Zobacz pełną wersję : Koszt studia pytanko :)
Witam!!!
Mam o to takie pytanko, na które nie znalazłem odpowiedzi na forum.
Chodzi mi o szacunkowy koszt otworzenia studia fotograficznego.
Co do szczegółów pomieszczenie którym dysponuje ma ok. 90m2 powierzchni,
Co prawda jest w stanie surowym i trzeba by było zrobić w nim podłogę, ale o te koszty akurat nie pytam najważniejsze że nie trzeba płacić czynszu.
Oczywiście nie chodzi mi tu o koszt sprzętu puszki szkieł czy nie daj boże jakiegoś laba do wywoływania fotek itp. Bardziej pytam o cała resztę gratów świateł teł blend softboxy itp.
Żeby miało to ręce i nogi i nie było sprzętem z najniższej półki.
A co do tego, co chciałbym w nim cykać to chyba przede wszystkim studyjne zdjęcia ślubne portret i no i do cykania samego w sobie,
żeby studio mogło, choć zarobić na tyle żeby można było to wszystko utrzymać i ewentualnie inwestować w lepszy sprzęt
A może ktoś chciałby dołączyć do tego pomysłu z okolic Jastrzębie Zdroju :)??
koszt sprzetu od 25tys pln w gore
Marek Urbanowski
06-05-2008, 11:34
Myslę,ze odpowiedź na to pytanie żalezy od wielu czynników.Wszystko zależy ile masz kasy do zainwestowania.Fajne studio to faktycznie spory wydatek.
Sama aranżacja wnetrza to już sporo kasy. Wspomniana kwota 25 tyś to faktycznie minimum jesli zakładamy,że standart ma być zachowany na własciwym poziomie.
Ponadto na tym się nie kończy.Takie studio to jak mieszkanie-skarbonka bez dna:) wiecznie coś chcemy ulepszać.
wiadmomo że to skabonka bez dna ale nie robiac nic nic sie nie ma wiec zawsze jest jakies ryzyko mysle ze powolutku dało by rade rozkrecic je tak zeby zarabiało na siebie a do tego zawsze mozna wynajmowac na godiznki :)
Motorniczy
06-05-2008, 12:40
Najgorszy jest czynsz..:)
to akuratnie mnie nie dotyczy :) i wlasnie dla tego sie nad tym zasanawiam :)
zeby zarabiało na siebie a do tego zawsze mozna wynajmowac na godiznki :)
koszt wynajecia studio to od 50pln/h 400pln/doba (tzn pakiet 10h)- taniej chyba komercyjnie sie nie da. przyzwoite dobrze wyposazone studio kosztuje 100pln/h 800pln/doba
przelicz koszty inwestycji potem koszty eksploatacji i zoabczysz ze to wcale nei tak rozowo :)
spoko wiadomo ze nikt z wynajmu nie zarobi kokosów,traktował bym wynajem jako dodatkowy sposób na zwrot kosztów.
A zarobek przedewszystkim z sesji slubnych itp.
Madziulek
06-05-2008, 17:31
Na Twoim miejscu zastanowiłabym się nad porządnym lokalem, parę młodą nie wprowadzisz do magazynu....
np.;-)
Tak samo jest z wynajmem na godziny, 100 zł/h ok ale za tą cenę również jakieś warunki w studio muszą być spełnione.....
Koszty wynajęcia lokalu są duże w takim przypadku rozwiązaniem jest wspólny wynajem studia z innym fotografem.
Zakup niezbędne min. wątków o tym co do czego, ile i za ile. itd. była już masa na forum.
I stopniowo w miarę "rozwoju" studia dokupuj to co jest ci potrzebne.
Chodzi mi o szacunkowy koszt otworzenia studia fotograficznego.
Kolega Sailor udzielił Ci już odpowiedzi na temat kosztów wyposażenia stricte fotograficznego. Kolega YOZ oraz Madziulek dopowiedzieli resztę odnośnie aranżacji studia.
Zaufaj im - mają 100 % racji!
Mógłbym tylko dodać, że organizując studio wyłącznie na własne potrzeby mógłbyś na początek oprzeć się na sprzęcie proponowanym przez np. Funsport (nie zamieszczam linku do ich sklepu, bo jeszcze mnie ktoś zbanuje :-)). Wówczas wydasz za "chińszczyznę" max. 4-5 tys.pln. Czy warto, czy też odrazu uderzać w sprzęt semiprofi bądź profi ???
Twój wybór.
A może ktoś chciałby dołączyć do tego pomysłu z okolic Jastrzębie Zdroju :)??
Trzymam kciuki, chociaż z autopsji wiem jak ciężko przekonać kogoś do takiego pomysłu :-)
Ja w chwili obecnej też zastanawiam się nad "własnym studiem". Ale nie do celów zarobkowych przynajmniej na razie, tylko do nauki. W moim przypadku sprzęt foto mam, sprzęt studyjny też chińszczyzna co prawda, (nie podam marki by nie było że reklamuję;) ), ale na początek w sam raz. Najgorzej jest jeśli chodzi o samo pomieszczenie.
Ciężko znaleźć odpowiednie pomieszczenie o odpowiednim metrażu i w odpowiedniej cenie...
