PDA

Zobacz pełną wersję : Jak ominąć brak funkcji bracketing?

akodo
06-05-2008, 01:07
Witam!

Kupiłem sobie aparat D40 ale niestety wycięto z niego użyteczną funkcję "bracketing" z której chciał bym korzystać gdyż chciałem spróbować edycji zdjęć w technice HDR.
I zastanawiam się w jaki sposób naświetlić te choćby trzy zdjęcia bez poruszenia aparatem na statywie? Wymyśliłem, że kupię pilota do aparatu i szybko zmienię czas naświetlania pomiędzy kolejnymi zdjęciami ale z tego co widzę to pilot umożliwia jedynie wyzwolenie migawki :(

Proszę nakierujcie mnie jeśli błądzę, może da się sterować aparatem bez dotykania go jakimiś zaawansowanymi pilotami (może na kablu?) Da się chyba sterować z komputera ale nie będę z notebookiem chodził specjalnie robiąc zdjęcie przecież.

Inna możliwość to jakiś "poprawiony" przez użytkowników firmware aparatu z odblokowaną taką funkcją ale nie wiem czy ktoś się bawi w takie rzeczy?

Proszę o radę

Pzdr :)

m@rcin
06-05-2008, 09:52
Sprzedaj 40 i kup 50

FajaR
06-05-2008, 11:00
(...)chciałem spróbować edycji zdjęć w technice HDR.
I zastanawiam się w jaki sposób naświetlić te choćby trzy zdjęcia bez poruszenia aparatem na statywie?Bardzo prosto. Robisz w NEF i wywołujesz 3 razy do JPG ze skokiem np. co 1EV. Na ISO100 czy 200 i tak szumów nie zobaczysz (jeśli prawidłowo naświetlisz to ujęcie)
Łopatologicznie masz tutaj: http://www.cyberfoto.pl/edycja-zdjec-ksiazka-on-line/69112-hdr-krotki-poradnik-v-2-a.htm , lub tutaj: http://www.fotal.pl/artykul/HDR_DRI__czyli_techniki_zwiekszania_zakresu_tonaln ego__cz_1_doc13616.html

P.S. Używaj szukajki, było o tym wielokrotnie. Aha... I nie pytaj czym wywołać NEF'a... ;)

akodo
06-05-2008, 11:21
Za pierwszą radę dziękuję, nie idę na łatwiznę :) a tak poważnie to D40 kupiłem niejako przypadkowo, bo nie mam po trzeby kupowac zaawansowanego sprzętu a D40 był do wzięcia za 1130zł brutto i grzech było nie kupić.

Natomiast co do wywoływania kilku zdjęć z NEF to oczywiście robiłem to już ale nie jest to HDR, chodzi mi o złożenie zdjęcia z zakresu jakiego nie zarejestruje jednorazowo matryca (chyba o to chodzi w HDR?).

No właśnie co do NEF to nie rozumiem do końca ile "nadmiarwych" danych jest tam zapisanych, czy jeśli wywołuję +-1,66EV to jest to faktycznie taka sama jakość jak gdybym zrobił zdjęcie z ekspozycją +-1,66 i wywołał bez korekcji?

Dzięki za odzew !! Naprawdę nie da się pilotem zmieniać czasnu naświetlania?

thor88
06-05-2008, 11:42
Dzięki za odzew !! Naprawdę nie da się pilotem zmieniać czasnu naświetlania?

da się ale tylko pilotem od telewizora:):)

rastula
06-05-2008, 14:51
może laptop i "camera control"?

akodo
06-05-2008, 16:51
da się ale tylko pilotem od telewizora:):)

jaja sobie robisz prawda? :)

Widzialem ze uzytkownicy uzywaja w jakis sposob uniwersalnych pilotów ale tylko do wyzwolenia migawki chyba?

Notebooka tak jak pisałem nie za bardzo wyobrażam sobie nosic zawsze gdy chcę zrobić zdjęcie :?

webber
06-05-2008, 17:01
w Photomatix masz funkcje wyrownywania fotek.

puchbeary
06-05-2008, 17:14
w Photomatix masz funkcje wyrownywania fotek.
I ? Co to da ?

