PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] standardowe widoki z Gubałówki

to
05-05-2008, 15:22
Miałem tylko parę godzin, więc takie typowe zakopiańskie widoczki.

Zapraszam :)

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img413.imageshack.us/img413/2135/01800pxje5.jpg)

2.

źródło (http://img524.imageshack.us/img524/7959/02800pxbo2.jpg)

3.

źródło (http://img357.imageshack.us/img357/7618/04800pxjb3.jpg)

4.

źródło (http://img136.imageshack.us/img136/2659/05800pxaz4.jpg)

to
06-05-2008, 16:43
No ok, rozumiem, że nic szczególnego. Milczenie jest najsurowszą krytyką :)

Dziękuję za odwiedziny.

Pozdrawiam :)

<| MICHAŁ |>
06-05-2008, 16:51
:)
ja bym Ci polecil wizyte w miejscowosci Ząb. Najwyzej polozona wioska w Polce, w bok od Gubalowki ze swietnymi widokami na Tatry i Zakopane, pozbawionymi tego szmelcu ktory wlazi w kadr przy robieniu zdjec z gubalowki.
Szczegolnie polecma zdjecia z okolic kosciola w Zębie.

A co do zdjec - wiesz dlaczego nikt nic nie napisal - byle fujara wlezie tudziez wjedzie na gubalowke i ma takie widoki, wiec wiekszosc to widziala na wlasne oczy. Gdybys tam byl o wschodzie slonca o ile by byly dobre warunki swietlne, to mozna by bylo sie pokusic o sciagniecie teleobiektywm gry wschodzacego slonca na szczytach, a tak wyszly standardowe pocztowki z gubalowki.

Choc ja skrzywiony jestem w temacie gor i te zdjecia mi sie podobaja w kolejnosci 4,2,3,1

to
06-05-2008, 16:57
:)
ja bym Ci polecil wizyte w miejscowosci Ząb. Najwyzej polozona wioska w Polce, w bok od Gubalowki ze swietnymi widokami na Tatry i Zakopane, pozbawionymi tego szmelcu ktory wlazi w kadr przy robieniu zdjec z gubalowki.
Szczegolnie polecma zdjecia z okolic kosciola w Zębie.

A co do zdjec - wiesz dlaczego nikt nic nie napisal - byle fujara wlezie tudziez wjedzie na gubalowke i ma takie widoki, wiec wiekszosc to widziala na wlasne oczy. Gdybys tam byl o wschodzie slonca o ile by byly dobre warunki swietlne, to mozna by bylo sie pokusic o sciagniecie teleobiektywm gry wschodzacego slonca na szczytach, a tak wyszly standardowe pocztowki z gubalowki.

Choc ja skrzywiony jestem w temacie gor i te zdjecia mi sie podobaja w kolejnosci 4,2,3,1

Ja wiem, że Gubałówka jest dla lamerów. Ale nie miałem wiele czasu. Pociąg z Krakowa jedzie 3,5h w jedną stronę. Musiałem tego samego dnia wrócić. Ludziów jak mrówków było!!! :( Dodatkowo zabieramy z żoną naszą suczkę, tak więc TPN odpada. W zasadzie każdy Park Narodowy odpada. Takie przepisy :( Chętnie bym się wybrał w jakieś spokojne miejsce na kilka dni. Na razie nie znam tych stron w ogóle, bo do tej pory mieszkałem w kuj-pom, więc bliżej było zawsze nad morze...

GrzegorzPPP
07-05-2008, 17:52
jedynka jest bardzo sympatyczna :)

Ja polecam wejście od strony (hmm? jak to się nazywało?) kurcze nie mogę sobie przypomnieć, w każdym bądź razie niebieskim szlakiem. W połowie drogi jest piękny widok na tatry, 100 razy lepszy niż z samej Gubałówki i co najważnieszje baaardzo mało ludzi :) W Weekednd majowy 2 lata temu mijały mnie 2 osoby przez jakieś 2h :)

Ambrosious
07-05-2008, 21:26
Ja nie rozumiem takiej strategii: galerie publiczne są chyba po to by pokazać rzeczy wyjątkowo udane, lub przynajmniej z jakiegoś powodu ważne dla autora.
Ty zaś wystawiasz "standardowe widoki" obszrnie objaśniając dlaczego nie mogłeś wyprodukować czegoś "mocniejszego".
W dodatku wybierasz motyw, delikatnie mówiąc "dość mocno opstrykany"...
W sumie: na własne życzenie stawiesz się na "przegranej" pozycji.
Ale to można zmienić... następnym razem.

harb
08-05-2008, 07:36
napisał Mikie _001
....A co do zdjec - wiesz dlaczego nikt nic nie napisal - byle fujara wlezie tudziez wjedzie na gubalowke i ma takie widoki, wiec wiekszosc to widziala na wlasne oczy....

no cóż podpisuję się pod tą opinią , fotki robią wrażenie przypadkowych pstryków i nie ma w nich ani ciekawych motywów ani światła

dużo wstawiasz na forum , lecz większość fot jest podobnej wartości wizualnej ( chociaż zdarzyło Ci się kilka zasługujących na uwagę - są pod nimi moje komenty) , aby nie zaśmiecać forum miernymi fotkami proponuję większą selekcję - oraz większy dystans do samego siebie

tylko nie pisz że się jeszcze uczysz bo wszyscy to robimy , tym bardziej jak Ci to napisał Ambrosious robisz to świadomie