Moim zdaniem koledzy przesadzają, nie kupujac lamp najwyższej klasy a coś z przedziału 1000zł za sztuke dosc tanio możesz skompletowac niezły sprzęt. Jeśli lokal jest Twój to podlicz sobie koszta remontu i zakupu potrzebnego Ci zestawu oswietlenia...Myślę, że w logicznej sumce zmieścisz się ze wszystkim a przy rozsądnym traktowaniu tego sprzętu posłuży Ci lata.
Pozdrawiam.
Moim zdaniem koledzy przesadzają, nie kupujac lamp najwyższej klasy a coś z przedziału 1000zł za sztuke dosc tanio możesz skompletowac niezły sprzęt. Jeśli lokal jest Twój to podlicz sobie koszta remontu i zakupu potrzebnego Ci zestawu oswietlenia...Myślę, że w logicznej sumce zmieścisz się ze wszystkim a przy rozsądnym traktowaniu tego sprzętu posłuży Ci lata.
Pozdrawiam.
Coś z przedziału 1000 zl za lampę nazywamy chińszczyzna. Mnie koszt 2 lamp, statywów, i dodatkowego osprzętu z tym wszystkim związanym wyniósł niecałe 6000 zł. Na początek zabawy/nauki ze studiem myślę że to jest w sam raz. A później wraz ze zdobytą wiedza sami określimy czy zmienimy sprzęt czy zostaniemy.
koszt wynajecia studio to od 50pln/h 400pln/doba (tzn pakiet 10h)- taniej chyba komercyjnie sie nie da. przyzwoite dobrze wyposazone studio kosztuje 100pln/h 800pln/doba
przelicz koszty inwestycji potem koszty eksploatacji i zoabczysz ze to wcale nei tak rozowo :)
Da się, u mnie jest 30zł, choć jeszcze nie korzystałem.
Coś z przedziału 1000 zl za lampę nazywamy chińszczyzna. Mnie koszt 2 lamp, statywów, i dodatkowego osprzętu z tym wszystkim związanym wyniósł niecałe 6000 zł. Na początek zabawy/nauki ze studiem myślę że to jest w sam raz. A później wraz ze zdobytą wiedza sami określimy czy zmienimy sprzęt czy zostaniemy.
Teraz prawie wszystko jest MADE IN CHINA... Tak czy siak masz na taki ''wynalazek'' gwarancję a myślę, że jak ktos będzie tego z rozsądkiem używał to nic temu napewno nie będzie. To tak jak porównanie szkieł Tamrona/Sigmy czy też innych do firmowych szkieł danej marki. Czyli da się używac:)
Funky_Koval
07-05-2008, 00:44
Jeśli zakładasz faktycznie przyzwoity sprzęt, to musisz liczyć ok 3k pln za jedną lampę z osprzętem w postaci statywu i softboksa...wszystko zależy od firmy i mocy lamp. Osprzęt jest drogi...porządna okta kosztuje 800 zł...Ja zaczynałem od słabiutkich lamp hama 125 WS i śluby tym też robiłem w małym studio (ok. 30 m2). Potem kupilem chińskie lampy po 200 WS które nb. bardzo dobrze się sprawują (tylko osprzet jest kichowy, softobksy takie, że pozal się Boże o reszcie nie wspomnę). Teraz sam jestem "na zakupie" lamp i wiem, że tanio nie będzie.
Chciałbym Cię jednak uprzedzić, że nie ma co popadać w ostre skrajoności...nie tylko Bowensem można dobre foty robić...
pozdro!
Moim zdaniem koledzy przesadzają, nie kupujac lamp najwyższej klasy a coś z przedziału 1000zł za sztuke dosc tanio możesz skompletowac niezły sprzęt.
przesadzamy powiadasz .. coz .. dla jednych luksusowym autem jest skoda a dla innych bentley :)
co wg ciebie jest polprofesjonalna lampa studyjna? prosilbym o linka do takiej za 1000pln mieszczacej sie w tej polce :) z checia zakupie
autor pytal o sprzet semi-profi. do sprzetu semi-profi zaliczam lampy od bowesna czy tez proserii elfo w gore, o mocy od 500ws w gore. cala reszta ponizej to zabawki - oczywiscie w pelni funkcjonalne i da sie dzieki nim zrobic rewelacyjne zdjecia
1000pln mozesz wydac na chinszczyzne o mocy 500ws bez osprzetu. firmowy softbox to wydatek od 1000pln w gore, beautydish bowensa kosztuje 500pln mimo ze to kawalek garnka plus blaszka
przyzwoita lampa 500ws kosztuje od 2,5kpln ... sprzet typu broncolor lub profoto to jzu zupelnie inna bajka
owszem da sie skompletowac studio za 6000pln - 2 lampy 2 statywy 2 softboxy calosc od producentow typu yin yan
oczywiscie nie pisze ze sa zle. tyle tylko ze to troche malo.
