Zobacz pełną wersję : dylemat zakup d40 czy dobry obiektyw
mam mały dylemat moge kupić sigme 28-60mm ze stałym światłem f2,8 do mojego f 601 który jest w cenie d40 co waszym zdaniem lepiej sie opłaci obiektyw raczej będzie działał dopiero z d80 bo nie posiada wbudowanego silnika af
Kup D40, tez mam 601 i nie mozna ciagle na filmach leciec.
nie mozna ciagle na filmach leciec.
Można...
A jakie masz teraz obiektywy? Bo znowu Sigma 24-60 nie jest jakaś rewelacyjna. Ostatnio w dziale optyka był wątek o niej (i porównanie do 24-70).
zeiss 50 mm tesar
pentacon 200 mm
oba pochodzą od mojej prakticy
wczoraj z ciekawości poszedłem do sklepu i pobawiłem sie d40x i d60 ale zdjęcia mnie załamały totalnie otrzymałem takie zaszumienie nieważne jaki tryb był włączony z lampą czy bez zamiast czystych czerni przykrył je szary szum i wogule wszędzie był widoczny na zdjęciu
MarzycielPL
07-05-2008, 08:59
wczoraj z ciekawości poszedłem do sklepu i pobawiłem sie d40x i d60 ale zdjęcia mnie załamały totalnie otrzymałem takie zaszumienie nieważne jaki tryb był włączony z lampą czy bez zamiast czystych czerni przykrył je szary szum i wogule wszędzie był widoczny na zdjęciu
Co do szumienia to chyba cos zle w puszkach bylo ustawione ja mam d40x i tam delikatne szumy dopiero zauwazam przy iso 800 wiec moze zle ustawione cos w puszkach bylo moze iso na na stale na 1600 badz Hi. Sprawdziles to?
niemiałem na tyle czasu aby sie bawić opcjami iso w d40x było w granicach 200 a w d60 w granicach 400 podejżałem w informacji o zdjęciach moim skromnym zdaniem tragedia a saturn i fotojoker w galeri krakowskiej nie są jaskiniami bez światła
niemiałem na tyle czasu aby sie bawić opcjami iso w d40x było w granicach 200 a w d60 w granicach 400 podejżałem w informacji o zdjęciach moim skromnym zdaniem tragedia a saturn i fotojoker w galeri krakowskiej nie są jaskiniami bez światła
To chyba coś źle oglądałeś zdjęcia. Może 200% powiększenia wybrałeś? Bo jak oglądałeś te zdjęcia? W domu na kompie?
niemiałem na tyle czasu aby sie bawić opcjami iso w d40x było w granicach [???] 200 a w d60 w granicach 400 podejżałem w informacji o zdjęciach moim skromnym zdaniem tragedia a saturn i fotojoker w galeri krakowskiej nie są jaskiniami bez światła
Oczywiście, że galerie handlowe to nie jaskinie, ale chamskie jarzeniówki to też nie jest ideał oświetlenia. Mój D50 też nie robi dobrych zdjęć przy jarzeniówkach (jest potem trochę roboty z balansem bieli, tonacją skóry itp.).
Nie zrażaj się do tego aparatu, ale musisz go wypróbować w normalnych warunkach (czyli pożyczyć od kogoś w spokoju, a nie w sklepie, gdzie kłębi się milion potrącających Cię ludków).
miałem okazje pstryknąć kilka fotek d40 na imprezie prawie egipskie ciemności ale miałem lampe sb600 do dyspozycji i fotki wyszły ok a oglądałem w domu bez powiększania a te z "galeri" tragedia sam nieiwem co teraz lepsze cyfra czy klisza i dobry obiektyw czytaj jasny
ps niestety kumpel nie pożyczy aparatu wtedy zrobił wyjątek bo miał być na zdjęciu a w saturnie i fotojokerach no to niema jak najlepiej jakbyś im głowy nie zawracał i za szyby sobie pooglądał już mnie tam pomału mają dosyć zresztą w tesko raz gość uciekł jak mu zadałem pytanie na temat komputera który chciał wcisnąć babci co wnuczkowi prezent chciała zrobić
Witam!
Zdjęcia z D40 czy D40x są dobrej jakości. Ja też mam cyfrę i analoga. Ale znudziło mi się (czytaj, przestało opłacać) wywoływanie zdjęć, a na dobry skaner mnie nie stać.
W labie wywołuję zdjęcia z cyfry lekko zmiękczone z normalną kolorystyką.
Są przyjemne dla oka. Cyfra to chyba nieunikniona kolejność rzeczy, chociaż ludziska wracają do analogów.