Obawiam się że pozostaje NEF i wołanie z różna ekspozycją. Nie będzie to HDR w dosłownym rozumieniu ale jakieś efekty da. Co do samego D40 to jedynie podpięcie do komputera choć tu mogę sobie tylko teoretyzować bo nigdy tego nie robiłem. Możesz też spróbować po każdym ujęciu zmienić przysłonę wybierakiem ale obawiam się że nie uda Ci się przy okazji nie poruszyć aparatem.

Onsajt
06-05-2008, 17:18
Moze sprobowac, ale ja bym ne tykal przyslony tylko regulowal czasem migawki.

akodo
06-05-2008, 17:37
Oczywiście że czasem a nie przysłoną by GO się nie zmieniła ale jak zrobić to bez ruszania aparatem i w jak najkrótszym odstępie czasu?

Oczywiście wywoływanie z NEF efekty daje, robiłem dziś kilka zdjęć i efekty są więcej niż zadowalające choć chciał bym więcej :) Zaskoczyło mnie, że takie fajne chmury wyszły przy tak kiepskiej mętnej pogodzie jak dzisiaj ok południa.

Mam jeszcze pytanie, czy funkcja likwidująca szumy jest użyteczna w tym aparacie czy "jest żeby była"? Nie miałem jeszcze okazji dokładnie tego porównać. Nie stracę ostrości przez to?

JK
06-05-2008, 18:04
Oczywiście że czasem a nie przysłoną by GO się nie zmieniła ale jak zrobić to bez ruszania aparatem i w jak najkrótszym odstępie czasu? ....
Zaoszczędziłeś kilka złotych na body, to teraz musisz kupić solidny statyw z imadłem :wink:, albo zrezygnować z HDR. Opłacało się?

akodo
06-05-2008, 18:19
Opłacało się, i to jeszcze jak! Taki aparat za 1100zł! Oczywiście biorąc pod uwagę, że robię zdjęcia amatorskie i wątpię bym prędko miał dokupić kolejny obiektyw. Za tę cenę niedawno miałem do wyboru trochę lepsze kompakty więc zdecydowanie się opłacało :)

JK
06-05-2008, 18:32
No to teraz, to co zaoszczędziłeś na puszce, dołożysz do tego imadła i problem z bracketingiem będzie rozwiązany. :wink:

puchbeary
06-05-2008, 19:01
Moze sprobowac, ale ja bym ne tykal przyslony tylko regulowal czasem migawki.
Dziś stanowczo nie jest mój dzień... :|
Oczywiście chodziło mi o czas. Przepraszam za pisanie bzdur.

akodo
06-05-2008, 19:05
No to teraz, to co zaoszczędziłeś na puszce, dołożysz do tego imadła i problem z bracketingiem będzie rozwiązany. :wink:

E tam, imadło nie rozwiązuje mojego problemu z odstępem czasu między naświetleniami, czekam na propozycje bardziej zaawansowanego urządzenia

JK
06-05-2008, 19:16
Odpowiedź jest bardzo prosta - lepsza puszka. Niczego bardziej sensownego nie wykombinujesz. Ale życzę powodzenia.

webber
23-05-2008, 17:19
I ? Co to da ?

Jak to co? Zniweluje problem o którym mowa w tym wątku.

puchbeary
23-05-2008, 17:44
Co ma wyrównanie fotki do bracketingu ? Oświeć mnie i to najlepiej na przykładzie

webber
26-05-2008, 16:33
Może ja nie rozumiem tego tematu. Problem polega na tym, ze w d40 nie ma funkcji bracketingu i żeby zrobić np. 3 różnie naświetlone zdjęcia, trzeba 3 razy podejść do aparatu, zmienić czas migawki i strzelić fote...tak? To całe kręcenie i naciskanie powoduje minimalne ruchy statywu przez co 3 kadry nie są identyczne...tak?

Jeżeli tak, to program photomatix, który służy do robienia HDR-ów ma funkcję wyrównywania wyżej wymienionych kadrów. Finalnie masz ostrego HDRa.

marszull
26-05-2008, 19:27
kurcze co to za statywy ze tawienie czasu powoduje ruchy?

PS dlugo uzywalem leciutkiego statywu hamy i nigdy nie mialem takich problemow