dobre studio powinno miec:
minimum 40mkw powierzchni zdjeciowej i 3,5-4m wysokosci nad planem
minimum 4-6lamp z czego minimum jedna o mocy conajmniej 1000ws
komplet modyfikatorow: softboxy prostokatne roznych rozmiarow, softbox osmiokatny, czasze roznych srednic, czasze do tla, beautydisha najlepiej w 2 rozmiarach, plastry miodu, wrota, filtry
kilka bend i zastawek roznych ksztaltow
zestaw tel kartonowych
to solidne podstawy.
oczywiscie im wiecej tym lepiej, przydalby sie spot, fresnel, fajnie by bylo miec dostep do czegos ciaglego, ze nie wpomne jzu o swiatelkach hmi :) i wile wiele innych gadzetow jak na przyklad calosc na zasilaniu z generatorow :)
to studnia bez dna i w zaleznosci od potrzeb fanaberii i zasobnosci portfela trzeba ja dostosowac do swoich mozliwosci
Da się, u mnie jest 30zł, choć jeszcze nie korzystałem.
aua :( nie wiem jakie jest wyposazenie ale to mniej wiecej cena pradu i sprzatania po wynajmujacym, nie wiem czy da sie z tego oplacic koszt wynajmu lokalu. a gdzie amortyzacja sprzetu i zarobek?
aua :( nie wiem jakie jest wyposazenie ale to mniej wiecej cena pradu i sprzatania po wynajmujacym, nie wiem czy da sie z tego oplacic koszt wynajmu lokalu. a gdzie amortyzacja sprzetu i zarobek?
aj, pomyliłem się... 25zł za godzinę :p
Studio 70m2, plan zdjęciowy 30m2 [jest jeszcze zaplecze, garderoba, komputer]
a wyposażenie:
-3 lampy o łącznej mocy 900Ws (nie podali info jakiej firmy)
-wyzwalacz bezprzewodowy, przewód synchro
-blendy
-2x softbox 80/120cm, parasolka biała transparentna
-2x czasza, wrota z zestawem na filtry, tubus, plaster miodu
-wentylator studyjno-estradowy
-stół bezcienowy 50x120cm
- i tła
aj, pomyliłem się... 25zł za godzinę :p
Studio 70m2, plan zdjęciowy 30m2 [jest jeszcze zaplecze, garderoba, komputer]
a wyposażenie:
-wyzwalacz bezprzewodowy, przewód synchro
-blendy
-wentylator studyjno-estradowy
- i tła
Albo ktoś niską ceną za wynajem próbuje zachęcić klientów, albo nie wie co robi...
Sailor ma rację, gdzie w tym wszystkim zarobek???
skoro nie podano jakiej podejrzewam ze najtanszej z mozliwych:)
niewiele ale zawsze cos :)
czyli wersja funsport .. strasznie male i ciezko na tym zrobic cokolwiek rozsadnego :)
co nie zmienia faktu ze i tak za tanio .. ale z tego co obserwuje na rynku to tendencja strzelania sobie w kolano jest wyjatkowo popularna ..
ovserwator
07-05-2008, 16:28
Paatrys....
Nie strzelając sobie w kolano - jak Ci po drodze - zajedź do naszego amatorskiego studia (Lubin, ten mały - koło Legnicy) na godzinkę - to zobaczysz, że 25 tyś na początek to zwykła przesada - od czegoś trzeba zacząć i ta granica może być o wiele, wiele niższa. Nawet do 10tyś... i jeszcze zostanie :) A mamy sporo.....
Pozdrawiam
przesadzamy powiadasz .. coz .. dla jednych luksusowym autem jest skoda a dla innych bentley :)
co wg ciebie jest polprofesjonalna lampa studyjna? prosilbym o linka do takiej za 1000pln mieszczacej sie w tej polce :) z checia zakupie
autor pytal o sprzet semi-profi. do sprzetu semi-profi zaliczam lampy od bowesna czy tez proserii elfo w gore, o mocy od 500ws w gore. cala reszta ponizej to zabawki - oczywiscie w pelni funkcjonalne i da sie dzieki nim zrobic rewelacyjne zdjecia
1000pln mozesz wydac na chinszczyzne o mocy 500ws bez osprzetu. firmowy softbox to wydatek od 1000pln w gore, beautydish bowensa kosztuje 500pln mimo ze to kawalek garnka plus blaszka
przyzwoita lampa 500ws kosztuje od 2,5kpln ... sprzet typu broncolor lub profoto to jzu zupelnie inna bajka
owszem da sie skompletowac studio za 6000pln - 2 lampy 2 statywy 2 softboxy calosc od producentow typu yin yan
oczywiscie nie pisze ze sa zle. tyle tylko ze to troche malo.
dobre studio powinno miec:
minimum 40mkw powierzchni zdjeciowej i 3,5-4m wysokosci nad planem
minimum 4-6lamp z czego minimum jedna o mocy conajmniej 1000ws
komplet modyfikatorow: softboxy prostokatne roznych rozmiarow, softbox osmiokatny, czasze roznych srednic, czasze do tla, beautydisha najlepiej w 2 rozmiarach, plastry miodu, wrota, filtry
kilka bend i zastawek roznych ksztaltow
zestaw tel kartonowych
to solidne podstawy.