Ja nie rozumiem takiej strategii: galerie publiczne są chyba po to by pokazać rzeczy wyjątkowo udane, lub przynajmniej z jakiegoś powodu ważne dla autora.
Ty zaś wystawiasz "standardowe widoki" obszrnie objaśniając dlaczego nie mogłeś wyprodukować czegoś "mocniejszego".
W dodatku wybierasz motyw, delikatnie mówiąc "dość mocno opstrykany"...
W sumie: na własne życzenie stawiesz się na "przegranej" pozycji.

chciaż napiszę tak jak zwykle wszystko to kwestia gustu , mnie te fotki się nie podobają

pozdrawiam

to
08-05-2008, 10:20
napisał Mikie _001

no cóż podpisuję się pod tą opinią , fotki robią wrażenie przypadkowych pstryków i nie ma w nich ani ciekawych motywów ani światła

dużo wstawiasz na forum , lecz większość fot jest podobnej wartości wizualnej ( chociaż zdarzyło Ci się kilka zasługujących na uwagę - są pod nimi moje komenty) , aby nie zaśmiecać forum miernymi fotkami proponuję większą selekcję - oraz większy dystans do samego siebie

tylko nie pisz że się jeszcze uczysz bo wszyscy to robimy , tym bardziej jak Ci to napisał Ambrosious robisz to świadomie

chciaż napiszę tak jak zwykle wszystko to kwestia gustu , mnie te fotki się nie podobają

pozdrawiam

Harb, kolego drogi, mamy zupełnie różne style. Mi nie podobają się Twoje fotki (głównie ze względu na kolorystykę i przeostrzenie) - no chociaż nie wszystkie... szwedzka seria mi zupełnie nie podeszła. Tobie nie podobają się moje. I jest ok. O to tutaj chodzi. Jak idę kupić sobie obrazek na ścianę to patrzę najpierw czy mi się podoba, a nie czy jest poprawny technicznie :) Gust to piękna sprawa :D

Co do tych fotek, to nie są przypadkowe. Dla mnie wartościowe, bo byłem tam po raz pierwszy w życiu (trudno uwierzyć, prawda?). Starałem się przemyśleć kadry. A to, że są to widoki "opstrykane" to już inna sprawa. Ameryki tutaj się odkryć nie da :)

Aaaaa... i dając taki tytuł nie stawiam się na jakiejś przegranej pozycji, bo nie napisałem "przypakowe strzały spacerowe". "Standardowe" właśnie ze względu na "opstrykanie" tego miejsca. Zobaczcie sobie ile powstało zdjęć np z parku Yellowstone. I co? Też opstrykane. Ale to nie znaczy, że są takie tragiczne. Po prostu nie ujmują niczym nowym.

malasana
08-05-2008, 10:42
Bardzo podoba mi sie 1 i 4. Piekna kolorystyka, swietnie uchwycone niebo.
Swoja droga mysle, ze nawet obstrykane miejsce moze byc dla kazdego swego rodzaju wyzwaniem, aby zrobic jak najlepsze zdjecie tego miejsca. I nie ma moim zdaniem znaczenia ile osob wczesniej podobnych zdjec wykonalo. Wazne, aby to nasze bylo wykonane tak dobrze, na ile pozwalaja nasze umiejetnosci, zmysl artystyczny, warunki. W tej opinii zgadzam sie z autorem zdjec. I tak podchodze do swojej nauki fotografii. Pozdrawiam:)

to
08-05-2008, 10:48
Bardzo podoba mi sie 1 i 4. Piekna kolorystyka, swietnie uchwycone niebo.
Swoja droga mysle, ze nawet obstrykane miejsce moze byc dla kazdego swego rodzaju wyzwaniem, aby zrobic jak najlepsze zdjecie tego miejsca. I nie ma moim zdaniem znaczenia ile osob wczesniej podobnych zdjec wykonalo. Wazne, aby to nasze bylo wykonane tak dobrze, na ile pozwalaja nasze umiejetnosci, zmysl artystyczny, warunki. W tej opinii zgadzam sie z autorem zdjec. I tak podchodze do swojej nauki fotografii. Pozdrawiam:)

No to myślimy podobnie :)

Gdyby zakazane było fotografowanie miejsc już opstrykanych, to aparat leżałby pewnie zakurzony w szufladzie ;)

Chociaż wiem, że wielu z Forumowiczów udowodniło swoimi fotkami, że do tych obcykanych miejsc moża podejść ze świeżoscią i coś nietuzinkowego pokazać. Im gratuluję. A ja uważam, że jak na pierwsze spotkanie z tym tematem to nie jest źle i dlatego pokazałem. A nie dlatego, żeby zaskoczyć "górami jakich świat nie widział" :) :) :)

Pozdrawiam

anchel
08-05-2008, 11:38
1 i 4 mogą być. Rzeczywiście nie jest to mistrzostwo świata, miewałeś lepsze ale są na satysfakcjonującym poziomie. Jestem jednak za inną kolorystyką - są dla mnie zbyt ciepłe i domagają się zdjęcia trochę żółtego.

to
08-05-2008, 12:08
1 i 4 mogą być. Rzeczywiście nie jest to mistrzostwo świata, miewałeś lepsze ale są na satysfakcjonującym poziomie. Jestem jednak za inną kolorystyką - są dla mnie zbyt ciepłe i domagają się zdjęcia trochę żółtego.

To już drugi przypadek, kiedy ktoś mi wskazuje nadmiar żółtego.... coś w tym musi być. Nie będę się tłumaczył monitorem, bo jest raczej ok. Obrabiam z reguły na starym ale dość dobrym CRT.

Postaram się pilnować balansu bieli.