Zobacz pełną wersję : D300 a IR - manualny pomiar balansu bieli
No i klops. Zazieleniło sie i chciałem sprawdzić jak D300 reaguje na IR'ki i za nic nie mogę zmierzyć balansu bieli z założonym filtrem.
Wszystko zgodnie z instrukcją obsługi, w D70s manualny pomiar WB z założonym filtrem działał bez problemu, a z D300 udało mi się uzyskać tylko 100 x "no good".
Jakieś pomysły??
RAW i ustawienie WB na kompie, ale słabo to widzę, przerabiałem to już z S3PRO, w końcu zainwestowałem 200 PLN w Olka C-2020Z:-)
A może jest jakiś sposób,żeby podobnie jak krzywe, można było wgrać do D300 wzornik WB??
No i klops. Zazieleniło sie i chciałem sprawdzić jak D300 reaguje na IR'ki i za nic nie mogę zmierzyć balansu bieli z założonym filtrem.
Wszystko zgodnie z instrukcją obsługi, w D70s manualny pomiar WB z założonym filtrem działał bez problemu, a z D300 udało mi się uzyskać tylko 100 x "no good".
Jakieś pomysły??
w d200 już też się w zasadzie nie dawało poprawnie zbalansować przez aparat, rób w rawach i balansuj np w C1 który radzi sobie z tym bez najmniejszego problemu (pipetą na trawę i gotowe)
Jakieś pomysły??
A jak wygląda kwestia czasu naświetlania też tak długo trzeba naświetlać jak w D80/D200
oczywiscie, ze w D200 sie dawalo (i daje) uzyskac poprawny WB do IR. problemem byl tylko dlugi czas naswietlania.
oczywiscie, ze w D200 sie dawalo (i daje) uzyskac poprawny WB do IR. problemem byl tylko dlugi czas naswietlania.
Wszyscy psioczą na długi czas - a od czego statywy są??
Veyron czy masz jakiś specjalny patent na pre Wb z założonym filtrem?? Podzielisz się??
dokladnie nie pamietam jak to bylo bo robilem to w ubiegle lato, ale teraz jest u mnie slonce to postaram sie zaraz przypomniec procedure. problemem moze byc tylko brak statywu :(
Veyron czy masz jakiś specjalny patent na pre Wb z założonym filtrem?? Podzielisz się??
Niby tak ale ja jednak wolę naświetlać 1s w D50 niż 15s w D200
Nawet mając solidny statyw istnieje większe prawdopodobieństwo poruszenia przy takim czasie.
Po prostu trzeba sobie zostawić D50/D70 do fotografii w podczerwieni
OK. no to przypomnialem sobie :)
ja robie to tak, ze zakladam jakis teleobiektyw (nie trzeba tak robic, ale jest duzo wygodniej), wybieram miejsce, na ktorym chce zmierzyc WB (jakas nasłoneczniona, swieza trawa). lekko przeostrzam zeby obraz w wizjerze byl rozmyty. ustawiam WB na pre i naswietlam przeswietlajac o kilka EV (trzeba sprawdzic kiedy Pre WB zalapie wystarczajaco duzo swiatla).
jak juz jest OK to zmieniam dowolnie obiektywy i trzaskam foty :D
sposob dziala zawsze ze 100% skutecznoscia. nawet przed chwila bez problemu to zrobilem a nie mam statywu i WB ustawialem trzymajac aparat tylko w rekach.
takie cos dostalem przed chwila naswietlajac 8s. przepraszam za jakosc, ale nie mam statywu.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Jeszcze jest taka kwestia ze przy malym wietrze przy kilku sekundach naswietlannia wszystkie krzaczory i drzewa nieostre beda