oczywiscie im wiecej tym lepiej, przydalby sie spot, fresnel, fajnie by bylo miec dostep do czegos ciaglego, ze nie wpomne jzu o swiatelkach hmi :) i wile wiele innych gadzetow jak na przyklad calosc na zasilaniu z generatorow :)
to studnia bez dna i w zaleznosci od potrzeb fanaberii i zasobnosci portfela trzeba ja dostosowac do swoich mozliwosci
Fakt nie doczytałem, że kolega szuka czegoś z logo ''Elfo'' itp. Lampki chińskie napewno nie są złe a za cenę jednej markowej mozna kupic 2 mocniejsze ale to już co kto woli małego Merca czy 2 duże skody;) Tak samo jak płacenie za softa 1000zł jest z deczka (moim zdaniem) chorym pomysłem ( wykluczamy zawodowców którzy po jednej sesji mogą sobie kupic nowy sprzęt) Wystarczy spojrzec na porducentów toreb/futerałów na sprzet w wielu przypadkach róznica cenowa pomiędzy takimi samymi torbami wynika tylko i wyłącznie z tego że płacimy od 1/3 do 1/2 wartości za markę...
pozdrawiam; MicSzu
to zobaczysz, że 25 tyś na początek to zwykła przesada i nadymanie
ja bym z checia zobaczy jak sie sklada studio na profi sprzecie do 10kpln ...
Fakt nie doczytałem, że kolega szuka czegoś z logo ''Elfo'' itp.
elfo wcale nie jest jakas tam rewelacja .. rzeklbym ze to taka dolna polka
Lampki chińskie napewno nie są złe a za cenę jednej markowej mozna kupic 2 mocniejsze ale to już co kto woli małego Merca czy 2 duże skody;) Tak samo jak płacenie za softa 1000zł jest z deczka (moim zdaniem) chorym pomysłem ( wykluczamy zawodowców którzy po jednej sesji mogą sobie kupic nowy sprzęt)
a powiedz mi czemu ludzie kupuja obiektywy ze swiatlem 2:8 skoro te ze swiatlem 5:6 i plastikowymi soczewkami tez robia zdjecia?
zadam ci jedno pytanie - czy fotografowales kiedys profesjonalnym oswietleniem typu broncolor by wypowiedziec sie na temat jakosci swiatla w porownaniu do chinszczyzny?
fotografia to swiatlo. jesli jest dobre bedize dobre zdjecie jesli jest do dupy zdjecia nie bedzie. proste jak budowa miski. softbox za 1000pln to nie jest duzy wydatek - naprawde jest wiele drozszych. z gwarancja trwalosci i rozproszenia swiatla DOKLADNIE TAKIEGO JAKIE SOBIE ZAZYCZYSZ. i za to placisz
jezeli wystarcza ci lampa za kazdym razem blyskajaca inaczej i przy ktorej nie masz gwarancji ze na nastepnej sesji bedize dzialac to super. jesli jednak jedziesz na sesje za ktora dostajesz kase, niewazne czy to 1tyspln czy 50tyspln - lampa MUSI dzialac. i w dodatku musi byskac z moca na jaka ja ustawisz a nie cos kolo tej mocy i z temperatura barwowa gwarantowana przez producenta a nie mniej wiecej taka. daczego? bo placa ci nie za to zebys zastanawial sie czy lampka blysnie tak a nie inaczej tylko za to zebys swiadomie zrobil zdjecie.
kupujac mercedesa placisz za komfort i bezpieczenstwo ktore jest znacznie wieksze niz w fiacie125 - tak samo z lampami i akcesoriami do nich.
Wystarczy spojrzec na porducentów toreb/futerałów na sprzet w wielu przypadkach róznica cenowa pomiędzy takimi samymi torbami wynika tylko i wyłącznie z tego że płacimy od 1/3 do 1/2 wartości za markę...
taaaa przez rok uzywalem torby "za stowke" myslac tak samo jak ty .. na szczescie sprzedalem razem z body dodajac ja w gratisie. odkad przesiadlem sie na tamraca nei mam zamairu wracac do tanich alternetywnych rozwiazan
ze sprzetem ejst tak samo .. czemu wszyscy nie fotografuja d40tkami tylko wiekszosc marzy o d3?
zdejcia jakei robisz beda tak dobre jak dobry jest najslabszy element ich wykoania. czesto tym elementem jest swiatlo .. jeszcze czesciej fotograf :)
ovserwator
07-05-2008, 16:54
Sailor, dużo racji w tym co piszesz... nie mniej jednak, nie od razu Rzym zbudowano.... Kolega chce rozpocząć pracę w studio - tak naprawdę nie jest do końca świadomy niczego, więc trzeba dać mu możliwość nauczenia się najpierw generowania potrzeb i ich zrozumienia na podstawie braków tego czy tamtego, bo z posiadaniem na raz wszystkiego co najwyżej się zachłyśnie...
No i motto stare jak świat: "nie lepiej sobie wrażenia i emocje dawkować? za każdym razem przyjemność"
... no i nikt nie pisał, że mamy profi sprzęt za 10k, my jesteśmy zwykłymi amatorami (choć fotografowaliśmy i na chinszczyźnie i na Henselu) - nie zarabiamy na tym, a i grzecznościowo jednak coś pstrykniemy i "klient" jeden z drugim zadowoleni...
