darmo, a jeśli nie masz to nie wiem.

Czy na gwarancji, czy nie, na Postępu i tak 8 dych się należy.

mpwt
06-05-2008, 21:13
troszkę przetarłem delikatną szmateczką do czyszczenia matryc notebooków i to był mój błąd

To był wielki błąd. Od dwóch lat bawię się dSLRami (wcześniej Zenity, EOSy), zmieniam obiektywy często i do tej pory grucha starczała... a te ewentualne mikro śmieci to widać dopiero przy f20... zlitujcie się nad tymi paprochami, normalnie ich nie widać...

zurek17
07-05-2008, 17:44
Czy na gwarancji, czy nie, na Postępu i tak 8 dych się należy.

Cóż przepraszam za błędne info. Najwyraźniej zbyt mocno wierzyłem w dobroć Nikona:).

Valdek_Tychy
07-05-2008, 18:04
zbyt mocno wierzyłem w dobroć Nikona:).

Wątek z dowcipami w innym dziale ;) :D

Angarel
08-05-2008, 19:22
Czyli kompletny hardcor :D Dokładnie.... cóż człowiek uczy się na własnych błędach.

krzysztofp77
09-05-2008, 00:24
ludzie pomocy..... pożartujemy kiedy indziej

Valdek_Tychy
09-05-2008, 08:03
ludzie pomocy..... pożartujemy kiedy indziej

Zacytuję sam siebie gdzie podałem Ci namiary

Czyli kompletny hardcor :D Nie wiem czy jest coś blisko Jastrzębia,ja jakieś 3 lata temu czyściłem filtr na matrycy w Chorzowie u Arkadiusza Gary (wziął 100) i szczerze mowiąc nie byłem zadowolony ale po jakimś czasie sam wyczyściłem izopropanolem i zrobiłem to lepiej niż wcześniejszy "fachowiec"

ale jak napisałem nie byłem z niego zbyt zadowolony tyle,że pewnie mimo wszystko zrobi to lepiej niż Ty
Tu masz moją wypowiedz o znanych mi serwisach foto na terenie woj.śląskiego z tym,że lepiej się z nimi skontaktować telefonicznie i ustalić czy czyszczą

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=700213#post700213

Jeśli chcesz sobie zrobić wycieczkę do Krakowa to b.dobry serwis jest na ul.Czapskich (dres do znalezienia na forum) gdzie ponoć robią to bardzo dobrze i nie drogo.

krzysztofp77
09-05-2008, 11:56
dzwoniłem do 2 pierwszych i: "nie ma takiego nr..", próbowałem ustalić nr ze strony panoramy firm ale nie ma..... tylko do gościa z chorzowa udało mi się dodzwonić , ale chce 80zł czyli tyle co w serwisie więc chyba wybrałbym serwis

krzysztofp77
09-05-2008, 12:03
dzwoniłem do gościa z siemianowic (Wróbla 7b/43), kożystał ktoś z jego usług???

Yuras
10-05-2008, 01:42
Zadzwoń do Kadejów w Krakowie na Czapskich 012 429-10-28 i wybierz się z rodzinką jak mówiłem na sobotnią wycieczkę, zrobią Ci to na miejscu a później jeszcze potestować masz gdzie.

pinkfloyd
12-05-2008, 17:36
sam mam brudny sensor w swoim d40x ale brudy widac tak od f18.. powiedzcie mi, jakąż to tajemną i nieosiągalną dla zwykłego smiertelnika metode stosuja w serwisie?!?!? bo podejrzewam, że miotełki ida w ruch az miło.. na allegro taki zestaw kosztuje ok 70 zł miotełki suche i mokre.. sam boje sie tam wtykac łapy bo tymi miotełkami to sie trzeba uwijać.. moja matryca nie jest zapaćkana bo nic przy niej nie majstrowałem ale drobne pyłki tam widać.. mieszkam w okolicach Żywca i wysyłanie aparatu do W-wy serwis i odesłanie potrwa sporo czasu.. boje sie tez iśc do pierwszego lepszego fotografa.. a w ogóle śmieszna sytuacja bo oostatnio próbowałem sie dodzwonić do serwisu i to istny horror jest.. kilka dni bez skutku, w końcu napisałem maila, z pretensjami, że za spore $ firma Nikon i tak ma klienta w 4 literach i poskutkowało.. do pół godziny zadzwonił Pan i porozmawiał :)

myslicie, że te miejsca sa godne zaufania?
Foto-Technika. PHU
0 32 254 18 21 40-868 Katowice, Piastów 8 - 1000-lecie

Serwis sprzętu fotograficznego
0 32 251 68 71 40-067 Katowice, Mikołowska 9

Serwis aparatów fotograficznych
41-500 Chorzów, 0 602 13 37 76
ul.Hajducka 4
Arkadiusz Gara

pozdrawiam

Valdek_Tychy
12-05-2008, 20:10
myslicie, że te miejsca sa godne zaufania?

Ludzie starajcie się przynajmniej rozumieć to co czytacie i nie ograniczajcie się do przeczytania tytułu wątku i piszecie posta.Nigdzie indziej jak właśnie w tym wątku opisałem w/wym. serwisy. :[

pinkfloyd
13-05-2008, 07:56
Ludzie starajcie się przynajmniej rozumieć to co czytacie

i wzajemnie.. zapytałem o opinie innych użytkowników forum, a nie tylko Pana ..
serwis na Czapskich 1 ma same pozytywne opinie, ale już dwie, czy trzy wyczytałem gdzieś nieprzychylne..

pozdrawiam

McEarl
16-05-2008, 14:01
Witam !

Serwis serwisem, a matryce mozna bardzo dobrze wyczyscic samemu.
Robilem to 3 razy w mom D50 podczas 2,5 roku uzytkowania i po kazdym czyszczeniu
matryca byla czysciutka przy f32 !!!

Uzywam do tego celu "systemu" opisanego w linku: http://www.2filter.com/prices/products/eclipse.html
(strona jest amerykanska ale produkt jest dostepny w Europie)

Sprowadzalem zestaw przez znajomego z UK - przyznam, ze nie wiem jak jest z dostepnoscia w Polsce,
ale w Niemczech na pewno jest dostepny.

Moze nie jest to duzo tansze od czyszczenia w serwisie ale ma nastepujace plusy:

- unikamy wysyllania aparatu do serwisu (jesli nie ma go w poblizu zamieszkania), a tym samym
kosztow kuriera, ryzyka uszkodzenia, i faktu rozstania sie z aparatem na jakis czas

- z pewna wprawa, ktora juz uzyskamy przy pierwszym czyszczeniu jestesmy w stanie wyczyscic
matryce, ze bedzie wygladala jak w nowym aparacie - osobiscie slyszalem sporo krytycznych uwag
na temat jakosci czyszczenia matryc w serwisie Nikon'a.

Polecam - na prawde warto!

Pozdr
McE