Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Żurawie
Wiem, wiem zbyt centralnie...
kurcze, szkoda, ze przez te krzaczory, zdjecie jest nieczytelne - ciezko jest samego ptaszka dostrzec, a tam zdaje się są nawet i dwa...
Dla mnie bledem byla walka o odbicie - i tak sie nie udalo, a teraz jest za ciasno z obu stron [gora i dol], skupilbym sie na glownym obiekcie [obiektach] ;)... mam nadzieje, ze to nie bylo jedyne podejscie do tego tematu ;)
Shaolin masz rację, będę jeszcze walczył z tymi RAW-ami.
A co jakby to zdjęcie było w pionie? Ja raczej tak je widzę.
Słodki temat.
Pięknie, tylko ta niebieska krecha właśnie przeszkadza... Choć odbicia szkoda.
W tym zdjęciu jednak dużo ważniejszy jest element macierzyństwa, a nie odbicie.
Dla mnie porażka! Żuraw na gnieździe. Beznadzieja i żenada! To już nie fotografia przyrodnicza tylko WANDALIZM PRZYRODNICZY. Szkoda gadać...
Co bedzie następne "Mistrzu" ?
Słyszałem że gęsi też ładnie wygladaja na gnieździe...
mmsko - coś Cię ugryzło ? po co tak ostro ?
następne myślę będzie lepsze po konstruktywnych i taktownych uwagach kolegów z forum...
jurek1906
05-05-2008, 20:30
Andre , odpusc temat .tak bedzie lepiej ;).
Może i ostro ale takie zdjęcia opatrzone jeszcze takimi komentarzami i to nie tylko autora podnoszą mi cisnienie na maxa.
A tych którzy zachęcaja "autora" do kontynuacji jego "przygody" z tym "słodkim tematem" zachecam do zapoznania sie z "Ustawą o ochronie przyrody" a w szczególnosci z art. 52.
lupus771
05-05-2008, 21:05
Dla mnie porażka! Żuraw na gnieździe. Beznadzieja i żenada! To już nie fotografia przyrodnicza tylko WANDALIZM PRZYRODNICZY. Szkoda gadać...
Zgadzam się. Dobro zwierząt jest ważniejsze od zdjęć.
znając Andrzeja jestem przekonany, że zachował daleko idące środki ostrożności. Ale zgadzam się, że takimi zdjęciami nie powinno zachęcać się innych do (Boże uchowaj) naśladowania.
Może i ostro ale takie zdjęcia opatrzone jeszcze takimi komentarzami i to nie tylko autora podnoszą mi cisnienie na maxa.
A tych którzy zachęcaja "autora" do kontynuacji jego "przygody" z tym "słodkim tematem" zachecam do zapoznania sie z "Ustawą o ochronie przyrody" a w szczególnosci z art. 52.
Macierzyństwo to "temat słodki", ale jako ignorantka :oops: na jaką wyszłam nie pamiętając o żurawiu jako chronionym gatunku, przepraszam że moja opinia mogła przyczynić się choć w małym stopniu do zakłócania spokoju tym ptakom... To ostatnia rzecz jakiej bym chciała.
Ależ sie zdenerwowałem aż zdublowałem posta ;)
wld to nie chodzi o zachowanie ostrożności bo inaczej sobie tego nie wyobrazam (no chyba że kolega trafił przez przypadek i nieświadomie na gniazdo żurawia). Chodzi o to że tak na prawde nie dowiemy sie czy ta "wizyta" miała jakiś wpływ na ptaka czy nie chyba że bedziemy go "odwiedzać" aż do opuszczenia gniazda (mam nadzieje że nie). Ważniejsze chyba jest to o czym napisałeś dalej czyli propagowania tego typu fotografi, bo "gdzie łatwiej podejść ptaka jak nie na gnieździe" (nie wiem czy powinienem to pisać). Przy obecnej dostępności i cenie cyfrówek niebezpieczeństwo że w ślady andre84 pojdą inni jest baaaardzo duże.
A tym którzy nadal nie wiedzą o co chodzi chcę uświadomić że świadome niepokojenie (w tym fotografowanie) zwierzat znajdujących sie na liście gatunków chronionych bez specjalnego zezwolenia jest ZABRONIONE
Widzę, że mało zakumałeś.
Do twojej wiadomości. Wchodząc na swoją miejscówę miej świadomość, że również wypłaszasz ptaszory, a może nawet depczesz zniesienia. Twoje zdjęcia mogą spowodowac pielgrzymki fotografów na podmokłe łaki.
Kolego okres lęgowy mamy w pełni.
EOT
Kolego obserwuje ptaki od ponad 20 lat, wiem gdzie żerują a gdzie zakładają gniazda, moje "miejscówki" sa na żerowiskach.
EOT
Kolego obserwuje ptaki od ponad 20 lat, wiem gdzie żerują a gdzie zakładają gniazda, moje "miejscówki" sa na żerowiskach.