Masz rację, że sprzęt za 3krotnie większą sumę bedzie lepszy ale czy napewno w aż takim stopniu by warto było w niego inwestowac? nie sądzę... Porównanie merola do fiata 125p jest nie fair:) i nie kazdy jest takim zawodowcem jak Ty i nie potrzebuje by wykonywano mu softy pod własne potrzeby...''gwarancja trwałosci'' rozleci się sofcik za 250zł po kilku latach to się wymieni;) Gadka o obiektywach tez nie ma za bardzo sensu. A co do torby to musiałeś kupic jakąś tandetną bo jest kilka firm, które robią świetne torby/plecaki o wiele taniej:)
Sailor, dużo racji w tym co piszesz... nie mniej jednak, nie od razu Rzym zbudowano.... Kolega chce rozpocząć pracę w studio - tak naprawdę nie jest do końca świadomy niczego, więc trzeba dać mu możliwość nauczenia się najpierw generowania potrzeb i ich zrozumienia na podstawie braków tego czy tamtego, bo z posiadaniem na raz wszystkiego co najwyżej się zachłyśnie...
No i motto stare jak świat: "nie lepiej sobie wrażenia i emocje dawkować? za każdym razem przyjemność"
... no i nikt nie pisał, że mamy profi sprzęt za 10k, my jesteśmy zwykłymi amatorami (choć fotografowaliśmy i na chinszczyźnie i na Henselu) - nie zarabiamy na tym, a i grzecznościowo jednak coś pstrykniemy i "klient" jeden z drugim zadowoleni...
Chtnie jak bede w okolicy to sie odezwe :)
A wracajac do tematu naprawde to jestem amatorem zdjec stuyjnych i ta kwota 25 tys napewno nie zostanie wydana narazie zrobie remont typowo pod stuio i zaplecze a pozniej rogladne sie za sprzetem.
To tak jak by amator kupil sobie D3 i nie umial wykorzystac jego mozliwosci a wydal 15tys zamiast kupic sobie d40 i bylo byy prawie to samo :)
P.S Na marginesie to mala wojenka sie robi z tematu moze zmienic temat czy zbojkotujesz chinskie wyroby w czasie olimpiady :)
Nie wiem, czemu się na sailora tak uwzięliście w tym wątku, jeśli on akurat ma rację. Nic tak nie wku... rza, jak utrudnianie pracy przez sprzęt (jakiejkolwiek pracy, czy to foto, czy innej). I tu ma chłop rację. Szczególnie ktoś, kto nie ma doświadczenia w pracy w studio, powinien mieć na początek możliwość pracy na dobrym sprzęcie, żeby wiedział czego kiedy się spodziewać. Inaczej nie dojdzie do ładu z tym, czemu ma za mało/za dużo/nieodpowiednie światło, czy to przez swoją (nie)wiedzę, czy to może sprzęt daje ciała.
marszull
07-05-2008, 22:06
popieram to co napisal i Sailor i Pebees
Sprzet do studia powinien byc bezwzglednie niezawodny
tym bardziej jesli ma sluzyc do komercjii /i/lub/ wynajmowania
Bardzo sluszna uwaga jest nauka na naprawde dobrym sprzecie
ja przerobilem multiblitze,profoto,bowensy, elfo i roznego rodzaju chinczyki
i wiem ze jesli bede kupowal lampy to z tych wymienionych elfo i chinczyki na pewno odpadna
a co bedzie to sie dokladnie zastanowie (biednego nie stac na oszczedzanie)
a na razie jak czuje potrzebe to studio wynajmuje (czasem wieksze czasem mniejsze
zalezy od potrzeb, jak ktos chce namiary to moge dac na PW)
i z takim nastawieniem podchodze do kazdego sprzetu
PS raz kiedys kupilem tani plecak do sprzetu foto, chociaz az tak tani to on nie byl
kosztowal okolo 100zl, a porzadne kosztowaly okolo 270-330
Plecak rozpadl sie po 6 tygodniach i to w konkretny sposob, dobrze ze sprzetu sobie nie uszkodzilem,
a byla szansa ;-)
PS2 nieduze studio mozna wynajac za 150zl netto za 4h
Masz racje, tylko nie zawsze mozna sobie pozwolic na sprzet taki jaki by sie chcialo miec. W skali bezwzglednej(priorytet jakosc) jasne ze profesjonalne lampy beda najlepsze, niestety sporo osob musi patrzec na sprawe przez pryzmat oplacalnosci - cena/jakosc.
Chinczyki beda gorsze o te 20%, wygoda i wykonanie nie takie samo, raz na 50-100 blysniec trzeba bedzie zdjecie poprawic ale rekompensuje to 300% roznicy w cenie.
Za 15000zl w quantuum czy innej tego typu firmie mozna miec w zasadzie gotowe studio z 5-6 mocnymi lampami i pelnym wyposazeniem(wszystkie mozliwe softy, okty, spoty, dishe, statywy, czasze + pocket wizardy). Ile trzeba by zaplacic za sprzet profesjonalny ktory jest o te 30% lepszy/lepiej wykonany?
