Zobacz pełną wersję : lampa błyskowa a nikon f601
jak zmusić lampe sb28dx i lampe sb800 do pracy z nikonem f601 tzn żeby lampa pobrała sobie takie parametry jak iso filmu ,przysłone i zum jeśli to możliwe bo błyskać to błyska tylko że reszte parametrów musze wprowadzić z palca odrazu mówie że lampy testowałem w sklepie
Z SB800 nie powinieneś mieć większych problemów, powinna działać w TTL (i-TTL i D-TTL oczywiście nie będzie działać, bo puszka nie ma tych opcji), nawet BL powinno zagrać (bez znaczka BL na wyświetlaczu). Niestety zarówno ISO jak i wartość zoomu musisz wprowadzić ręcznie. Nie da rady.
Niestety, z F601 się to nie uda! F601, w odróżnieniu od np. F801 i innych modeli bardziej zaawansowanych, nie komunikuje się z lampą cyfrowo, tylko tradycyjnie, analogowo, tak jak starsze modele z TTL (FG, FE2, FA, F301), i w związku z tym komunikacja między lampą a aparatem jest ograniczona do pomiaru TTL, przestawienia czasu synchronizacji, sygnalizacji niedostatecznej ekspozycji w wizjerze, i zablokowania spustu w przypadku złej kombinacji ustawień (np. na lampie tryb A lub M, a w aparacie P lub S). Komunikacja innych parametrów nie jest możliwa - dlatego trzeba czułość filmu i liczbę przysłony ustawiać na lampie ręcznie. Nie działa też auto-zoom lampy, bo informacja o ogniskowej nie jest przekazywana z aparatu do lampy.
Na lampie nie można też ustawić trybu TTL-BL (tryb TTL z uwzględnieniem istniejącego oświetlenia, w starszych lampach symbolizowany człowiekiem ze słoneczkiem) - w przypadku F601 tryb ten włącza się lub wyłącza na aparacie, a nie na lampie!
czyli rozumiem że przy sb28dx jaki sb800 ustawiam np. tryb auto na lampie wklepuje ręcznie iso, przysłone i ustawienie zomu dla aktualnego obiektywu i ma wszystko chulać czyli zdjęcia mają wyść prawidłowo naświetlone
ps rozumiem że podłączając np sb28dx do nikona d40 lub innego cyfrowego bedzie działać tak samo jak z moim f 601 czyli te same parametry musze podać z palca
ps2 a czy bende miał wspomaganie af za pomocą wbudowanych czerwonych diud z powyszymi lampami w f601 i cyfrakach
Tak, po wklepaniu powinno działać z TTL, czyli normalnie. Wspomaganie AF powinno być, bo lampa wysyła tylko światło, które po odbiciu od przeszkody wyłapuje czujnik aparatu. Tak samo pracowały stare lampy (np. SB24) dedykowane do 601.
dzięki za odpowiedź dzisiaj kupiłem nową sb-28dx za całe 300 zł po przecenie w likwidowanym sklepie z asortymentem foto i dotego aktualna gwarancja przymnie podbita
SB28dx NIE BĘDZIE działała w trybie TTL z D40, D70(s), D60, D80!!!
dzięki za odpowiedź dzisiaj kupiłem nową sb-28dx za całe 300 zł po przecenie w likwidowanym sklepie z asortymentem foto i dotego aktualna gwarancja przymnie podbita
Niestety owa gwarancja nie na wiele się przyda - Nikon Polska jej nie uzna - zbyt dlugi okres minął od momentu wyprodukowania sprzetu.
- wracając do gwarancji jest mi to obojętne czy ją uzna czy nie
- co do działania z cyfrowymi nikonami to bendzie działać a le w manualu a jak kupie cyfrowy to i wyskrobe troche kasy sb 800
- narazie mam f601 (niedługo może uda się skombinować f801) i za 300 zł moim zdaniem się opłacało ją kupić nawet na allegro za te pieniądze nówki nie kupie a po ostatnim kontakcie z d40x i d60 jakoś nabrałem chwilowej odrazy do cyfrówek w najbliższym czasie jednak pujde przetestować d80 tak z ciekawości
- noj ostatnie za co do manuala narazie robie tak mało zdjęć że manual mi wystarczy tzn. jedna rolka filmu w miesiącu
ps jak sb 28dx śmiga z f801 w instrukcji wyczytałem że aparat wreszcie przekazuje dane o iso, zumie i przysłonie do lampy i nietrzeba ręcznie wklepywać
Witam,
Dołączam się do tego tematu gdyż mam problem ze współpracą F-601 z SB800. Mianowicie po podłaczeniu lampy mogę tylko korzystać z trybu M i A. Dodatkow w trybie A czas synchronizacji ustawia się automatycznie na 60 (zamiast na 125). Tryby P i Pm nie działają (literka miga). NA lampie ustawiam TTL.
z góry dziękuję za pomoc
Kuba