EOT
I co z tego że chodzisz na żerowiska ? myślisz że tam żaden ptak nie gniazduje ? czy to jest może twój ogródek z karmnikami ??
Sam fakt że wdzieramy się na teren dzikich zwierząt czy to żerowisko czy gniazda już zakłóca ich spokój, lecz przecież nie tylko fotograf łazi po krzaczorach, często można spotkać jeszcze zbieraczy zrzutów, oni się tam żurawiem na gnieździe nie przejmują.
Faktycznie błędem jest próba zrobienia "łatwego łupu" na gnieździe, i uważam że powinno się takie próby piętnować, ale ty jako stary fachowiec powinieneś to wytłumaczyć niedoświadczonemu koledze, a nie tak od razu z grubej rury.
A może robił tą fotkę z ZOO albo w parku ?
Swoją drogą nie dokarmiajcie po ustąpieniu mrozów i braku pokrywy.
Pokarm staje się zanieczyszczony odchodami i w dodatnich temperaturach robi się rezerwuar pasożytów i bakterii.
panowie i panie...zalecam jakąś porcję waleriany albo czegoś uspakajającego mocniej...a przede wszystkim więcej pokory wobec własnych działań i wypowiedzi...wywalę wszystko co nie dotyczy zdjęć!
Pawel Pawlak
07-05-2008, 23:17
mmsko, trochę dystansu. Nie jestem zwolennikiem szerzenia fotografii przy gniazdowej, ale nie mamy wystarczająco dużo informacji o warunkach zrobienia tego zdjęcia, aby tak napadać na kolegę ;)
andre84
a ja jako biolog mam pytanie czy miałeś zezwolenie na fotografowanie tego ptaka??
bo zgodnie z przepisami to powinieneś mieć odpowiednie zezwolenie od Ministra Środowiska na fotografowanie gatunku objętego ochroną ścisłą !!
jestem za poprzednikami, że choć zdjęcie ciekawe to jednak poszanowanie chronionemu gatunkowi w gnieździe się należy...
wiem, że to rarytas... ale jednak... dbajmy o zagrożone gatunki...
Pawel Pawlak
08-05-2008, 00:03
andre84
a ja jako biolog mam pytanie czy miałeś zezwolenie na fotografowanie tego ptaka??
bo zgodnie z przepisami to powinieneś mieć odpowiednie zezwolenie od Ministra Środowiska na fotografowanie gatunku objętego ochroną ścisłą !!
jestem za poprzednikami, że choć zdjęcie ciekawe to jednak poszanowanie chronionemu gatunkowi w gnieździe się należy...
wiem, że to rarytas... ale jednak... dbajmy o zagrożone gatunki...
Wiesz co, przypomina mi to trochę publiczne piętnowanie sportowców nie rezygnujących z udziały olimpiadzie w Pekinie. Nie ważne że wielcy tego świata (a nawet płotki które mają trochę więcej grosza) inwestują w chinach i czerpią korzyści mając w dupie wszystko co się tam dzieje, sportowcy powinni powiedzieć NIE. Qrwa, festiwal hipokryzji...
Darujcie sobie te morały w stosunku do osób fotografujących przyrodę nie od dziś ani wczoraj...
ale tu nie chodzi o piętnowanie, no coś ty :)
tylko o to, żeby tego typu rarytasy fotograficzne nie kusiły amatorów...
bo ktoś kto nie zna sie zupełnie na behawiorze zwierząt może takimi zdjęciami, a w zasadzie ich nieumiejętnym robieniem zrobić więcej szkód niż pożytku...
i tu chyba się ze mną zgodzisz...
jeżeli fotka jest robiona z odpowiedniej odległości i z poszanowaniem gniazdującego ptaka to i ja bym się skusił żeby coś takiego cyknąć pod warunkiem, że to nie wpłynie na zwierzę...
Panowie/Panie jak to czytam to mi się klaruje taki obraz:
„nam zawodowcom” z „papierami od ministra” fotografującym XX lat wolno robić takie a nie inne zdjęcia bo nas zwierzęta nie widzą, bo my się na tym znamy, a wy amatorzy won, wasze zdjęcia będziemy piętnować jako niezgodne z wszystkimi zasadami.........bo nam chleb odbieracie :)
Niejeden wg Was amatorzyna potrafi lepiej się zachować w lesie niż to całe stado profi z wysokim mniemaniem o swoich umiejętnościach więc można już skończyć tą dyskusję nie prowadzącą do nikąd i podsumować jedynie - jak chcesz fotografować zwierzaki to niezależnie czyś amator czy megaprofi pamiętaj że jesteś u nich gościem i nie zakłócaj im spokoju.
Amen
Amator
bloker22
11-05-2008, 19:09
„I powiadam Wam, kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem...”
Nie to żebym bronił autora zdjęcia, ale podejrzewam,że wielu z Was zrobiłoby wiele żeby zrobić dobre zdjęcie
Pozdrawiam