Oczywiscie jesli kogos stac czy pracuje jako profi to nie ma problemu, tylko nie ma co sie zwariowac i dla wiekszosci zastosowan tansza alternatywa wcale nie jest taka okropnie nieuzywalna w porowaniu do ekstraklasy.
Nie wiem, czemu się na sailora tak uwzięliście w tym wątku.
bo ostatnio to trendy dżezi fresz and czoko :)
Za 15000zl w quantuum czy innej tego typu firmie mozna miec w zasadzie gotowe studio z 5-6 mocnymi lampami i pelnym wyposazeniem(wszystkie mozliwe softy, okty, spoty, dishe, statywy, czasze + pocket wizardy). Ile trzeba by zaplacic za sprzet profesjonalny ktory jest o te 30% lepszy/lepiej wykonany?
niech mnie reka boska broni jesl maja co wydania 15kpln zainwestowalbym w quantuumy lub jakakolwiek inna chinszczyzne. za ta cene masz 4x bowens z battery packiem plus osprzet
dla wiekszosci zastosowan tansza alternatywa wcale nie jest taka okropnie nieuzywalna w porowaniu do ekstraklasy.tez tak kiedys uwazalem :) i w wiekszosci przypadkow to racja .. ale jesli chodzi o jakosc i przyejmnosc pracy .. niema porownania
W sumie za Toba przemawia praktyka, u mnie to tylko teoria na bazie innego typu elektroniki. Te quantuumy wszyscy chwala a w praktyce jeszcze nie widzialem fotografa z doswiadczeniem ktory by ich uzywal.
Bowens mowisz... Ich angielska strona jest raczej malo czytelna. W ktore konkretnie lampy celowac? Moglbys polecic jakis kompletny zestaw w cenie 15-20k zl? Gdzie mozna najtaniej kupic tego typu sprzet? W UK czy US?
ps. to chyba nie bedzie zinterpretowane jako dzialalnosc handlowa? :mrgreen:
Za jakiś krótszy czy dłuższy czas planuję otworzyć własne studio i koszta jakie liczę ponieść, za samo "uzbrojenie" studia w lampy, system przewijania teł, tła, sufitowy system mocowania lamp itepe iteda liczę na około 50tyś zł.
Za 50 klocków masz już przyzwoite studio w dobrym standardzie. Co do samej kwoty to ja wolę policzyć ciut więcej niż potem rwać włosy z głowy bo przekroczyłem budżet a jeszcze nie całe studio urządzone.
Aha dam ci jeszcze jedną radę. Pamiętaj że do sesji ślubnych musisz mieć dużo rekwizytów. Warto je zacząć zbierać o wiele wcześniej zanim otworzysz studio bo trudno o ciekawe rekwizyty. Jakie? To już w twojej kwestii :) Zazwyczaj dobre tła + rekwizyty i pomysł na sesje to bardzo duża część sukcesu i dobrych zdjęć.
bo ostatnio to trendy dżezi fresz and czoko :)
Przesadzasz. Choć może czasm faktycznie brakuje obiektywizmu... :D
ale jesli chodzi o jakosc i przyejmnosc pracy .. niema porownania
Ano właśnie. Powtórzę jeszcze raz - amatorska zabawa z chińszyzną wymaga samozaparcia, szczególnie na początku, gdy nie wiadomo jak co i po co ustawić. Ty będziesz wiedział, że ten skopany WB to wina takiej czy innej lampy, a początkujący amator będzie szukał przyczyn i w puszce, i w szkle, i może w otoczeniu, ale przecież nie w lampie, na którą wydał kupę kasy. A gdy już przyjmie do wiadomości, że to może lampa, to ona mu zaświeci inaczej i znowu będzie szukanie przyczyn.
marszull
08-05-2008, 11:18
Bowens mowisz... Ich angielska strona jest raczej malo czytelna. W ktore konkretnie lampy celowac? Moglbys polecic jakis kompletny zestaw w cenie 15-20k zl? Gdzie mozna najtaniej kupic tego typu sprzet? W UK czy US?
za 20k to mozesz miec 2 zestawy Quada2400 (dwie glowki i genarator) policzylem po kursie funt 4,5zl
z bowensa za ta cen ato jest naprawde niezla opcja
wg mojego rozeznania najlepsze ceny ma calumet
z niemiec (.de) na 100% wysylaja do Polski ale z Anglii (co.uk) maja najlepsze ceny
tutaj (http://www.calumetphoto.co.uk/ctl?ac.ui.pn=search.Search&query=quad%202400) link do rzeczonych bowensow
beachcomber
08-05-2008, 14:03
tak sie zastanawiam: jaka jest w praktyce roznica miedzy bowens i elfo (quant)? pytam serio, najlepiej fotografow, ktorzy pracowali na obu markach. interesuje mnie po prostu co lepszego sie otrzymuje za wieksze pieniadze. znam wady najtanszych lamp (problemy z temeratura i dlugi czas ladowania), intersuje mnie jaka jest roznica miedzy srednia, a wysoka polka? ktos tu pisal na temat lepszego komfortu pracy: mozna bardziej sprecyzowac?
za 20k to mozesz miec 2 zestawy Quada2400 (dwie glowki i genarator) policzylem po kursie funt 4,5zl
z bowensa za ta cen ato jest naprawde niezla opcja
no za dwa zestawy to troche wiecej wyjdzie niz 20k :) do tego dolicz modyfikatory swiatla .. ale zestaw jest bardzo fajny.
wojkij - zamiast zestawu z generatorami taniej wyjdzie zakupic 3x750 i 1x1500 na przyklad plus osprzet - w zaleznosci co komu potrzebne :)
co lepszego sie otrzymuje za wieksze pieniadze. znam wady najtanszych lamp (problemy z temeratura i dlugi czas ladowania), intersuje mnie jaka jest roznica miedzy srednia, a wysoka polka? ktos tu pisal na temat lepszego komfortu pracy: mozna bardziej sprecyzowac?
z tego co wiem bowens jest w podobnych do elfo cenach. i sa na podobnej polce jakosciowej. tyle tylko ze przy awarii bowensa masz sprzet zastepczy na czas naprawy (podobno - jeszcze mi sie nie popsul), mama w ofercie swietnego travel packa starczajacego na 200-300blyskow w terenie, elfo potrafi sie przegrzac po kilku godiznach pracy na pelnej mocy pilotow, skladanie softboxow elfo to dla mnie czynnosc samobojcza :) (moze tylko dla mnie ale moim zdaniem to tylko krzywde mozna sobei zrobic)
co do jakosci swiatla - jest to wyjatkowo subiektywne odczucie i ciezko je zmierzyc :)
to tak na szybko i zupelnie subiektywnie
roznica zaczyna sie przy pracy na lampach typu broncolor lub profoto. a jzu zupelna przyjemnosc gdy sie dorwie zestaw z generatorem, nie wiem czy elfo produkuje jakis taki zestaw ..a to same zalety - leciutkie glowki, podzial mocy wg wlasnego widzimisie, nie trzeba uzywac ceizkich statywow .. gdybyjeszcze nie ta cena :)
Dziekuje wielkie za rady i informacje, faktycznie nie bede sie wyglupiac z quantuumem. Ew lampy bowensa a softy i osprzet z quantuum, to chyba nie bedzie najgorsze wyjscie przy ograniczonych zasobach gotowkowych, no chyba ze roznica w cenie nie bedzie powalajaca: )
marszull
08-05-2008, 15:11
Roznica miedzy elfo a np. bowensem to kultura pracy przede wszystkim ;-)
druga sprawa awaryjnosc (zdazylo mi sie kilka razy ze cos tam sie w lampie elfo przestawilo, to potencjometr zacza sie krecic w kolko, to wspomniane przegrzanie ) jak masz robote na juz, albo siedzis z klientem razem w studio to troche lipa
w samym swietle roznicy chyba raczej nie ma, ale to trzeba by jakies testy porobic na obydwu zestawach na raz
elfo podobno ma (lub juz zaczelo) robic generatory z glowkami to jest rzeczywiscie zupelnie inna bajka
tylko kasa troche duza
co do cen przeze mnie spomnianych napisalem o samych tylko zestawach (quad plus dwie glowki)
2200 f *4,5=9900 zl brutto
wiec za 20k = 2 zestawy :-)
Teraz to mi namieszales kompletnie ;)
Moje dotychczasowe doswiadczenie studyjne to praca z chyba 15 letnimi elfo (3x 500w i 2x250w) i roznej klasy chinszczyzna
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.bowens.co.uk/catalog/images/bw7720.jpg)
Takich pieknosci nigdy nawet na oczy nie widzialem i nie moge znalezc praktycznych informacji na ich temat. Przekopalem te 15 forumowych stron, google tez nie pomaga, nikt o tego typu sprzecie nie pisze :(.
Rozumiem ze to ogolnie przyjete w profesjonalnej fotografi rozwiazanie? W tych lampach caly uklad skupiajacy energie do blysku zostal przeniesiony do oddzielnego elementu ktory moze sobie stac z boku. Jakie sa plusy takiego rozwiazania? Duzo nizsza waga lamp, regulacja w jednym miejscu, moc przy dwoch lampach 1200w/s ale jakie to ma korzysci wzgledem "zwyklej" lampy o takiej samej mocy?
Taka refleksja - fotografia to okropne hobby, czego by sie nie kupowalo to planowany budzet w praktyce niemal zawsze rosnie trzykrotnie... ;)
Teraz to mi namieszales kompletnie ;)
cala przyjemnosc po mojej stronie :)
Takich pieknosci nigdy nawet na oczy nie widzialem i nie moge znalezc praktycznych informacji na ich temat.
chcesz linki do jeszcze ladniejszych? :P
http://www.profoto.com/en/products/generators/d4/d4-4800r/
(lepiej nie szukaj cen:) )
co praktycznego chcesz wiedziec? czasem zdarza mi sie fotografowac na genertorze hensela a jak dobrze pojdzie to niedlugo moze uda mi sie potestowac profoto :)
Rozumiem ze to ogolnie przyjete w profesjonalnej fotografi rozwiazanie?
niekoniecznie przyjete:) ale bardzo wygodne :)
W tych lampach caly uklad skupiajacy energie do blysku zostal przeniesiony do oddzielnego elementu ktory moze sobie stac z boku. Jakie sa plusy takiego rozwiazania? Duzo nizsza waga lamp, regulacja w jednym miejscu, moc przy dwoch lampach 1200w/s ale jakie to ma korzysci wzgledem "zwyklej" lampy o takiej samej mocy?
glowne zaley juz wymieniles. sprobuj powiesic lampe 1500ws z 150cm okta na wysokosci 3m :) jedynie dobry pantograf cie ratuje lub potezny ciezki zuraw
poza tym regulacja blysku - mozesz moc generatora walnac w jedna lampe :) (w zaleznosci od generatora of koz i glowek)
i jescze jedna wielka przewaga generatora - mozna podlaczyc prawdziwego ringflasha :)
poza tym czesc generatorow pracuje z baterii - czyli masz od razu studio przenosne
Taka refleksja - fotografia to okropne hobby, czego by sie nie kupowalo to planowany budzet w praktyce niemal zawsze rosnie trzykrotnie... ;)nooo generatorki to wyajtkowo kosztowne paskudztwo, ale spkojnie mozna zbudowac studio na tradycyjnych lampach a w ramach mobilnosci dokupic travelpacka lub akku do lamp ktore robi fomei (bardzo fajne rozwiazanie moim zdaniem i gdyby nie to ze travel pack lezy w szafie to bym sie skusil)
mam nadzieje ze troche pomoglem :)
Na co dzień używam Bowensa QuadX 3000 z trzema główkami + beauty dish + Wafer. Gołym okiem widzę różnicę w jakości, temperaturze, generowanego błysku w stosunku do lamp kompaktowych. Ciężko to werbalnie określić, podejrzewam też że ciężko byłoby by to matematycznie zmierzyć, ale błysk z generatora jest bardziej równomierny, temperaturowo nieco zimniejszy (przynajmniej mi estetycznie bliższy)..
----------------------------------------------------------------------
edit:
Kamash - Swietne zdjecia, powalil mnie Twoj blog.
----------------------------------------------------------------------
Jeszcze raz dzieki za rady, troche mi sie rozjasnilo ale wybor dalej ciezki;)
Tak dla potomnych:
Czyli generator:
Bowens QUAD 2400w/s Set £2,189.03 x2 = £4400 same lampy bez osprzetu.
+ 1 glowka (600) + osprzet(juz raczej quantuum). 25k pln jak nic. Wesolo, do tego pewnie bedzie taka chwila ze bede sobie w brode pluc ze nie wzialem wersji 3000w/s : D
Zwykle lampy:
Bowens Esprit 1000 Digital DX Two-Head Kit £1,662.59 x2 - £3400, 15k pln i z osprzetem a mozna taniej biorac slabsze lampy.
# 2 Umbrella Reflector
# 4 Compact Light Stands
# 2 Soft Box 100
# 4 100cm Silver Umbrella
# 4 Kit Carry Bags
Lub juz w zasadzie full opcja:
Bowens Esprit 1000 Digital DX Two-Head Kit £1,662.59 x2 +
Bowens Esprit 500 Digital DX Two-Head Kit £1,191.41 = £4600. 20k pln i osprzet jak na poczatek calkiem ok, kilka rzeczy trzeba by dokupic ale sie nie pali. Tylko ciekawe ile kosztuje wysylka z uk tylu kilogramow?
# 3 Umbrella Reflector
# 6 Compact Light Stands
# 2 Soft Box 100
# 1 Soft Box 60
# 4 100cm Silver Umbrella
# 1 81cm White Umbrella
# 6 Kit Carry Bags
Jest jeszcze:
Bowens Esprit Digital 750 Pro Monolight £844.94 Jakas nowosc, czas ladowania 0.8s ale czy jeszcze cos co by usprawiedliwialo cene?
Metlik w glowie, trzeba wybrac sie na jakies targi do cywilizowanego miasta i organoleptycznie sprawdzic jak to wszystko wyglada. Do tego czasu sie wstrzymam z zakupem, jesli sam sobie nie potrafie odpowiedziec czego konkretnie potrzebuje to znaczy ze nie ma co sie spieszyc;)
marszull
08-05-2008, 21:46
Chyba foto7 z Gliwic jest dystrybutorem bowensa
zawsze mozna sie przejechac i potestowac
ale ceny to maja moim zdnaiem troche za wysokie
biorac pod uwage nawet Niemcy gdzie ceny sa wyzsze niz w Anglii
aha quadx oprocz wiekszej mocy ma tez 4 wejscia na glowki
a quad 2400 dwie ale jakie jeszcze sa roznice to nie wiem
bo na quadzie 2400 pracowalem dwa razy
a 3000 to tylko w broszurze widzialem ;-)
Marszull - sluszna uwaga, nie zwrocilem na to uwagi a to jednak bardzo wazny szczegol ktory moze zmienic postac rzeczy... W koncu lampy kupuje sie raz na 5/10 lat?:P
I jeszcze raz serdecznie dziekuje za rady i pomoc w wyborze: ).